Pazartesi, Haziran 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel“SAVUNMA SUSMADI VE ASLA SUSMAYACAK..”

“SAVUNMA SUSMADI VE ASLA SUSMAYACAK..”

5 Nisan Avukatlar günü tüm yurtta olduğu gibi Hatay’da da Baro tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez ile avukatlar Antakya’da Atatürk heykeline saygı çelengi sundu.
Çelenk sunma törenine Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez ile avukatlar ilgi gösterdi. Atanın manevi huzuruna saygı çelengi sunulan törende ayrıca saygı duruşunda bulunuldu.
5 Nisan Avukatlar Günü, Hatay’da Baro tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Günün önem ve anlamını belirten bir açıklama yapan Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez, daha güzel bir gelecek dileği ile şahsı, yönetim kurulu ve Hatay Barosu adına şükran ve minnetle 5 Nisan Avukatlar Gününü kutladı.
Açıklamasında Dönmez, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile adil yargılamanın güvencesinin, halkın adalet arayışının temsilcisi olan Barolar ve Avukatların, 5 Nisan Avukatlar Günü’nde savunma mesleğinin ve toplumun sorunlarıyla ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaşıp savunmanın örgütlenişini kutladıklarını söyledi.
Türkiye’nin yargı bağımsızlığı sıralamasında 140 ülke arasında 111., hukukun üstünlüğü sıralamasında ise 126 ülke arasında 109. sırada oluşuna vurgu yapan Baro Başkanı Av. Dönmez “Değerlendirdiğimizde ne yargımız bağımsız ne de savunmayı yargı içinde görmediğimiz bir süreçten geçtiğimizi özetliyor” dedi.
Mesleğin çileli ve çözüm bilmez sorunlarının elbet bir gün çözüm bulacağına işaret eden Hatay Baro Başkanı Av. Dönmez şunları kaydetti: “Ancak ülke olarak hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan hakları kaygısının üst seviyede olduğu ve el ele vermemiz gereken zamanlarında mesleki ve ekonomik kaygılarımızı konuşmaktan beis duyarız. Mesleğimizin çözülmeyen sorunları, Avukatlık Kanunu’nun Türkiye Barolar Birliği, Barolar ve Avukatların istediği yönde ve günümüze uygun hale getirilmesi gereği böyle zamanlarda tali önemde kalabiliyor. Fakat Ülkemizin içine itildiği bu karanlığın sebeplerini de konuşmak zorundayız…”
Av. Dönmez Geçirilen şu son süreçteki seçim öncesi ve sonrası yaşanan yapısal sorunları da örnek göstererek “Türkiye’nin en önemli sorunu hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan hakları sorunudur. Hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan haklarının olmadığı bir ortamda hukukun varlığından da söz edilemez. Hukukla sınırlanmamış bir yönetim, vatandaşlar için büyük bir tehdittir. Bağımsız yargı, demokratik sistemlerde çoğunluğun tahakkümüne karşı bireylerin hak ve özgürlüklerinin en büyük güvencesidir. Yürütmenin etkisi altında olan bir yargı, keyfi ve hukuka aykırı eylem ve işlemlere karşı gerçek bir denetim gerçekleştiremez. Böyle bir sistemde hiç kimsenin hak ve özgürlükleri koruma altında değildir. Hukuk devleti olmanın en temel ilkesi yargının bağımsızlığı ve yargının bağımsızlığı için de savunmanın bağımsız olması zorunludur. ‘Bağımsız savunma’, ‘Bağımsız Yargı’nın vazgeçilmez unsurudur. Avukatların bağımsızlığını yok ederek siyasi iktidara tabi kılan bir düzenlemeye asla razı olmayız” şeklinde görüşlerini kaydetti.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER