Cuma, Mayıs 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunNecati Gündüz Hoca yazdı:"AKIL…."

Necati Gündüz Hoca yazdı:”AKIL….”

 

 

Necati Gündüz Yazdı

AKIL….

Allah azze ve celle’nin insanoğluna verdiği sayısız nimetlerin en büyüğü ve önemlisi akıldır. Akıl; kullandığımız takdirde  iyiyi kötüden, temizi pisten, hayrı şerden ayırmamıza vesile olan ve bizi eşrefi mahluk (varlıkların en şereflisi) yapan yegane ayrıcalıktır. ( Andolsun biz Âdemoğluna şan, şeref ve nimetler verdik; onları karada ve denizde taşıdık, kendilerine güzel güzel rızıklar verdik ve onları yarattıklarımızın çoğundan üstün kıldık. İsra 70.) ayeti kerime de buyurulduğu gibi ‘’çoğundan üstün kıldık’’ ibaresi, aklını kullanıp İNSAN olabilenler içindir. Bunun içindirki kuranı kerimdeki öğüt ayetlerinin hemen hemen hepsi ‘’umulurki aklınızı kullanırsınız’’ umulurki ibret alırsınız’’ umulurki düşünürsünüz’’ diye biter. Bundan şunu anlayabilirizki; sadece fiziki olarak insan görünümünde olup her türlü pisliğe bulaşan, allahı seviyorum deyip kendinden olmayanı kendisi yaratmış gibi aşağılayıp sevmeyen, yani görmediği allahı sevdiğini söyleyip gördüğü kardeşini sevmeyen. Gücü eline geçirdiğinde kendinden olmayanı yok sayan şans oyunlarında bile sadece kendinden olanın kazanmasını sağlayan, yaşadığı ülkenin esaretten kurtulması için kanları ile ülkenin topraklarını sulayanların torunlarına memuriyeti bile çok gören, milyonlarca insanın geleceğini belirleyecek sınavlarda soruların cevaplarına önceden yandaşlarına veren, herşeye rağmen sınavlarda başarılı olup yüksek puan almasına rağmen mülakatlarda safdışı bırakılan,  ve dolayısı ile milyonların kul hakkına giren, hangi ülkede ve her kimler ise, Allah’ın bahşettiği akıl ve emrettiği adalet duygusundan yoksun olduğu için, dünyalarını da ahiretlerini de berbat etmiş ve kaybetmişlerdir.

Allah cc. Melekleri yarattı ve onları akıl ile donattı. meleklerde yaratıcıları ne derse hiçbir itiraz şüphe ve tereddüt’e düşmeden  itaat etti ve yerine getirdi. Yani sadece akılları ile hareket ettiler. Dolayısı ile yumuşak huylu ahlaklı bir insan ile karşılaştığımız zaman ‘’melek gibi deriz’’.

hayvanları yarattı, onlara da nefsi  verdi. Hayvanlarda sadece nefis ile donatıldıkları için nefislerine uyarak onun emrettiği aidiyetlerini ‘’beslenme ve üreme’’ gibi yerine getirirler. Dolayısı ile Nefsine yenik düşüp kötü işler yapan bir insan gördüğümüzde, aklımıza gelen ilk yakıştırma ‘’hayvan’’ olur.

İnsanları yarattı ve akıl ve nefis  ile donattı. var olacaklar yaşayacaklar üreyecekler ama bu esnada, ya nefislerine yenik düşmeyip aklı üstün tutarak meleklerden üstün olacaklar, ya da akıllarını kullanmayıp  nefislerine yenik düşerek her türlü pisliğe bulaşarak hayvandan aşağı olacaklar. Tıpkı bu ayeti kerimelerde  belirtildiği gibi. (Nefse ve onu düzgün bir biçimde şekillendirip ona kötülük duygusunu ve takvasını (kötülükten sakınma yeteneğini) ilham edene andolsun ki, nefsini arındıran kurtuluşa ermiştir. ﴾7-9﴿ Onu kötülüklere gömüp kirleten kimse de ziyana uğramıştır. ﴾10﴿) şems suresi……..

Kuranı kerimi saymayıp eksik bulanların öküz altında buzağı aramaları beyhude çabadır. Çünkü kuranı kerim kendi ayetleri ile tek müracaat mercii olduğunu birçok ayette belirtmiştir. Eksiksiz (Enam Suresi 115. ayet) Yeterli ( Ankebut Suresi 51. ayet ) Apaçık ( Yasin Suresi 69. ayet ) Korunmuş ( Hicr Suresi 9. ayet ) Kolaylaştırılmış ( Kamer Suresi 17. ayet ) Ayrıntılı ( Enam Suresi 114. ayet ) Herşeyi açıklayıcı ( Nahl Suresi 89. ayet ) En doğru yola iletici ( İsra Suresi 9. ayet ) Rehber ve şifa ( Fussilet Suresi 44. ayet ) Tek sorumlu olduğumuz kitap ( Zuhruf Suresi 44. ayet ) sanırım yeterince açıklayıcı olmuştur ‘’umulurki akledersiniz’’

Günümüz din tüccarlarının, islama dolayısı ile islamın ahlak ve yüceliğine verdikleri zararı peygamberimizin(saav) vefatından sonra dini hırs ve hevesleri uğruna ters çeviren emeviler bile yapamamıştı. En kötüsü şimdi bu kervana maalesef diyanet te katılmış durumda. Gün geçmiyorki ahlak a  ve akla aykırı absürt bir fetva ile karşımıza çıkmasın. Tavsiyem odur ki diyanet, baldız uçkuru ile uğraşacağına islam dinini belden yukarı çıkarıp  önce ahlaki fetvalar verip insanları aydınlatmaya çalışsın. Unutulmamalı ki ahlakı olmayanın dini olmaz.

İslamı bilimden o kadar uzaklaştırdılarki, Bütün dünyada 15 milyonu bulmayan Yahudi nüfusuna mensup 178 bilim adamı Nobel ödülü almışken.  1. 6 Milyar nüfuslu   islam dünyasının 3 tane Nobeli var. Cemaat ve tarikatlar cehaletten beslenen hocalar var oldukça ve sorgulanmadıkça da bu devran böyle devam eder kanısındayım.

       Sokrates e göre üç çeşit insan vardır ;

Birinci Tür İnsan; Bilmediğini bilmeyen insan ..Bütün kapılarını eliyle kapatıp uykuya dalmıştır.

Uyuyan insan hiçbir şeyi öğrenip anlayamaz bilip tanıyamaz ancak geçireceği bir şokla uyanabilir.!

İkinci Tür İnsan; Bilmediğini bilen insan ..Uykudan uyanarak eksikliğini fark eden kararlı bir şekilde eksikliklerini tamamlamaya arzulu ve uyanan insandır Süreç içerisinde kendini geliştirip olgunlaşacaktır !

Üçüncü Tür İnsan; Bildiğini bilen insan .. Buna uyanık ve Olgun Kamil insan da denebilir. Bu özelliklere sahip bir insan varoluşun hayatın anlamını sezip arzularını ve nefsini bu anlama uygun bir şekilde yönlendirebildiği ölçüde huzuru ve mutluluğu elde edebilecektir !

 

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER