Pazartesi, Haziran 3, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelNARENCİYE ÜRETİMİNDE SORUNLAR VE ÇÖZÜMLER TARTIŞILDI

NARENCİYE ÜRETİMİNDE SORUNLAR VE ÇÖZÜMLER TARTIŞILDI

Akdeniz İhratçılar Birliği(AKİB)tarafından Turunçgil Üretiminde ve Depolamasında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Toplantısı 24 Ekim Çarşamba günü saat 10:00’ da Samandağ Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Narenciye üretiminde yaşanılan sorunlar ve çözüm önerileri konulu toplantıya Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Meltem Ahras Nural, Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze  İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Okan Özkaya ve Samandağlı narenciye üreticileri katıldı.

Toplantıda konuşan Samandağ Kaymakamı Murat Kütük; “ İnşallah biz bu toplantı ve seminerleri sık sık yapacağız. Bugün sayı olarak az olabiliriz ama her şey birle, ikiyle başlar. Rakamlar 1-2-3 diye başlar. Dolayısıyla önümüzdeki birkaç toplantıdan sonra bu salona sığamayacak hale gelecek. Akdeniz İhracatçıları Birliği Başkanımıza da teşekkür ederim. Meyve sineği konusunda ilçemize ekstra tuzaklar gönderdiler. Çukurova Üniversitesinden hocalarımız bizi bilgilendirmek için gelmişler, onlara da teşekkür ederiz. Bu toplantının güzel şeylere vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin; “Türkiye’nin narenciye üretimine dünyadaki yerine bakacak olursak ülkemiz dünya narenciye üretiminde 8. Sırada ama ihracatta 4. – 5.  Sıralardayız. Yani ülke olarak ihracatta daha başarılıyız. Aslında üretimde iyi bir yere geldik ama hasat ve sonrasında ciddi sıkıntılarımız var. Bu sorunların giderilmesi konusunda elimizden geldiği kadar brifing vermeye çalışacağız. Çünkü biz başarılı bir örnek verdik.  Yazın Tarım Bakanlığı, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü, İlçe Müdürleri,  İl Müdürleri, Kaymakamlarımız, Belediyelerimiz gerçekten Akdeniz Meyve Sineği konusunda çok müthiş bir örnek gösterildi ve ılıman geçen bir kışın ardından Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunun çok yoğun olduğu bir dönemde popülasyonu bu kadar düşürmek büyük  bir başarıdır. Demek ki biz istesek yapabiliyoruz. Bunun sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizim burada bulunma amaçlarımızdan birisi kesim kalitesi ve soğuk zincirler. Hocamız bununla ilgili size bir sunum yapacak. Katılımınızdan dolayı teşekkür ederim.” dedi.

Hasat, depolama ve hasat sonu kayıplar ile sunum gerçekleştiren Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Okan Özkaya; “Hatay’a baktığımız zaman özellikle Hatay, Adana ve Mersin Doğu Akdeniz kısmının ortalama turunçgil üretiminin % 80 – 90’ını karşılıyor, ihracatta da Mersin’den sonra Hatay ikinci sırada. Başka şehirlerde çok daha büyük arazilerde üretim yapılabiliyor. Bizim buradaki hedefimiz ise 20 – 30 dönüm ve altında üretim yapan ve gerçekten yıllık kazancının yarısından çoğunu bu işle sağlayan siz üreticilere nasıl yardımcı olabiliriz. Bunun dışında bu malları alıp deposuna yerleştiren üreticilere nasıl yardımcı olabiliriz, asıl amacımız bu.” dedi.

Konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçildi. Soru – cevap kısmında  Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Okan Özkaya ve Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin  üreticilerin sorularını yanıtladılar.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER