Cumartesi, Mayıs 4, 2024
No menu items!
Ana SayfaSamandağSahiller Onların'da Hakkı!

Sahiller Onların’da Hakkı!

Deniz kaplumbağaları için önemli bir üreme alanı olan Samandağ sahilleri, bu özelliği yanı sıra, yaşadığı kirlilikle de dikkat çekiyor. Doğaseverler ise sahillerin sadece insanlara ait olmadığının altını çiziyor.

-BIRAKIN YÜRÜSÜNLER!-

Bu konuda yapılması gerekene işaret eden isimlerden biri, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim görevlisi Mahmut Ergene oldu.

Vatandaşlar, deniz kaplumbağalarını görünce heyecanlanıyor. Sadece dişi deniz kaplumbağaları kumsala çıkıyor. İnsanlar da görünce, fotoğrafını çekmek, bazıları da dokunmak istiyor. Bu nedenle hayvanlar ürküp kaçabiliyor. Bunun için yapmaları gereken, uzaktan izlemek. Mümkün mertebe flaşsız fotoğraf çekmek gerekiyor. Onların, bu yolu yürüyerek kat etmesi ve akciğerlerinin açılması gerekiyor.” diye konuştu.

-ÖLÜMLE SONUÇLANIYOR!-

Hatay ve Mersin gibi bu anlamda önemli olan adreslerde yaşanan kirliliğe de işaret eden Ergene, herkese sorumluluk düştüğünü de söyleyerek;

Deniz kaplumbağalarını tehdit eden en büyük faktörlerden birisi de çevre kirliliği. Özellikle de plastik atıklar. Hayvan, denizde plastik poşetle karşılaştığı zaman, bunu denizanası sanıp yiyebiliyor. Bunu yemesi de ölümle sonuçlanıyor. Çevre kirliliği, yavru deniz kaplumbağalarına da büyük sorun oluyor. Plastik poşetler, bardaklar, pet şişeler, misina atıkları… Deniz kaplumbağaları, bunlara takılıp hayatını kaybedebiliyor. Bu canlıları korumamız için çevremizi temiz tutmalıyız. Bu konuda çok duyarlı olmak, hassasiyetle yaklaşmak gerekiyor.” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER