Cumartesi, Haziran 8, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberSavaş:”9 yıldır devam eden savaş sebebiyle büyük mağduriyet yaşadık.”

Savaş:”9 yıldır devam eden savaş sebebiyle büyük mağduriyet yaşadık.”

 

 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, hafta sonu katıldığı televizyon programlarında kent ve ülke gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

 

Başkan Lütfü Savaş, Hatay’ın ekonomik verilerini tüm gerçekliğiyle açıkladı.

Özellikle esnafın pandemiden dolayı zor durumda olduğunu belirten Savaş, “Esnafımız zor durumda ve bazen siftah yapamıyor. Hizmet sektörü kapalı. 2018’den 2019’a geçerken ülkemiz yüzde 9 büyürken şehrimiz yüzde 7 küçüldü. Ülkemizdeki çiftçi sayısı son 12 yılda yüzde 49 azalırken bu oran şehrimizde yüzde 69 oldu. Şehrimizde çiftçilik yapan her 100 kişiden 69’u üretim yapamaz oldu” diyerek merkezi hükümetin Hatay ile ilgili ekonomik önlemler alması gerektiğini ifade etti.

 

“Belediyemizin kiracısı olan ve iş yeri kapalı haldeki esnafımızdan bu süreçte kira almıyoruz.

 

 

Şehirdeki ekonomik sıkıntılara karşı çıkış noktaları aradıklarını da sözlerine ekleyen Savaş, “Belediyemizin kiracısı olan ve iş yeri kapalı haldeki esnafımızdan bu süreçte kira almıyoruz. İş yeri açık olanları ise hazirana kadar öteledik. Haziranda yeniden değerlendireceğiz. Şehrimizde 50 bin aile yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 17 bin ailemize temel ihtiyaçlarını gidermesi noktasında maddi yardımda bulunuyoruz” dedi.

9 yıldır devam eden savaş sebebiyle büyük mağduriyet yaşadık.

 

Lütfü Savaş, Hatay’ın yaşadığı ekonomik, sosyolojik ve psikolojik sorunların giderek derinleştiğini de önemle belirtti.

 

Bu derinliğin en önemli faktörlerinden birinin de Suriye savaşı olduğunu söyleyen Savaş, “9 yıldır devam eden savaş sebebiyle büyük mağduriyet yaşadık. Çiftçiliğin gerilemesinde, kişi başına düşen gelirimizin 6 bin 580 dolardan 5 bin 617 dolara gerilemesinde hep bunun etkisi var. Ekonomik olarak pastamız küçüldü. Biz kimsenin düşmanı değiliz ancak Ankara’nın bunlara önlem alması gerekir” dedi.

Geçen yıl içinde 3 büyük yangın felaketi yaşadık.

 

Başkan Lütfü Savaş, Hatay’ın derin geçmişe, zengin birikime sahip kültür, tarih ve medeniyet şehri olduğunu ifade ederek, “Geçen yıl içinde 3 büyük yangın felaketi yaşadık. Bu yangınlar sıcaktan veya tesadüfen çıkan yangınlar değildi. Hatay ve ülkemiz üzerinde hesapları olanların taşeronları aracılığıyla çıkarttıkları yangınlardı. Ancak biz tüm renklerimizle Türk bayrağımız altında yaşamaktan çok mutluyuz. Bu her zaman böyle olacak” dedi.

 

 

 

Şehrin var olan potansiyelini ve Expo projesinin detaylarını da aktaran Savaş, “Tıbbi ve aromatik bitkilerde, fidancılıkta, narenciye ve hububat üretiminde, çiçekçilikte zirvede yer alan bir şehiriz. Yeni keşfettiğimiz bir çiçek türüne Barış Çiçeği ismini verdik ve Expo’nun logosu olarak belirledik.

 

Hatay’daki koronavirüs vaka sayılarında azalma var

Hatay’daki koronavirüs vaka sayılarında azalma olduğunu açıklayan Savaş, “Hastalık sebebiyle gerçekleşen vefat sayılarında azalma var. Şu anda günde ortalama 5 vatandaşımız hastalık sebebiyle vefat ediyor. Bu sayı geçen zamanlarda 55’e kadar yükselmişti. Vaka sayılarında da azalma var ama tedbiri elden bırakmamalıyız. Virüs belki yok olmayacak ama daha rahat günleri karşılamamızın yakın olduğuna inanıyorum” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER