Pazar, Mayıs 5, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberNeden İntihar ediyorlar

Neden İntihar ediyorlar

 

Siyanürle intihar vakıalarının artması, bu maddeye bu kadar kolay ulaşılabiliyor mu sorusunu akıllara getirdi.Türkiye’de yasaklı olmayan siyanürün satışında ‘yetki belgesi’ gerekiyor ancak şirketler bu kurala uymuyor.

 

 

Siyanüre İnternet üzerinden  ulaşılıyor
İnternette ‘Siyanür satın al’ yazıldığında binlerce sonuç çıkıyor. Bunların bir kısmı tıp ve kimya sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin kendi sitelerindeki tanıtımlardan oluşuyor. Ancak ünlü alışveriş sitelerinin sitelerinde de “Siyanür içeren katı tuzlar ve solüsyonlar”, “Siyanür içeren atıklar” gibi başlıklarla ilanlar yer alıyor. Kurumsal olmayan yerli ve Uzakdoğu merkezli sitelerde de perakende siyanür satışları yapılabiliyor.

Yasalar ne diyor

Siyanüre ulaşmak, “Kontrole Tabi Kimyasal Maddeler Hakkında Yönetmelik” ile 16.06.2004 tarih ve 25494 sayıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğin 7. maddesi, üretime/ithalata konu yönetmelik eki kimyasal maddelerin yurt içinde gerekli denetimlerinin yapılabilmesi adına dağıtım kanallarının her birinin ve son kullanıcısının tespit edilmesini ve suistimalinin önlenmesi amaçlıyor.

Peki Neden İntihar ediyorlar?

İnsanlar Hayata dair umutları tükendiği için İntihar ediyor. Yapılması gereken ilk iş hayata dair tutunacak dalı kalmayan ya da buna inanan insanlara umut olmaktır. Onları ölüme iten, buhrana düşüren gerçeklerle -onlardan önce- yüzleşmek ve çözüm yolları bulmaktır. Kendimize sormamız gereken esas soru “Bu insanlar neyle intihar ediyor?” değil, “Bu insanlar niye intihar ediyor?” olmalı.

Niye intihar ederler?

Sadece yoksulluktan, işsizlikten ve açlıktan kaçmak için mi intihar ediyorlar?

Ya çaresizlik? Peki ya sahipsizlik? Nerede o “kimsesizlerin kimsesi” olacak devlet?

Fark edilmeyen sosyal tükenişlerin sürüklediği ölümleri kim görecek?

Sosyal devletsizlik çürümüşlüğün adı.

Hep birlikte çürüyoruz seyrederek. İnsanlık çürüyor. Sahipsizlik ve bencillik toplumsallaşıyor.

Atanamayan öğretmenler intihar ediyor. Peki ya suçsuz insanlar, onurlarıyla oynandıkları, gururları çiğnendiği, kumpas yargılamalar ve hukuk dışı kuşatmalar karşısında intihar edenler..

46 KHK’lı insan intihar etmiş.

İşsizlik, yoksulluk, yoksunluk, sahipsizlik, insanları intihara sürüklüyor. İşçiler işyerlerinde iş cinayetlerinde ölüyor. Madenler çöküyor. Her yer sıralı mezarlar.. Sıralı geliyor ölümler..

Her şeyin bir “bedeli” var bu dünyada. Her şey satılık! İnsana dair her şey artık alınıp satılan bir meta haline geldi. Akıl satılık, düşünce satılık, arkadaşalık satılık! Ruh bile satılık! Çünkü bu ülkenin ruhunu bozdular!

Kapitalizm her şeyin alınıp ve satılır olduğunu öğütlüyor.

Sosyal devlet yok! Dayanışma, paylaşım ve yardımlaşma da yok! Din ile aldatıp, topladıkları yardım paralarının hesabını veremeyecek tüccarlar var! Emeği sömüren sermaye var! Modern köleler yaratılıyor! Birilerinin mutluluğu ve refahı için, çoğunluğun mutsuzluğu örgütleniyor!

İnsanlar açlıktan, yokluktan intihar ediyor!

Sosyal devlet yerine, sadaka ve kulluk devleti yaratılan tüm coğrafyalarda sahipsiz insanları intihara sürüklüyor.

Yandaşların vergi borcu sıfırlanıp, ihaleler peşkeş çekilirken, devlet kaynakları israf edilirken, sarayların bütçesi kat kat artarken, Fatih’te dört kardeş intihar ediyor.

Çünkü onlar sahipsiz, kimsesiz, yoksul ve çaresiz!

Çünkü kapitalizm ve bencillik öldürüyor!
İntiharlar yoksulluğun geliği noktayı gösteriyor

. Bir hafta içerisinde yaşanan toplu intihar vakaları, Türkiye’de yoksulluğun geldiği korkunç noktayı göstermektedir

“Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı Temmuz 2019’da geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 65 bin kişi artarak 4 milyon 596 bin kişi olmuştur. Artan işsizlik, yoksulluk, borç ve kötü çalışma koşulları yaşanan intihar vakaların en önemli nedenlerindendir. Giderek artan geçim zorluğu, intihar nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır.

‘işsizlik ve kötü calışma koşulları intihar nedeni

İşçi intiharları da işsizlik ve güvencesiz çalışma koşullarıyla doğru orantılı artmaktadır. İSİG verilerine göre, 2013-2018 arasında 351 işçi geçim sıkıntısı, borç ve işsizlik nedeniyle yaşamına son vermiştir. Aynı şekilde ataması yapılmayan veya dayatılan kötü çalışma koşulları yüzünden her yıl onlarca öğretmen intihara sürüklenmektedir. Bunun son örneği geçtiğimiz günlerde Antep’te maruz kaldığı mobbing nedeniyle intihar etmek zorunda bırakılan 25 yaşındaki sözleşmeli öğretmen Saadet Harmancı’dır.

Kadınlar daha çok intihar ediyor

Öte yandan, Türkiye’de kadınların yaşam haklarına yönelik saldırılar da çok boyutlu bir şekilde devam etmektedir. Kadınlar yaşamın her alanında maruz kaldıkları sistematik saldırılar sonucunda hayatlarını kaybetmekte veya intihar etmek zorunda bırakılmaktadırlar. 2009-2018 yılları arasında intihar eden 30 bin 984 kişiden 8 bin 193’ü kadındır.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER