Salı, Mayıs 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaSamandağSamandağ'da 1 Mayıs Kutlaması

Samandağ’da 1 Mayıs Kutlaması

Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan ve en çok can kaybının yaşandığı Hatay’da da halk 1 Mayıs’ta alanlardaydı.

 

112

Molozların arasında ilk 1 Mayıs: Bu şehri yeniden kuracağız - Sayfa 2

Hatay’da Merkez ilçenin dışında bu yıl ilk kez Samandağ’da da 1 Mayıs kutlandı. Samandağ’da 13.00’da Belediye Binası önünde toplanan kitle buradan PTT önüne kadar yürüdü.

212

Molozların arasında ilk 1 Mayıs: Bu şehri yeniden kuracağız - Sayfa 3

Depremden beri Samandağ en çok alana çıkan ilçe aynı zamanda. 40 yürüyüşle başlayan bu süreç Samandağ’ı 1 Mayıs’ın merkezi konumuna da getirdi. Samandağ yürüyüşleri Rihan ve bahhurlarla özdeşleşti. 1 Mayıs’ta bahhur olmasa da kadınların ellerinde yine rihanlar vardı.

312

Molozların arasında ilk 1 Mayıs: Bu şehri yeniden kuracağız - Sayfa 4

‘MA RİHNA NİHNA HON’

Her ne kadar 1 Mayıs’ın verdiği bir coşku olsa da yakından bakınca bunun öfke olduğunu anlıyorsunuz. Sloganlardan da pankartlardan da anlaşılıyor ki Samandağlılar hala yasta hala…

Alanda sık sık “ma rihna, nihna hon” (Gitmedik buradayız), “hakkımızı helal etmiyoruz”, “helalleşme yok, hesaplaşma var”, “bu kenti yeniden inşa edeceğiz” sloganları atılırken, pankart ve dövizler de deprem içerikliydi.

412

Molozların arasında ilk 1 Mayıs: Bu şehri yeniden kuracağız - Sayfa 5

Hala enkazların tam kalkmadığı kentte, evi yıkılan Samandağlıların kaldığı çadır alanlarına yakın bölgelere moloz dökülmesinden dolayı defalarca eylem yaptı. Molozlara karşı kurulan Karaçay Koordinasyonu ve Hatay Ekoloji Platformu da “Gitmiyoruz molozlara karşı yaşamı savunuyoruz” pankartıyla alandaydı. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda üç gün moloz taşıma işine ara verildi. Bugün bir taraftan bina yıkım çalışması yapılırken diğer taraftan hafriyat kamyonları çalışmaya devam etti, Samandağ toz içindeydi.

512

Molozların arasında ilk 1 Mayıs: Bu şehri yeniden kuracağız - Sayfa 6

Yine alandaki ilk diyebileceğimiz bir kortej vardı; Çocuk Hakları Meclisi. Pankart ve dövizleri de olan 20 civarı çocuk da 1 Mayıs’ta yürüdü.

612

Molozların arasında ilk 1 Mayıs: Bu şehri yeniden kuracağız - Sayfa 7

Antakya’da depremden sonra 400 bini aşkı kişi geçici göç etti. En çok göç de Mersin’e yaşandı. Samandağ 1 Mayıs’ında Mersin Deprem Dayanışması pankartıyla Mersin’den gelen Hataylılar da yerini aldı. Gidenlerin çoğu mecburiyetten gitti ve özellikle Mersin’de olanların bir ayağı hep Hatay’da. Bugün 1 Mayıs’ta burada olmalarının en önemli anlamı “Gitmedik, buradayız” mesajı.

712

Molozların arasında ilk 1 Mayıs: Bu şehri yeniden kuracağız - Sayfa 8

GEZİ ANNELERİ TİP KORTEJİNDE YÜRÜDÜ

Samandağ’dan Antakya 1 Mayıs’ına uzandık. Burada siyasi partilerin yanı sıra sendikalar da vardı. Sanatçıların erbane, gitar gibi enstrümanlarıyla katılımı alana hem heyecan hem de renkli görüntüler kattı.

812

Molozların arasında ilk 1 Mayıs: Bu şehri yeniden kuracağız - Sayfa 9

Hemen hemen tüm siyasi partilerin kortejleri kalabalık ve coşkuluydu. Yeşiller ve Sol Parti Milletvekili adayları hem Samandağ’da hem Antakya’da kortejlerinin en önünde yürüdü. Yine TİP kortejinde milletvekili adaylarının yanı sıra Gezi aileleri dikkat çekti. Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan, TİP kortejinde yürüdü.

912

Molozların arasında ilk 1 Mayıs: Bu şehri yeniden kuracağız - Sayfa 10

Hem Antakya hem Samandağ 1 Mayıs’ında ortak slogan “gitmiyoruz, buradayız” olurken, ortak duygu ise Hatay’ı yeniden kurma. Hatay, tüm öfkesine rağmen mayıs ayına umut ve hareketle girdi. Seçime iki hafta kalmışken, şehir önümüzdeki günlerde daha da hareketlenecek gibi görünüyor.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER