Pazar, Mayıs 5, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelSAMANDAĞ’DAKİ KIYI KENAR ÇİZGİSİ MAĞDURİYETLERİ TBMM’NİN GÜNDEMİNDE…

SAMANDAĞ’DAKİ KIYI KENAR ÇİZGİSİ MAĞDURİYETLERİ TBMM’NİN GÜNDEMİNDE…

Samandağ ilçesinde çok eski yıllara dayanan kıyı kenar çizgisi ile ilgili mağduriyetler
Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç tarafından bu defa TBMM gündemine taşındı.
HDP Adana Milletvekili, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde süreci şöyle özetledi:
“Hatay Samandağ sahilinde kıyı kenar çizgisi nedeniyle yıllardır mağduriyet yaşayan tapu sahibi yurttaşlar vardır. Peyderpey açılan tapu iptal davaları ile usulüne uygun çizilmiş ve kesinleşmiş bir çizgi olmadığı için yasa gereği bilirkişiye çizgi çizdirilmiş ve çizginin içinde kalan 232 tapu iptal edilmiştir. Tapuları iptal edilen kişilerin bir kısmına tazminat ödenmiş, bir kısmının dava açması beklenmiş ve bahsi geçen mekanları tahliye etmeleri istenmiş, süreç uzadıkça uzamıştır. Bulunulan bu girişimler karşısında tapu sahipleri, kıyı kenar çizgisinin usulüne uygun şekilde tekrar çizilmesi gerektiğini dile getirmiştir.
Oysa birkaç gün önce öğrenilen bilgiye göre; ‘Hatay Valiliği Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Komisyonu’nca yapılan kıyı kenar tespit ve aktarma işlemi, 3621 Sayılı Kıyı Kanunu ve ilgili Yönetmeliği dikkate alarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 26.02.2016 tarihli 3096 Sayılı makam oluruna istinaden 3621 Sayılı Kıyı Kanunu’nun 9. Maddesi uyarınca onaylanmıştır.’
1976 yılındaki kıyı kenar çizgisi 2016 yılında tekrar onaylanmış, bu bilgi, Samandağ’daki resmî kurumlara gönderilmiş olmasına rağmen halk bu konuda bilgilendirilmemiştir. Bu durumda onaylanmış çizginin dışında kalmasına rağmen tapusu iptal edilen vatandaşların hak gasplarına son verilmeli, tapuları iade edilmelidir.”
Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, önergesinin son bölümünde de, Bakan Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları sordu:

  1. Mahkeme kararları ile tapu kaydı iptal edilen 232 taşınmazdan kaçı Bakanlığınızın 26.02.2016 tarihli 3096 sayılı olurunuzla onaylanmış olan kıyı kenar çizgisi dışında kalmıştır?
  2. Kıyı kenar çizgisi dışında kalan taşınmazların tapularının mülk sahiplerine iade edilmesi için Bakanlığınızca yapılan çalışmalar var mıdır? Yoksa bu konuda çalışma yapılması planlanmakta mıdır?
  3. 2016 yılında kıyı kenar çizgisi onaylanmış olmasına rağmen, neden halk bu konuda bilgilendirilmemiştir?
  4. Üç yılı aşkın süredir kesinleşmiş kıyı kenar çizgisi varken, yıllardır çözüm bekleyen bu konuda tarafınızca neden adım atılmamıştır? –
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER