Pazartesi, Mayıs 6, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel“PADİŞAHIM ÇOK YAŞA DEMEKLE SİYASET YAPILMAZ”

“PADİŞAHIM ÇOK YAŞA DEMEKLE SİYASET YAPILMAZ”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mithat Öztürk’ün sunduğu ‘Günışığı Gündem’ adlı radyo programının canlı yayın konuğu oldu.
“ İMZA KAMPANYASINI BİR BUÇUK AY SÜRDÜRSEYDİK 800-850 BİN İMZAYI RAHAT BİR ŞEKİLDE BULURDUK”

Başkan Savaş, “Biz Hatay halkından Hatay’ın ekonomisi için imza istedik. Ve Ankara’ya gitmek için hemşehrilerimiz 517 bin 259 imza topladı. Toplantımızın ardından aktif toplamayı bıraktık. Şuanda muhtarlıklarda ve birikmiş olan imzaları alıyoruz. En son toplanılan imzalar 545 bin olmuştu. Biz imza kampanyasını bir buçuk ay sürdürseydik 800-850 bin imzayı rahat bir şekilde bulurduk. Demekki ihtiyaç var ki insanlarımız imzalamış. Biz tabiki teşekkür edeceğiz. İstemeyi bilen teşekkür etmesini de bilecek”dedi.

İmza kampanyası ve gerçekleştirdiği hizmetler ile alakalı asılsız iddialara cevap veren Başkan Savaş, “Ben bu arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bir konuyu konuşmak için bilmek gerekir. Bilmek için de okumak ve araştırmak lazım. Bu işler hamaset, çamur atmak ve ileri geri konuşmakla olmaz. Ben hepsine saygı duyuyorum. Ben rakamlarla konuşuyorum. Büyükşehir yasası ile belediyeyi kurduğunuzu düşünün .Büyükşehir olunca belli kurumlarda çeşitli düzenlemeler oluyor. İktidar olarak adı Adalet ve Kalkınma Partisi. Çok ihtişamlı bir isim ve sorumluluğu da yüksek bir isim. Ayrıca sorumluluğu iddialı iki kelimenin birleşimi. Büyükşehiri kurduk. Sayın Kimyeci’nin tuzu kuru. Ekonomik durumları iyi. On beş yıldır iktidarlar .Herkes herkesi çok iyi tanıyor. O konuda kimsenin ileri geri konuşmasına gerek yok. Sayın Kimyeci on beş yıldır bu partinin il başkanı. Daha sonra belediye başkanı oldu. İsmail Kimyeci bana bu şehre bir tane ne hizmet getirdiğini söylesin. Üç yıldır belediye başkanı iki kat bina yaptığını söylesin bana. Ha bire parke döşüyor. Köydeki hemşehrilerimiz bile sıkılmış artık parkeden. Artık başka şeyler yapsınlar” dedi.

“KÜLFETİ BELEDİYELERE YIĞARKEN DENGELİ YIĞMAK LAZIM”

Teşvik konusunda da Ak parti yetkililerinin asılsız yorumlarına karşı cevap veren Başkan Savaş,” Bu teşvik konusunda ben on dört ay bağırdım. İflas eden bir sürü vatandaşımız oluyor. Bunların karnı tok olduğu için Biz halkımıza gidince bizimle el ele verip halka beraber gelselerdi. Ben her aşamada onları davet ettim.Hiçbiri de gelmedi. Halkımıza teşekkür etmek amacıyla Perşembe günü basın toplantısına davet ettim. Bir tanesi bile yoktu piyasada. Siyaset yapıyorsan bunun gereğini de yapacaksın. Hatay halkı hakkını istiyor.517 bin 259 imza toplamış ama onlar orada yoklar. Bu da ya sorumluluk almıyorsun ya sorunlardan kaçıyorsun ya da bu işi inkar ediyorsun anlamına geliyor. Bana devrettikleri bütün göletlerin hepsi su kaçırıyor. İçlerinde su tutamıyoruz. Madem öyle bitirsinler barajları biz de teşekkür edelim. Külfeti belediyelere yığarken dengeli yığmak lazım. Nimetleri de ona göre paylaştırmak lazımdı. Ama nerede külfet varsa büyükşehire, nerede nimet varsa da Antakya Belediyesi’ne veya Ak Parti belediyelerine veriyorlar. Sayın Celalettin Lekesiz o zaman Hatay Valisi idi. Şimdi Merkez Valisi. İnşallah bizler bu yaptıklarının hesabını ahirette Hatay halkı olarak soracağız. Bir belediyeyi iflas etti diyorsunuz ama bunu konuşurken iktidar olarak neleri bize bıraktılar ona bakmak lazım. Sadece 200 milyonu Büyükşehire bıraktılar. 800 milyon da HATSU’ya bıraktılar. Nerede borç varsa Lütfü Savaş’a ve Büyükşehire bıraktılar. Nerede nimet varsa da Ak Partili belediyelere. Büyükşehir ile ilgili borçlarımızı bitirdik ama HATSU’nunki öyle kolay kolay bitmez. 1997’deki borcu Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden kesiyorlar. Antakya Belediyesi’nde ama hiç böyle borç yok. Sayın Kimyeci ne iş yapar. İl başkanıyken ne yaptı? Bunun hesabını kendi partisine sorsaydı. Bu borç varsa 20 yıldır neredeydiniz? İsmail Kimyeci ancak çanta taşımasını bilir. Çanta taşımaktan başka hiçbir özelliği yoktur. Bunun dışında teşvik konusunda madem öyle zaten 5’i alıyor ve hiçbir fark yoksa neden bu kadar bağıralım ki. Madem böyle son bir yılda 7 tane büyük fabrika niye Hatay’dan Osmaniye’ye taşındı? 5 bin insanımız işsiz kaldı. Bunun hesabını niye vermiyor bu arkadaşlar?” sözlerini kullandı.

Teşvik konusunda iktidar partisinden destek göremediklerinin de altını çizen Başkan Savaş,” 2012’den itibaren Türkiye 4 teşvik bölgesiydi. Biz 3’üncü teşvik bölgesindeydik. Daha sonra bu sayı 6’ya çıktı. Ve bizi 4’üncü sıraya aldılar.Osmaniye, Kahramanmaraş ve Kilis’i 5’e aldılar. Biz once 2012’ye kadar 4’ü hakediyorduk. Gelmiş olduğumuz noktada biz 5’inci bölgenin bile altında kalmışız. Kişi başına düşen gelir normalde 7637 dolar iken 6122 dolara düşmüşüz. Bu arkadaşların matematiği yok mu? Niye ozaman Hatay’da o kadar fakir insanımız var? Şuanki kişi başına düşen gelirimiz 5’inci bölgenin bile altında. 500 binden fazla Suriyeli var. Resmi rakamlara gore 380 bin yazıyor olsa da gayri resmi rakamlara gore 530 bin misafirimiz var. Biz bunu Türkiye Cumhuriyeti’nin Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine gore hesapladık. Bu arkadaşlar bilimden uzak oldukları için Sayın Cumhurbaşkanımıza sırtlarını dayamışlar .Ama bunların da kendi partilerine destek vermeleri lazım. Padişahım çok yaşa demekle siyaset yapılmaz. Sayın Kimyeci siyasete girmemi istiyor. Ben zaten siyasetteyim. Ben siyaseten belediye başkanı seçilmişim ve belediye başkanlığının hakkını vermek zorundayım. İnsanlarımız burada aç gezerken çocukları aç uyurken belediye başkanı olarak sesimi çıkarmayıp evimde oturmam mı gerekir? Madem ben siyaset yapıyorsam, Hatay halkı 21 günde 517 bin 259 imzayı niye versin? Ben arkamda şu kadar adam var diye demem. Madem arkadaşlar Hatay hakkını istiyor diyor Biz Perşembe günü davet ettiğimizde gelselerdi. Ben orada herkese konuşma fırsatı verdim. Ankara’da yani genel merkezde ciddiye alınmıyorsam ben o siyaseti yapmam .Bu arkadaşlar çıkacaktı ve Hatay’ın şuanki gelmiş olduğu durumu açıklayacaklardı. Bizler hak dinimize göre hareket ederiz. Ve inançlı insanlarız. Birbirimizin hakkına tecavüz etmeyelim. Millete çamur atmayalım.Topladığımız imzalar ile ben arkadaşlarıma söyledim ilgili bakanlarımız randevu verirlerse gideceğiz. Eğer vermezlerse de Cumhurbaşkanına gideriz. Sivil toplum kuruluşlaları, belediye başkanlarımızla beraber gidip Hatay’ın hakkını isteyeceğiz. Hatay halkı bu ülkeye vergi veriyor. En kritik dönemlerde millet olmayı bırakıp, devletine ve bayrağına bağlanıyorsa Hatay halkının hakkını istemesi en doğal haklarıdır. Onlar kampanya başlatsın ben de arkalarında dururum” dedi.

500 BİN SURİYELİLERİ NE BEN NE DE HATAYLILAR GETİRDİ”

Suriye’de yaşanan savaş ortamının Hatay’a olan etkisine değinen Başkan Savaş, “Biz Suriye konusunda yereliz. Siyasetin üst seviyesinde konuşmak istemiyorum. 500 binin üstündeki Suriyeliyi ne ben ne de Hataylılar getirdi. Onlar bizim düşmanlarımız değiller. Allah kimseyi yurdundan etmesin. Devletimiz onları kabul etti. Bizim gelirlerimiz 7637 dolardan 6122 dolara düştü. İhtracatımızın olumsuz etkilenmesi ve turizimin olmaması bizi aşağıya çekti. Vergi vermede 7’nci sıradaydık şuan 13’üncü sıradayız. Bunları ben yapmadım. Gelirimiz aşağıya düşerkenken bir yandan da nüfusumuz artmış oluyor” sözlerine yer verdi.

“BEN RAKAM VE VERİLERE DAYANARAK HAMASET YAPMADAN KONUŞUYORUM”

Büyükşehir Belediyesinin mağdur edildiğini de dile getirilen Savaş,”Celalettin Lekesiz döneminde biz çok mağdur edildik.Bize ha bire borç yıkıldı. Bu arkadaşların bir tanesinde bile Allah’tan korkanı yok mu? Kimse büyükşehire neden bu kadar yüklenildi demedi. 30 Martı unutamadılar. O gün Hatay halkının tercih günü. Ben onlara 11 tane belediyeyi alınca 50 meclis üyesini aldıkları zaman bir şey demedim. Hatay halkının kararına saygı duyacağız, Hatay halkı bunu uygun görmüş diyerek bu beş yılı birlikte geçireceğiz. Ben rakam ve verilere dayanarak hamaset yapmadan konuşuyorum. Yaptığınız güzellikler de size kalır kötülükler de gelir bulur sizi. Halkın gözünde biz yanlış yapsaydık bu kadar imzayı toplayamazdık. Hatay halkının temsilcisi olarak Hatay’ın hakkını istedik. Ne CHP’li ne Lütfü Savaş ne de Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak değil Hatay halkı için imzalar toplandı. Türkiye Cumhuriyetinin asil bayrağını temsil etsin diye de kırmızı-beyaz yaptık. Hiçbir aşamasında ne partimin adını kullandım.Ne de Büyükşehirin adını kullandım” dedi.

“HATAY HALKI BİZE BU ŞEHRİ BİLİNÇLİ TESLİM ETTİ”

Hizmet yapılmadığına dair asılsız iddialara cevap veren Başkan Savaş” Hatay Büyükşehir Belediyesi gerçekten de yoğun çalışıyor. Önceliklerimizi belirlemişiz. O öncelikler çerçevesinde siyaseti hiçbir şekilde konu etmeden Hatay’ın temel ihtiyaçlarından başlayarak yukarıya doğru çıkıyoruz. Şunu unutmamak lazım ki Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan hemşehrilerimizin %75’i şehir merkezlerinde yaşıyor .%25’i ise kırsal kesimde yaşıyor. Hatay’da nüfusumuzun %50 buçuğu kırsalda yaşıyor %49 buçuğu ise şehirde yaşıyor. Kırsal demek sorun, altyapı eksikliği, yol eksikliği ve birçok problemle karşı karşıya gelen insanlarımız demek. Böyle bir şehirle başladık bizde. Bunu şikayet etmek amacıyla söylemiyorum. Almış olduğumuz Hatay’da daha önce 2 yıllık çalışmamız vardı. Nerede nelerimiz eksik diye hazırlıklar yapmıştık. Yani Hatay halkı bize bu şehri bilinçli temsil etti. Halkımız 15 ilçeden 11 tane belediyeyi ve 50 tane meclis üyesini mevcut hükümetin partisine verirken bizi 3 ilçe ile ödüllendirdi. Bir tane de Milliyetçi Hareket Partisi belediyeyi kazandı. Biz bundan şikayetçi değiliz. Ama iktidar partisi de şunu iyi bilsin ki bu değirmenin suyu böyle dönmez. Çünkü su gittikçe azalıyor ve artık değirmen un çıkarmaz ve buğday da öğütmez. İnsanlara çamur atarak , hakaret ederek ve onları aşağılayarak siyaset yapılmaz. Kendi şahsiyetiniz ile ilgili neyi duymak istemiyorsanız başka bireylere de o duymak istediklerinizi kurmayacaksınız. Çünkü bu aynaya bakmak gibi bir şeydir. O çıkan söz size boğar. Hatay Büyükşehir Belediyesi iflas etti ise biz bütün köylerde ve yolarda olmazdık. İflas etmiş olsaydı ya ben belediyeyi iyi yönetemiyorumdur ya da siz bana haksızlık yapıyorsunudur. Sayın Kimyeci’yi 15 yıl çanta taşırken gördüm. Gerçekleştirmiş olduğum çalışmalara baktığım zaman bu arkadaşlar ya 15 yıl yatmışlar yada sadece cır cır böceği gibi ötmüşler. Araba kiraları ile alakalı yapılan iftiralar için artık konuşamazlar. Çünkü bütün verileri önlerine koyduk. Sayın valimize de şikayet etmişler. Ben de valimize incelemesini istedim. Benim korkacağım bir şey yok. Allah’a yatarken hesap veren bizler neden kullarına hesap vermesin ki. Bizim hesap sıkıntımız yok. Ben ibadet gibi çalışırım. Bunun hesabını Hak’a da halka da veririm. Bu arkadaşlar üzüm yemeyi biliyorlar ama bağcı ile uğraşmıyorlar. Ankara çalışmış bu arkadaşlar yemiş” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER