Çarşamba, Nisan 24, 2024
No menu items!
Ana SayfaDörtyolPetrokimya Tesisi Kurulacak

Petrokimya Tesisi Kurulacak

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde 9 milyon ton kapasiteli entegre bir petrokimya tesisi kurulacak. Tesisin petrokimya ithalatını önemli ölçüde azaltması bekleniyor.

Türkiye, Çin’den sonra dünyada en çok petrokimya ürünü ithal eden 2. ülke konumunda yer alırken, Türkiye’de hızla artan yurtiçi talebe karşın, yurtiçi üretim arzının yetersiz kaldığı Petrokimya Sektörü yeni bir yatırıma hazırlanıyor.

Türkiye Varlık Fonu bünyesinde kurulan TVF Rafineri ve Petrokimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Hatay ili, Dörtyol ilçesinde bulunan ve geçmiş yıllarda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından birçok çalışma yapılan alanda Doğu Akdeniz Petrokimya Tesisi kurulması planlanıyor. Kıyı Yapıları, Derin Deniz Deşarjı ve Enerji Üretim Tesisi dahil projenin değeri 118 milyar TL olarak öngörülüyor.

TESİSTE NAFTA VE LPG İŞLENECEK

Entegre bir tesis olarak planlanan proje kapsamında kurulacak Doğu Akdeniz Petrokimya Tesisi’nin kapasitesi 9 milyon ton olacak. Tesiste 4 milyon ton nafta ve 1.250 milyon ton LPG işlenerek Lineer Alçak Yoğunluklu Polietilen (LAYPE), Yüksek Yoğunluklu Polietilen (YYPE), Mono Etilen Glikol (MEG), Polipropilen (PP), Para-ksilen, Bütadien, Benzen ve Stiren gibi petrokimya ürünlerini üretilecek.

İSKELEYE 6 GEMİ YANAŞABİLECEK

Hammadde temini ve oluşan ürünlerin lojistiği için ise deniz kısmında 3.000 DWT ile 200.000 DWT ağırlığındaki gemilerin yanaşmasına olanak sağlayacak şekilde 3.552 m uzunluğunda iskele yapısı tesis edilecek. Toplamda 6 adet gemi aynı anda iskeleye yanaşabilecek. Üretilen sıvı ürünler kara tankerleri ve tanker gemilerine transfer edilerek ürünlerin satışı yapılacak. Üretilen katı ürünler silobas, liner/konteyner, bigbag, torba vb. paketleme ve yükleme yöntemleri ile kamyonlar aracılığıyla nihai kullanıcıya ulaştırılacak.

BUHAR ÜNİTESİ İÇİN FUEL OİL KULLANILACAK

Proje ile ayrıca petrokimya tesisine yardımcı üniteler olarak su, buhar ve enerji temini için üniteler kurulacak. Buhar üretim ünitesinde (BÜU), kazan besleme suyu (BFW), demineralize suyun koşullandırılmasıyla üretilecek. Çift yakıtlı brülörler kullanılarak fuel oil ve/veya fuel gazını yakabilen bir kazan paketi aracılığıyla üretilecek.

ELEKTRİK İHTİYACI İÇİN KOJENERASYON ÜNİTESİ

Entegre tesisin elektrik ihtiyacı, şebekeden karşılanacak. Ayrıca, kojenerasyon ünitesi elektrik ve buhar ihtiyaçlarına yönelik tesisin elektrik güvenilirliğini artırmak için şebeke elektriğine ve konvansiyonel buhar kazanlarına alternatif olarak kurulabilecek. Ünitenin kurulu kapasitesinin 260 – 310 MW aralığında olacağı öngörülüyor. Türbinlerde doğal gaz birincil yakıt olarak kullanılacak, doğal gaz kesilmesi durumlarında dizel (veya ikincil bir sıvı yakıt) yardımcı yakıt olarak kullanılabilecek.

TESİSTE 2 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Ekonomik ömrü 49 yıl olarak belirlenen petrokimya tesisinde üretim sürekli olup, günde 24 saat yılda 350 gün işletme faaliyeti yürütülecek. Tesisin işletme aşamasında 2 bin kişinin çalışması öngörülüyor.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER