Pazartesi, Mayıs 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaTanıtım YazısıSaç için vitamin önerileri nelerdir?

Saç için vitamin önerileri nelerdir?

Saç dökülmesi ve saçların cansız, kırık olması toplumda birçok kişinin genel sorunudur. Çeşitli sebeplerden dolayı zayıf kalan saçların kırılmaması ya da dökülmemesi için yeterli miktarda vitamin ve minerallerin alınması gerekir. Saç için vitamin kullanan kişiler, daha gür ve canlı saçlara sahip olurlar. Saç için gerekli olan vitamin ve mineraller besinler yolu ile alınabileceği gibi, gerekli görüldüğü takdirde takviye ilaçlar yoluyla da alınabilir.

Saç dökülmesi normal midir?

Erkek ve kadınlar genel olarak kırıkları olmayan, daha canlı saçlara sahip olmak isterler. Ancak saç dökülmesi hem erkeklerin hem de kadınların en büyük sorunlarından biridir. Duş alırken, saç tararken her gün 100’e yakın saç dökülmesi yaşanabilir. 100’e kadar dökülen saçlar normal kabul edilirken, daha fazla dökülen saçlar çeşitli sağlık sorunlarının habercisi ya da sonucu olabilir. Saç için vitamin kullanan kişiler, saç dökülmesinin önüne geçemediği takdirde mutlaka bir doktora görünmeli, saç dökülmesinin sebeplerini araştırmalıdır.

Saçlar neden dökülür?

Saç dökülmesinin ilk nedenleri arasında saçlar için gerekli vitamin ve minerallerin yeteri kadar alınamaması gelmektedir. Bunun akabinde, fazla stres, yoğun çalışma temposu, kullanılan şampuanlar, yeteri kadar iyi beslenememe, sigara-alkol tüketimi, uyku düzeni bozukluğu, saçların sıcağa fazla maruz kalması, saça şekil vermek için kimyasal maddelerin kullanılması, yanlış tarak kullanımı gibi çeşitli nedenler saçların dökülmesinde ve zayıflamasında etkilidir.

Saça hangi vitamin ve mineraller iyi gelir?

Vücudun tüm vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Çünkü her bir vitamin ve mineralin vücut için çok farklı faydası bulunmaktadır. Saça iyi gelen vitamin ve mineraller ise saç derisi, saç kökü ve saç ucu gibi çok çeşitli yerlere etki etmektedir. A vitamini, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri, C vitamini, D vitamini, E vitamini, çinko minerali, Demir ve Selenyum saça iyi gelen  vitamin ve minerallerdir.

Bu vitaminlerin saça etkileri şöyledir:

A vitamini

Kıl hücrelerinin büyümesini sağlar. Kıl yapısında bulunan sebumun organizmasının gelişmesine katkıda bulunan A vitamini, vücutta eksik olduğu zaman, saç telleri daha zayıf kalacak ve incelerek kopması daha kolay olacaktır.

B3 vitamini

Saçların güçlü ve canlı görünmesini sağlayan B3 vitamini, kan dolaşımını da pozitif etkilemektedir. Saç derisi için önemli bir vitamindir.

B5 vitamini

B5 vitamini, hem saç derisini nemlendirir hem de saçların daha parlak bir yapıya kavuşmasını sağlar. B5 vitamininin eksik olması, saçların dökülmesini de etkileyen önemli unsurlardan biridir.

B6 vitamini

B6 vitamini, saç derisini yenileme özelliği sayesinde saçların daha güçlü bir yapıya kavuşmasına katkı sunar.

B7 vitamini

H vitamini olarak da bilinen B7 vitamini, saç derisinin güçlenmesini sağlar. B7 vitamini eksik olan kişilerin saçları daha cansızdır ve çabuk kırılır. Özellikle hamile kadınlarda B7 vitamini eksikliğine bağlı olarak saç dökülmesi görülür. B7 vitamini eksik olan kişilerin saçları, genetik olmasının dışında daha çabuk beyazlamaktadır.

B9 vitamini

Saçların kırılmasını engelleyen B9 vitamini aynı zamanda bir folik asittir. B9 vitamini eksikliği saçların uzamasını engellerken aynı zamanda saçlarda çok fazla kırık oluşmasına da neden olur.

B12 vitamini

Saç için faydalı olan B12 vitamini, saç dökülmesini engelleyici özelliği ile ön plana çıkmaktadır.

C vitamini

Vücut için çok fazla sayıda faydaya sahip olan C vitamini, güçlü antioksidan özelliği ile saç derisini de nemlendirir. C vitamini yine saç kıllarının sağlıklı büyümesine katkı sağlar.

D vitamini

D vitamini vücutta eksik olduğu zaman, sindirim sistemi, kalp rahatsızlığı, tansiyon gibi çeşitli hastalıklar baş gösterir. Sağlıklı saçlar için olmazsa olmaz vitaminler arasında yer alan D vitamini vücuda yeteri miktarda alınmadığı takdirde çok fazla saç dökülmesi yaşanır.

E vitamini

Saç tellerinin daha parlak görünmesini sağlayan E vitamini, saçların gerekli nemi almasını sağlayarak sağlıklı saç büyümesine katkıda bulunur.

Çinko minerali

Saç diplerini onaran ve saçların daha gür yapıya kavuşmasını sağlayan Çinko minerali, saçtaki yağ oranını da dengeler.

Demir minerali

Vücutta demir eksikliği olması, saç dökülmesinin ilk sebepleri arasında yer almaktadır. Doktor gözetiminde vücuda yeterli miktarda demir minerali alınmalıdır.

Selenyum

Saç derisini daha sağlıklı yapıya kavuşturan selenyum, kepek oluşumunu da engellemektedir.

Saç dökülmesini engellemek ve sağlıklı saçlara kavuşmak için yukarıda sayılan saç için vitamin ve mineraller yeterli miktarda alınmalıdır. Bu vitaminler dengeli ve sağlıklı beslenme yolu ile vücuda kazandırılabileceği gibi, tüm bu vitaminleri içeren takviye vitamin ilaçları yolu ile de bu eksiklikler giderilebilir. Doktor takviyesi ile kullanılacak saç için vitamin ilaçları ile daha sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER