Perşembe, Mayıs 9, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberSamandağ'ında Sıcaklık Nedeniyle Narenciye Hasadı Başlamadan Son Buldu

Samandağ’ında Sıcaklık Nedeniyle Narenciye Hasadı Başlamadan Son Buldu

Hatay‘ın Samandağı ilçemizde ekonominin lokomotifi olan narenciyenin yokluğu da ekonomiye darbe vuracak. İlçemizde faaliyet gösteren Samandağ Seracılık Kooperatifi Başkanı Hikmet Oruç, Sera Tarım işletme sahibi Semih Beyaztunç ve Fırat Tarım işletme sahibi Cevdet Dağ, çiftçilerin ve ürünlerin durumu hakkında gazetemiz Samandağ Ayna’ya konuştu

Samandağ’ında Sıcaklık Nedeniyle Narenciye Hasadı Başlamadan Son Buldu

Samandağ’ında ciddi anlamda bir ürün kaybı olduğunu ifade eden Sera Tarım işletme sahibi Semih Beyaztunç;

“İlçemizde son zamanlarda yaşanan aşırı sıcaklık bütün mandalina ve zeytin ağaçlarını kuruttu ve maalesef bu saatten sonra bunun önüne geçebileceğimiz bir ilaç yok. Bu tamamen bir doğal afettir. Ağaçlar için önlem alsanız bile pek etkisi olmayacaktır. Çünkü hava sıcaklığı birden arttı ve biz sadece bir iki gün sıcak olacağını düşünürken hava sıcaklığı 8 güne yakın düşmedi. Bu sıcaklık bitkinin öz suyunu etkiliyor. Erken sulamak kısmi olarak fayda sağlayabilir ancak. Gerek mandalina gerekse de zeytin için söylüyorum. Zeytinler için öncelikle eski ağaçların yani kültür ağacı olarak bildiğimiz eski ağaçların sıcaklığa daha dayanıklı olduğu gözlemlendi. Bir de özellikle İlçemizde normal mandalinanın erkenci mandalinaya göre daha dayanıklı olduğu gözlendi. Bunun sebebi ise erkenci mandalinanın kök yapısının daha güçlü olması. Ürünler arasındaki farklılığın en büyük sebebi ilçemizin yüksek yerlerinde ve yaylalarında hava koşullarının daha elverişli olması.

Özellikle İlçemiz bu durumdan ciddi bir şekilde nasibini alacak çünkü ürünler %90 üzerinde zarar görmüş durumda. Sadece üretici değil bu durumda İlçe vatandaşı da ciddi anlamda zarar görecek.

Samandağ’ında Sıcaklık Nedeniyle Narenciye Hasadı Başlamadan Son Buldu

Benim üreticilere önerim eski (yerli) mandalinaya dönüş yapmaları. Şuanda herkes erkenci mandalinaya koştu en büyük zararı o yedi. Erkenci mandalinanın hem erken sulama ihtiyacı var, hem de kök yapısı güçlü değil. Buna karşın olarak eski mandalinanın yapısı daha güçlü, nakliyeye dayanıklı, pazara elverişli ve ekonomik getirisi daha iyi.

Ancak şunu net söylemeliyim ki Samandağ’ında bu sene narenciye yok. Ciddi anlamda bir ürün kaybı var. Samandağ’ında daha önce ben böyle bir şeye şahit olmadım. Şuanda 57 yaşındayım ilk defa ağaçların bu kadar uzun süre sıcaklığa maruz kaldığını görüyorum. Daha önce tabi ki oldu ama ilk defa bu kadar uzun sürdü.  Devletten bu anlamda destek bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bu sıcaklığın Samandağ’ında daha önce görülmediğini belirten Fırat Tarım işletme sahibi Cevdet Dağ, “ Bu sıcaklığın daha önce bu kadar uzun süre yaşandığı görülmemişti Samandağ’da. Dolayısıyla bitki de beklediği bir değişimle karşılaştı. Haliyle ağaçlar meyvesini tutmakta zorlandı. Çünkü çok aşırı sıcak oldu. Bu durumun önüne geçmek birden bire olmaz. Hatta bu saatten sonra hiç olmaz, öncesinde önlem alınmalıydı. Bu durumu azaltacak önlemler vardı ancak Samandağ’ında çiftçilik hakkınca yapılmadığı için önlemlerin sıkı bir şekilde alındığı söylenemez. Arazilerimiz az biliyorsunuz vatandaşlarımız 2,3 dönüm için fazla masrafa girmek istemiyorlar sonrasında ortaya böyle sorunlar çıkıyor. Ayrıca senelerdir süre gelen yöntemlerle ilerlemekteyiz. Böyle bir sıcaklığın oluşacağını tahmin etsek bile ancak bir iki gün sürer sanıyorduk ama çok daha fazla sürdü.  Bu durum İlçemizi ekonomik anlamda ciddi bir şekilde etkiyecek. Çünkü ben bahçeleri gezdim. Daldaki tane dahi kurumuş” ifadelerine yer verdi.

İlçemizde seracılıkla uğraşan Cuma Çivi; “Oluşan bu hava artışı İlçemizi ekonomik yönden bitirdi. Üreticinin 5 dönüm bahçesi varsa 5 – 10 kilo ancak ürün toplayabilir. Ciddi anlamda büyük kayıplar yaşadık” ifadelerine yer verdiler.

İlçe Tarım Müdürlüğü konuya el uzatarak 13-20 Mayıs tarihleri arasında mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklardan dolayı mandalina ve zeytin ağaçları zarar gören vatandaşların zarar- ziyan tespiti başvurusu yapmalarını istedi

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER