Çarşamba, Mayıs 15, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiNijerya’da Sıtma Hastalığına Yakalanan Onyekuru, Ölümden Döndü

Nijerya’da Sıtma Hastalığına Yakalanan Onyekuru, Ölümden Döndü

Sıtma hastalığı nedir? Sıtma hastalığı bulaşıcı mı? Sıtma hastalığı belirtileri neler? Onyekuru, Nijerya’da sıtma hastalığına yakalandı. Ölümden dönen Onyekuru, Galatasaray transferi öncesinde tatil için gittiği Nijerya’da sıtma hastalığı geçirdi.

Nijerya’da Sıtma Hastalığına Yakalanan Onyekuru, Ölümden Döndü

Ülkesi Nijerya’ya Galatasaray transferi öncesinde tatil için giden Onyekuru, sıtma hastalığına yakalandı.

Sıtma Hastalığı Nedir?

Parazit taşıyan sivrisineğin insanları sokmasıyla buluşan sıtma hastalığı, zamanında tedavi edilmezse, ölümcül olabilen bir enfeksiyon hastalığa dönüşüyor.

Sıtma Bulaşır Mı?

Plazmodium adı verilen, tek hücreli ve hücre içi parazit ile oluşan bulaşıcı bir hastalık olan sıtma,  esas olarak, karaciğer hücrelerini ve alyuvarları tutar. İnsan kanı ile beslenen sivrisinekler tarafından, hasta ya da paraziti taşıyan insandan alınarak sağlam insanlara taşınır ve onları da hastalandırır.

Nadiren sıtma paraziti taşıyan kanın sağlam kişiye verilmesi, parazit bulaşmış iğnelerin batması veya kullanılması, organ nakli ve gebe kadınlarda plasenta yoluyla çocuğa geçiş ile bulaşabilir.

Sıtma Hastalığı Belirtileri Neler?

Sıtma hastalığının belirtileri parazit taşıyan sivrisineğin sokmasından sonra ortalama 7 – 30 gün içinde ortaya çıkar. Ancak bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.

Hastalığın evreleri şu şekildedir;

-Üşüme

-Yüksek ateş

-Terleme

Bu belirtilere kusma ve ishal eşlik edebilir.

Hastalık ilerlerse koma, metabolik asidoz, ağır anemi, hipoglisemi, akut böbrek yetmezliği, pulmoner ödem bulgularından biri veya daha fazlası gelişebilir.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER