Salı, Mayıs 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaKöşe YazılarıMurat Hayzaran:“Antakya Uçuşları Bedava”

Murat Hayzaran:“Antakya Uçuşları Bedava”

İrfan O. Hatipoğlu/Alternatif Tarım Platformu Başkanı

Murat Hayzara’nın Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı olarak yaptığı basın açıklamasını (Dünya Gazetesi) okuduğumda çok heyecanlandım. Hatay’ın kalkınması, gelişmesi, zenginleşmesi için çalışmalar yaptıklarını, yeni bir örgütlenme modeli geliştirdiklerini söylüyor. Bu duyarlılık sevindirici…

Başkanın açıklamasından anlaşıldığına göre bu çalışmanın omurgasını tarımın yeniden örgütlenmesi, geliştirilmesi ve markalaşması oluşturmakta. Yeni çalışma da örnek alacakları örgütlenme modeli İzmir Dikili Tarıma Dayalı İhtisas OSB olduğunu açıklamadan anlıyoruz.

Türkiye’de Organize Tarım Bölgelerinin kurulması düşüncesinin ve isimlendirmesinin –övünmek gibi olmasın- babası benim. Vll. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın hazırlık çalışması tutanaklarına bakıla bilir. Bu örgütlenme modelini geliştirirken düşüncem CHP’li belediyeler öncülüğünde yürütülen şeklinde değildi. Çünkü yapılan girişim ekonomik faaliyetti, para kazanıldığı sürece yapılırdı. Önümüzde de başarısız bir Bülent Ecevit’in Köykent örneği vardı. OSB’ler gibi Kooperatiflerde öyle… Şimdilik konumuz bu değil.

Sayın Hayzaran ve çalışma arkadaşları Hatay’daki tarımsal üretimi analiz etmemişler. Hatay’da Tarım İhtisas OSB’ler kurulu… Samandağ maydanoz, nane vb. bitkisel ürünler. Dörtyol narenciye, Amik pamuk, buğday vb. klasik tarım ürünleri… Yapılması gereken OSB kurmak değil, üretilen ürünün satılmasını sağlamak, markalaştırmak… Bunun yolu OSB’lerden geçmiyor. İleri ki günlerde bunun yolunu anlatacağım.

Gelelim yeni önerime…

Açıklama heyecanlandırdı ya… İnsanlarımız uzun bir sıkışmışlık dönemden çıktı. Dışarıya taşmak istiyorlar. İnsanlarımızın dışarıya taşmak istedikleri mekânın Antakya olmasını öne çıkarmalıyız. Bunun için fazla bir çaba gerekmiyor. Gerisinde 2500 yıllık tarih, uygarlıkların derin izleri var. Mesele insanları Antakya’ya taşımak… İnsanın doğası gereği armağanları sever. Bir armağan vermeliyiz.

“ANTAKYA UÇUŞLARI BEDAVA”   

Hatay iş insanları bunu örgütlemeli… Uzun Çarşı esnafı, otelciler, lokantacılar, sokak lezzeti tadımcıları kısacası kenttin ticari yaşamındaki tüm partnerler bu çalışma gurubuna katılmalı… Bunlardan tek istek gelen konukların yaptıkları harcamanın yüzde 1/2’sini çalışma gurubunu aktarmaları, çalışma gurubu da, yolcuların uçak biletini oluşturulan fondan karşılasın. Zor mu? Zor değil. Haydi başlayalım.

Sabah heyecanı bu kadar yeter.   

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER