Salı, Mayıs 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke Gündemi Sağlık Bakanlığı Genelgesi:”İsteyene Kovid Testi Yok!”

 Sağlık Bakanlığı Genelgesi:”İsteyene Kovid Testi Yok!”

Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlüklerine gönderdiği genelgeyle, koronavirüse yakalanan kişilerin temaslılarına, sadece semptom gösterdikleri takdirde test yaptırılması talimatını verdi. Temaslı kişi, 60 yaş üstü ise, ancak 7 gün sonra kendisine test uygulanacak.

Uzmanlar, Bakanlığın Genelgesini eleştirdi ve şöyle dedi:

“Bu durumda, temaslı vatandaşlar, PCR testi için piyasanın insafına terk edilmektedir. Test yapılmayan, ancak evde izole kalması gereken temaslı vatandaşlar, 250-300 TL’yi cepten ödeyerek test yaptırabilecekler.”

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara, 81 ilin İl Sağlık Müdürlüklerine gönderdiği filyasyon çalışmaları konulu genelgede, koronavirüs hastalarıyla temaslı kişilerde semptomları yoksa, test yapma zorunluluğunun kaldırıldığını açıkladı.

Koronavirüs hastalarıyla temaslı kişilere test yapma zorunluluğunun kaldırıldığını açıklayan Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Kara, temaslılara yapılacak test ölçütünü şu şekilde açıkladı:

“İlk ziyaret sırasında semptomu var ise (daha sonra semptom gelişen kişiler için belirlenmiş prosedür dahilinde), 60 yaş ve üstü ve komorbiditesi (birden fazla eşlik eden hastalık) olan kişilerden temas tarihinden sonraki 7. günde semptomu olmasa dahi numune alınması gerekmektedir.”

Kara, genelgesinde, temaslı kişilerin, temasın üzerinden geçen 2-4-8 ve 12. günlerinde telefon ile aranması gerektiğini belirterek, arama sonrasında koronavirüs belirtileri saptanırsa test yaptırılacağını ifade etti.

EPİDEMİYOLOJİYE AYKIRI

Doktorlar ise Bakanlığın bu genelgesi için, “Temaslılardan belirtisiz olgulara semptom ve yaş sınırlaması ile epidemiyolojinin ilkelerine aykırı olarak, COVID-19 pozitif vakalar ile diğer temaslılardan numune alınması bu şekilde kısıtlanmış olmaktadır” yorumunu yaparken, temaslı yurttaşların, piyasanın insafına terk edildiği kaydedildi ve şöyle denildi;

“Bu uygulama ile beraber, temaslı vatandaşların test yaptırabilmesi zorlaştırılmıştır. Test yapılmayan, ancak evde izole kalması gereken temaslı vatandaşlar, panik halde özel sağlık kuruluşlarına yönelecek. Ancak 250-300 TL’yi cepten ödeyerek test yaptırabilecekler.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER