Salı, Mayıs 7, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel"Savaş, Türkiye,İran, Suriye cephesi ile Amerika ve PYD Arasında Sürecektir!"

“Savaş, Türkiye,İran, Suriye cephesi ile Amerika ve PYD Arasında Sürecektir!”


Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Aydınlık Gazetesi yazarı Prof.Dr.Mehmet Yuva’nın başkanlığında düzenlenen aydınlanma ve bölgeye ilişkin gelişmeleri değerlendiren toplantı ,İskenderun’da Ergün Döner salonunda gerçekleşti.

Aylık olarak düzenlenen aydınlanma ve mücadele içerikli toplantı bu kez son Suriye ve Astana toplantısı, sonuçları ve önümüzdeki dönemdeki gelişmeler ele alındı.
Mehmet Yuva Suriye’nin dört önemli noktayı terk etmeyerek, vatanın savunulmasındaki önceden tedbirler alındığını belirterek “Suriye devleti yedi yıldır terk etmediği dört önemli nokta vardır. Suriye’nin dünyaya vermek istediği gizli mesajı içermektedir. Yayladağ sınır kapısı, en kuzeydeki Nusayben’in sınır kapısı Kamışlı sınır kapısı, bir zamanlar bizimkilerden birisi Büyük Ortadoğu Projesinde yıldız yapacaktı ya işte YPG de Kamışlı’yı Suriye’nin büyük Ortadoğu merkezi yıldızı yapmaya düşünüyordu. En doğusu olan Fırat nehrinin Suriye’ye giriş noktasıdır ve Ürdün’e açılan kapı Suriye ordusu bu alanları Suriye’nin toprak bütünlüğü için hiç terk etmedi.
Suriye’de kayıp eden örgütler ılımlı örgütler olarak bilinen örgütlerdir. Bu örgütler hakimiyet alanı olarak 2909 kilometre alanı kayıp etmişlerdir. İkinci kayıp eden ise IŞID 27390 kilometre kayıp etmiştir. Bu ayın bu örgütlerin toprak kaybıdır.
Suriye’de kazanan iki önemli iki kuvvet vardır. Suriye 86088 kilometre alan kazanmıştır. Yani Suriye Silahlı Kuvvetleri yeniden aldıkları alanın hakimiyetidir. YPG ise 43960 Kilometre alanı kazanmıştır. Bu müthiş bir alandır. YPG’nin gücünün ve varlığının çok, çok üzerinde bir hakimiyet alanıdır. Bu alanda sosyolojik olarak alt yapısı yoktur. Bir toplum tarafından destek görmeden bu alan ABD’nin gücü ile girmiştir. Amerika iti, ite kırdırma politikası ile Suriye ile İslami örgütleri karşı, karşıya getirdi ve hiç ortada olmayan YPG ortaya çıkmıştır. 2013 yılında birden ortaya YPG diye bir örgüt çıkarıldı. Sanki bu coğrafyada yüz yıldır savaşan ve savaşmayı öğrenmiş güçlü bir silahlı örgüt çıkarıldı. Mantar gibi her yerden biten militanlar çıkarıldı. Bunlar profesyonel batı merkezli emperyalist güçlerin askerleri ve bunlar solculuk, mazlum kürt halkı gibi yalanlarla bize yutturulmaya çalışıldı.” Söyledi.
Yuva,” sınırlarımızda çok şiddetli kontrol mekanizması sağlanmıştır. Bakın şerdi, Türkiye-Suriye savaşa gidiyordu, Türkiye-Rusya savaşa gidiyordu, Türkiye-İran savaşa gidiyordu, bu gün gelinen nokta ise Türkiye-Suriye, İran ve Rusya aynı cephededir. Düşman ortak ve aklın yolu birdir. Kafalardaki bizim iktidar ‘Suriye, İran ve Rusya ile oyun oynuyor’ ve ‘bizimkiler Amerika’ya şantaj yapıyor,’ söylemlere, düşüncelere ehminiyet vermeyin. Bunların hiçbir ciddiyeti yoktur. Bunun en bariz örneği ise Suriye devletinin dönüşümü görmesidir, bunu açıkça telafuz etmesidir.” Dedi.
Yuva Astana Platformuna dikkat çekerek bu toplantının önemine dikkat çekti.
“Bu platform son derece önemlidir. Rusya insiyatifinde, Türkiye, İran yakınlaşmasını sağladı, Rusya ve İran ilişkisini pekiştirdi. Bu yakınlaşma Türkiye ve Suriye yakınlaşmasının önünü açtı. Astana toplantısının en önemli başka süreci ise Rusya, İran, Suriye ve Türkiye’nin sadece siyasi olarak masaya oturup, görüşmeyeceği, bu görüşmelerin eyleme ve askeri işbirliğine dönüşeceği, güçlü emareler vardır. İdlip bölgesinin Hatay sınırı Türk Silahlı Kuvvetlerinin sorumluluğu altında olacaktır. Bunun dışında gazetelerde okunanlar doğru değildir. Bunu ancak ve ancak dört ülkenin genel kurmay başkanın proje , eylemlerinde görebiliriz. Bizim gazeteler atıyor, orası onun, burası onun, daha askeri yetkililer daha görüşmeden nasıl bilinir?
Ama bilinen ve kesin olan şudur; Hatay ve Suriye sınırı boyunca Türk Silahlı Kuvvetleri önemli bir denetim sağlayacaktır. Aldığımız habere göre birçok örgüt oradan çekilmektedir. Elbab gibi bölgelere aktarılmaktadır.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER