Cumartesi, Mayıs 18, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberÖzçelik-İş Sendikasından Toplu istifa!

Özçelik-İş Sendikasından Toplu istifa!

İşçilerin, TİS’lerin yıllardır kendilerine sorulmadan ve kayıplarını karşılanmadan imzalanmasına tepki olarak istifa ettikleri öğrenildi.

Üyesi oldukları Özçelik-İş sendikasında sendikal demokrasinin olmadığını, işyeri temsilciliğinin işletilmediğini, sendika şubenin kendilerinin sorunlarıyla ilgilenmediğini belirten işçiler, toplu istifanın ardından sendika şubenin ve genel merkezin kendilerini arayıp sorduğunu ve yeniden sendikaya dönmeleri konusunda ikna etmeye çalıştığını söyledi.

İspanyol sermayeli Befesa Silvermet, İskenderun Organize Sanayi bölgesinde faaliyet yürütüyor. Befesa, çelik tozundan çinko çıkarıyor ve geri dönüşümü konusunda hizmet veriyor.

Özçelik-İş’in uzun zamandır yetkili olduğu ve toplu sözleşme imzaladığı Befesa Silvermet’te işçilerin sendikadan topluca istifa etmesi üzerine Özçelik-İş sendikası işçileri hatırlamaya başladı. İşçileri arayan, işçilere istedikleri gibi bir TİS ve kendi temsilcilerini kendilerinin belirlemesi sözü veren Özçelik-İş sendikası işçileri ikna edemedi.

İKİ SENE NE ARAYAN NE SORAN VARDI

Sendikalarında istifa etmelerinin nedenini sorduğumuz işçiler, “TİS döneminde ne kadar zam istersiniz diye bize sormuyorlardı, ne istediniz dediğimizde ise bize doğru dürüst cevap vermiyorlardı. Kafalarına göre gelip imza atıp gidiyorlardı. Bir tek TİS imza töreni yapılıyordu, hayırlı uğurlu olsun şeklinde. Ondan sonra iki sene ne arayan var ne soran var.  Kimse bir sonraki TİS dönemine kadar işyerine uğramıyor. ‘Bir derdiniz var mı, bir sonunuz var mı’ diyen yok. İnsan üyesinin bir düğününe, bir cenazesine gelmez mi. Bayramlaşmaya bir Allah’ın kulu yönetici gelmez mi? İlgisizlik, kafalarına göre sözleşme imzalama, sendikanın varlığını hissetmeme biz işçilerin sendikadan istifa etmesine neden oldu” dedi.

SENDİKA İŞÇİLERİ İKNA TURUNA BAŞLADI

İşçiler, kendi iç örgütlenmesini sağlayarak topluca istifa etmelerinin ardından kıymete bindi. Daha önce işyerine gelmeyen, işçileri aramayan sendika yönetimi işçileri ikna turlarına başladı. Sadece Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı ve yöneticileri işçileri değil, Özçelik-İş Sendikası Teşkilatlandırmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Recep Akyel’in de  İskenderun’a gelerek patron temsilcileri ile görüştüğü öğrenildi.

İşçilerle toplu şekilde bir araya gelemeyen Akyel’in her vardiya/bölümden ikişer işçi temsilcisi ile bir araya gelme çabası da olumsuz sonuçlandı. Akyel, daha sonra belli başlı işçileri arayarak görüşmek istedi. İşçiler, toplu olarak Akyel ile görüşmezken, sadece birkaç işçinin görüşmeyi kabul ettiği öğrenildi. Akyel, görüştüğü işçilere demokratik bir sendika vaadinde bulundu. İstedikleri gibi bir TİS imzalanacağını, işyeri temsilcilerini işçilerin kendilerinin belirleyeceğini, genel merkezin buna kefil olduğunu söyledi.

HER SÖZLEŞME DÖNEMİ HAYAL KIRIKLIĞI OLDU

İşçiler, uzun süredir sendikaları Özçelik-İş’ten memnun olmadıklarını, her sözleşme sürecinde “bu sefer kayıplarımız karşılanır” beklentisine girdiklerini ancak her sözleşme sonrası hayal kırıklığı yaşadıklarını vurguladı. Sendikalarının hiçbir toplu sözleşme döneminde kendileri ile birlikte TİS taslağını hazırlamadığını, kendilerinin ne zam istediğini sormadığını belirten işçiler, “ ‘Biz ne kadar zam talep ediyoruz’ diye sorduğumuzda bile cevap alamıyorduk. Aldığımız zammı imzalanan sözleşmenin ardından öğrenebiliyorduk. İşyerinde bizim bir sorunumuz yok, tek sıkıntı ücretlerimizin çok düşük olması. Sendikanın ilgisizliği ve düşük ücretlerimizin yükseltilmesi için bir çaba içinde olmaması en son bizi toplu istifa noktasına getirdi. Biz işçiler ile sendika şube yönetimi arasında makas her geçen gün açılıyordu, biz de en son bir nokta koymaya karar verdik” dedi.

İŞÇİLER TALEPLERİ İÇİN MÜCADELE EDECEK

İşçiler bundan sonra ne yapacaklarını ve nasıl ilerleyeceklerini tartışıyor. Bu konuda henüz bir karar vermemiş olan işçilerin net oldukları konu ise ‘ne yapacaklarsa birlikte yapmak, birliklerini bozmadan ilerlemek’. İşçiler, bu süreçte aynı zamanda “Bize nasıl bir sendika lazım, mücadeleci, sınıf sendikacılığı nasıl olur” konularına da kafa yorduklarını aktardı. Son dönem sendikal bürokrasiye tepkilerin arttığını söyleyen işçiler, kendilerinin attığı bu adımın sendika bürokrasisi, sarı sendika yöneticileri açısından uyarıcı olmasını istiyor. Sorunun ve çözümünde parçası olacaklarını belirten işçiler, öncelikle işyerindeki örgütlenmelerini ve birliklerini sağlamlaştıracaklarını daha sonra nasıl ilerleyeceklerini hep birlikte karar vereceklerini söylüyorlar.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER