Pazartesi, Mayıs 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelSADECE YAKITA DEĞİL HAYATIN TÜMÜNE ZAM

SADECE YAKITA DEĞİL HAYATIN TÜMÜNE ZAM


İşlerini yürütebilmek ve borçlarını ödeyebilmek için bankalara mahkum olan üretici ve tüccarlar, “destek” beklerken “köstek” buldu.
Halihazırda çarkları çevirmekte zorlanan esnaf ve çiftçinin beli, benzin ve mazota gelen son büyük zamlarla iyice büküldü. 5 lira olan mazot, esnaf ve çiftçiyi kara kara düşündürür oldu.
Benzinin litre fiyatı 12 kuruş, motorinin litre fiyatı ise 18 kuruş zamlandı. Esnaf ve çiftçinin en büyük maliyet kalemlerinden olan akaryakıta gelen büyük zam, “çarkı çevirmekte” zorlanan üretici ve tüccarı endişeye sevk etti. İşlerini yürütebilmek ve borçlarını ödeyebilmek için bankalara mahkûm olan üretici ve tüccarlar, adeta “destek” beklerken “köstek” buldu. 5 lira olan mazot, esnaf ve çiftçiyi kara kara düşündürür oldu.
Benzine en son 26 Ekim’de 9 kuruş, motorine ise 27 Eylül’de 13 kuruş zam yapılmıştı.

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Hatay Şube Başkanı Fahri Serdar Özal, benzin ve motorine yapılan fahiş zammın hem ticari hayata hem de vatandaşa doğrudan yansıyacağının altını çizerek, özellikle motorin fiyatlarındaki artışın taşımacılık sektörünü de olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Fahri Serdar Özal, “Akaryakıt zammı ticari hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü özellikle mal nakillerinde genellikle ülkemizde kamyonlar, deniz taşıtları kullanılıyor. Bu sektörde kullanılan araçların tamamı da motorin ile çalışıyor. Motorine daha fazla zam gelmesi ticari taşıtların daha da pahalı olması, sevkiyatın pahalı olması demektir. Dolayısıyla öncelikle nakliyeye gelen zam her türlü mala, ürüne, oransal olarak yansıyacaktır. Sadece yakıta gelmiş bir zam olarak görmemeli. Kısaca bu zam, hayatın her tarafına gelmiş demektir” dedi.
TÜKETİCİYE MUTLAK SURETTE YANSIR
Fahri Serdar Özal, söz konusu zammın piyasadaki alım satımı da daraltacağını ifade ederek, “Bu zamların bir defada bu kadar yüksek olarak gelmesi düşündürücüdür. Türkiye, sürekli enerji yatırımları yapan bir ülke. Ancak dünyadaki petrol fiyatları son yıllarda varil başına gerilerken, bizde ise giderek artıyor. Bu piyasa kontrolünü ve piyasa canlılığını ciddi manada da etkileyecektir. Genel zamlar doğal olarak üretime yansıyacağı için her mala/ürüne aynı oranda zam gelecektir. Tüketiciye mutlak süratle yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER