Cuma, Mayıs 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberSamandağlı prof. dr. Mithat Evecen Türkiye'de koyun kopyalayan ilk bilim adamı

Samandağlı prof. dr. Mithat Evecen Türkiye’de koyun kopyalayan ilk bilim adamı

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin gözbebeği, bizim de gurur kaynağımız Evecen, Türkiye’de ilkler arasında olan bir çok çalışmaya imza atmış. Örneğin Türkiye’de ilk defa koyunlarda in vitro fertilizasyon (Tüp Bebek Tekniği: 2001)

Türkiyede ilk, dünyada ise 10. defa yapılan Koyunlarda Klonlama (Kopyalama:2007)

Türkiyede ve dünyada ilk olarak yapılan, tavşanlarda transgenik çalışmalar (Transgenik Tavşan Üretimi: 2014)… Ne kadar gurur duysak azdır.

Prof. Dr. Mithat EVECEN’in Kısa Özgeçmişi

Mithat EVECEN, 1972 Yılında Hatay Samandağ’a bağlı Koyunoğlu Köyünde dünyaya geldi. İlk ve Orta öğrenimini Koyunoğlu’nda tamamladıktan sonra, 1988 yılında Antakya Merkez Lisesini bitirdi. Aynı yıl, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ni kazandı ve 1993 yılında mezun oldu.

Aynı Fakültenin Dölerme ve Sun’i Tohumlama Anabilim Dalında asistan olarak çalışmaya ve aynı zamanda Doktora eğitimine de başladı. Hayvanlarda Yardımcı Üreme Biyoteknolojileri üzerine araştırmalar yaptı. İçerisinde yer aldığı ekiple birlikte yaptıkları çalışmalardan başlıcaları şunlardır:

Türkiye’de ilk defa koyunlarda in vitro fertilizasyon (Tüp Bebek Teknği: 2001)

Türkiyede ilk, dünyada ise 10. defa yapılan Koyunlarda Klonlama (Kopyalama:2007)

Türkiyede ve dünyada ilk olarak yapılan, tavşanlarda transgenik çalışmalar (Transgenik Tavşan Üretimi: 2014)

Mithat EVECEN’in alanında yayımlanmış çok sayıda Ulusal ve Uluslararası bilimsel makalesi mevcuttur.

Mithat EVECEN, 1999 yılında Uzman Dr., 2005 yılında Doçent Dr.ve 2011 yılında ise Profesör Dr. oldu. Halen aynı Anabilim Dalında Profesör Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır.

 

Ayrıca kendi alanı dışında Edebiyata da ilgi duyan EVECEN’in yayımlanmış” Düşler Kadar Uzakta” isimli bir de öykü kitabı bulunmaktadır. Bu kitabında, Koyunoğlu köyünde zorluklar ve yokluklar içinde geçen çocukluğunu akıcı bir dille anlattığı kısa öyküler yer almakta olup, kitabı edebiyat çevrelerince büyük beğeni toplamıştır.

Prof. Dr. Mithat EVECEN evli ve iki kız çocuğu babasıdır.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER