Pazar, Mayıs 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelSAMANDAĞ BELEDİYESİNDEN KAMPANYA

SAMANDAĞ BELEDİYESİNDEN KAMPANYA

Samandağ Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü atık yağ toplama kampanyası kapsamında kampanya başlattı. Samandağ Belediyesi 5 Lt bitkisel atık yağı getirin 750 ml deterjanınızı alın kampanyası başlattı. Bu kampanya kapsamında bitkisel atık yağların toplanması ve çevrenin korunması hedefleniyor.
Bitkisel Atık Yağların Zararları Nelerdir?
Son zamanlarda ülkemizde yağda kızartılmış patates ve diğer yiyeceklerin kullanımında önemli artışlar olmuştur. Bu artışın sonucu kullanılmış bitkisel yağ atıkları da artmıştır.
1 litre atık yağ, 1 milyon litre suyu kullanılamaz, 5 milyon litre suyu içilemez duruma getirir.
Atık yağlar, suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar, su sistemine zarar verir, havadan suya oksijen transferini önler, zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır. Atıksu arıtma tesisinin işletme maliyetini artırır. Atık su kanal borularına yapışarak boru kesitinin daralmasına ve tıkanmasına neden olur. Kullanılmış bitkisel yağlar atık su kirliliğinin %25 ini oluşturmaktadır.
Bitkisel atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir; denize, akarsuya ve göle ulaşan atık yağlar, kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Yukarıda sıralanan olumsuzluklardan dolayı gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde kullanılmış bitkisel yağların kanalizasyona, yüzeysel sulara dökülmesi yasaktır. Bu tür yağların kanala dökülmesi önlendiği için gelişmiş ülkelerde atık suların kirlilik yükü Türkiye’deki evsel atık sulara göre daha düşüktür.

Bitkisel Atık Yağlar Ne Yapılmalıdır?
1- Kullanılmış kızartmalık yağları diğer atıklardan ayrı olarak temiz ve ağzı kapaklı bir kapta biriktiriniz.
2- Kullanılmış kızartmalık yağları, çevrenin korunması amacıyla kanalizasyona, toprağa, denize ve benzeri alıcı ortamlara dökmeyiniz.
3- Bu yağları kullanılmış kızartmalık yağları belediyemiz çevre koruma kontrol müdürlüğü yetkililerine ulaştırabilirsiniz. Ya da “ALO ATIK: 444 28 45” nolu telefondan arayarak teslim edebilirsiniz.
Bitkisel Atık Yağların Geri Dönüşümü
Kullanılmış bitkisel atık yağlardan Biyodizel üretilmektedir. Biodizel; ayçiçek, soya, kanola, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağların veya hayvansal yağların bir katalizör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile reaksiyonu sonucunda açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan bir üründür. Evsel kızartma yağları ve hayvansal yağlar da biyodizel hammaddesi olarak kullanılabilir. Biyodizel doğrudan veya motorine katılarak kullanılan ve hava kirliliğini azaltan organik ve çevreci bir yakıttır.
Fosil yakıtların tükeniyor olması ve bu nedenle petrol fiyatlarının giderek yükselmesi, biodizeli alternetif bir yakıt kaynağı yapmıştır. Ayrıca fosil yakıtların kullanımından doğan büyük çevre zararları ve bunların telafisi için yapılan büyük harcamalar çevreci biodizele talebi artırmıştır.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER