Cuma, Mayıs 3, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiProf. Dr. Tuğrul Erbaydar'dan Aile Hekimleri Açıklaması

Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar’dan Aile Hekimleri Açıklaması

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, coronavirüs salgını sürecinde değerlendirmede bulunarak aile hekimlerinin yönetim süreçlerinden tamamen dışlanmış durumda olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar’dan Aile Hekimleri Açıklaması

Coronavirüs salgını nedeniyle birinci basamak aile hizmetlerinde görev alan hekimler arasında enfekte sayısının arttığına ve koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren hekimler arasında aile hekimlerinin sayısının fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erbaydar, bunun nedenleri arasında yalnızca “fiziki korunma” olmadığını dile getirdi.

Hedeflenen Bireye Yönelik Sağlık Hizmetlerinin Özelleştirilmesiydi

Prof. Dr. Erbaydar, birinci basamak sağlık örgütlenmesinin ilçe sağlık müdürlükleri (İSM) ve aile sağlığı merkezleri (ASM) üzerine kurulu olduğunu anımsatarak “Hedeflenen, bireye yönelik sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi, özelleştirilemeyen kamusal işlevlerin ise en aza indirilmesi ve devletin rolünün düzenleyicilik ile sınırlandırılmasıydı.

Sözde, ‘müşteri’ memnuniyetini sağlamak aile hekimlerinin hizmet kalitesini artıracak, bireylere yönelik hizmetlerin iş yükünden kurtulan ilçe sağlık yönetimi ise ‘asıl’ işlerini daha iyi yapacaktı.”

“Aile Hekimleri Yönetim Süreçlerinden Dışlanmış Durumda”

“Aile hekimleri yönetim süreçlerinden tamamen dışlanmış durumda. Topluma yönelik sağlık müdahaleleri yapma yetileri bulunmuyor ve tüm enerjilerini sözleşmelerinde tanımlı işlevlerin altından kalkmaya, hastalarını memnun etmeye harcıyorlar” dedi.

İSM’lerin ise doğrudan hizmet sürecinden kopuk kurumlara dönüştürüldüğüne dikkat çeken Erbaydar, “Önemli bir sorun olmadığında iyi işleyebilen bu sistem, yeni gereksinimler, sorunlar ve krizler karşısında ise yanıt üretemez hale geldi” dedi.

Sistemin yeniden entegre bir yapıya kavuşturulmasının çözüme katkı sunacağını dile getiren Erbaydar, “Bunun için, ASM’ler mutlaka kamu kurumları haline getirilmeli, çalışanlarının özlük hakları korunarak İSM’lere kurumsal olarak bağlı hizmet birimlerine dönüştürülmelidir” dedi.

etiketler: aile hekimi, ankaraankara haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER