Perşembe, Mayıs 9, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelNarenciye dalında 1 lira 20 kuruş…

Narenciye dalında 1 lira 20 kuruş…


Hatay’ın Dörtyol ilçesinde narenciye ürünlerinin dalında satış fiyatlarının belirlenmesi konusunda yapılan toplantıda 45 kuruş zararla daha ucuza 1 lira 20 kuruşa satmaları yönünde tavsiye kararı aldı.

Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hacı İbrahim Seçer, Dörtyol Ziraat Odası Başkanı İbrahim Seyhan, Erzin Ziraat Odası Başkanı Ahmet Keskin, Ernar Narenciye Kooperatifi Başkanı Mehmet Nuri Ulu, S.S. Erzin Sulama Kooperatifi Başkanı Ahmet Karakurumer, S.S. Yeşilkent Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Vural bir araya geldi. Yaklaşık 250 bin dekar alanda narenciye üretiminin yapıldığı Erzin, Dörtyol ve Payas ilçelerindeki narenciyenin dalında kilo satış fiyatlarının belirlenmesi için yapılan toplantıda üreticilere tavsiye niteliğinde kararlar alındı. Toplantıda yaklaşık kilo başına narenciye üretim maliyeti hesaplanarak girdi maliyetlerinin artışı nedeniyle üreticilere ürettikleri ürünlerini 1 lira 20 kuruş veya üstünde bir fiyat ile satmaları tavsiye edildi.

Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hacı İbrahim Seçer yaptığı açıklamada Demokrasinin kaynağı Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileriyle bir toplantı yaptıklarını belirterek “Narenciye Ürünlerinin yetiştirilmesiyle ilgili maliyet hesabı yapıldı. Karşımıza çıkan rakam dekar başına 4 bin 500 TL. Ekonomik verimliliğe haiz olan bir Narenciye Bahçesinin 5 yaşında ürün vermeye başladığını düşünürsek, bu yaştan sonraki Narenciye bahçelerinin dekar başına vermiş olduğu ürün miktarı da 3 ton ile 9 ton arasında değişiklik arz etmektedir. Bizim hesaplamalarımıza göre 1 kilogram narenciye ürünü 1,20 TL’ye üretilmektedir” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yaptığı narenciye ihracatına işaret eden Seçer “Ama Narenciye üretimi için girdilerini ithal ediyoruz. Günümüzde yaşanılan döviz kuru dalgalanmalarından dolayı Narenciye sektörümüz olumsuz yönde etkilenmektedir. Özellikle üretim yapmak için elde kullandığımız ithal edilen ürünler tarımsal ilaç, gübre ve akaryakıttan oluşmaktadır. Üreticimiz, mahsulünü dalında götürü olarak ya da kilogram değerlendirmesi yapılarak satmaktadır. Ürün fiyatlarından dolayı elde ettiği gelirle, öncelikle ürünü yetiştirmek için kullanmış olduğu tarımsal ilaç, gübre ve enerji bedellerinin ödemesini yapmaktadır. Bu ödemeler, gün fiyatı üzerinden değerlendirilerek yapılıyor. Bu fiyatlamalardan, yani girdi fiyatlarından dolayı üreticilerimiz mustarip durumdadır” diye konuştu.

Sektörlerinde yaşanılan girdi fiyat istikrarsızlığından meydana gelen piyasa şartları düşünüldüğünde, üreticilerin ürünlerini 1 lira 20 kuruş veya üstünde bir fiyat ile satmaları gerektiği konusunda bir sonuç ortaya çıktığına dikkat çeken Seçer şunları söyledi: “Gerçekleştirdiğimiz toplantıda, mevcut piyasa şartlarında Satsuma Mandalinasının 70 – 75 kuruşa alıcı bulduğu görülmektedir. Piyasada yaşanılan, gerçekleşen hadiseler değerlendirildiğinde, üreticilerimizin ürünleri kilo başına 45 kuruş düşük fiyata alıcı bulmaktadır. Çözüm ortaklarımıza ve üreticilerimize tavsiyemiz, ürünlerini belirttiğimiz fiyatlar üzerinden değerlendirerek satmalarıdır”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER