Cuma, Nisan 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaTatil SeyahatŞeb-i Arus Törenleri Konya Gezilecek Yerler

Şeb-i Arus Törenleri Konya Gezilecek Yerler

Şeb-i Arus yaklaşıyor.İskenderun Körfez Gazetesi haber sitesi olarak Şeb-i Arus törenleri ve Konya gezilecek yerler konulu yazıyı seyahat blogu www.ankaragezginleri.com sitesinden sizler için derledik

Her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ziyaret ettiği Konya; Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Efes Antik kendinden sonra, turistler tarafından en çok ziyaret edilen yer olan Mevlana Müzesi’nin bulunduğu şehirdir. Yıl içerisinde yüksek sayıdaki turist ilgisine maruz kalıyor olması sebebiyle, toplu taşıma ağı da son derece geniş olması, Konya gezilecek yerler ziyaretinizin keyifli bir biçimde geçmesini sağlayacak. Gelişmiş tramvay hatları ve 4 ila 6 şeritli geniş yolları ile Konya, hafta sonu farklı bir aktivite yapmak isteyenler için uygun bir yer.  Nüfus yoğunluğu ve geniş yüz ölçümü nedeniyle trafik sorunun yaşanmaması, özellikle de Ankara ve İstanbul’dan gelen gezilecek yerler keşfi yaşamak isteyen ziyaretçiler için güzel bir detay. Bu güzel şehri ziyaret etmek için en uygun tarih aralığının ise; Şeb-i Arus etkinliklerinin düzenlendiği 7-17 Aralık olduğunu da belirtelim.

Yazımızın ilerleyen bölümlerinde Şeb-i Arus törenleri 2019 turları hakkında da detaylı bilgi bulabileceksiniz.

Şeb-i Arus Törenleri ve Eşsiz Gezilecek Yerleri İle Konya

Konya Şeb-i Arus Törenleri ve Şeb-i Arus Turları

Vuslat Yıl dönümü Uluslararası Anma Törenleri; çeşitli illerde düzenlenen semazen gösterilerini içeriyor. Mevlana’nın anıldığı bu törenler, kandil yakma ve sevgi yürüyüşü gibi etkinlikleri de içerisinde barındırmakta ve Konya’da düzenlenen büyük çaplı gösterilere konuk olan, manevi olarak da son derece anlamlı bir törendir. Tören, ilk olarak Alaaddin Keykubat tepesi yakınlarında yer alan Mevlana ve Şems-i Tebrizi’nin buluştuğu noktaya konumlandırılan kandilin; Mevlana’nın 22. Kuşak torununun da katılımı ile yakılarak başlamakta.Törene katılmak için e-bilet satın almak yeterli oluyor. Uygun fiyatlandırma sayesinde, dileyen herkesin bu törenlere katılması mümkün hale getirilmiş. Konya Belediyesi tarafından oluşturulan e bilet web sitesi üzerinden, törenin düzenleneceği tarih yaklaştığında, biletinizi almanız mümkün.

Şeb-i Arus Törenleri ve Eşsiz Gezilecek Yerleri İle Konya

7-17 Aralık tarihlerinde, toplamda on beş adet sema töreni gerçekleştiriliyor. Bu törenlerin on bir tanesi akşam, dört tanesi ise gündüz gerçekleştiriliyor. Sema töreni başta olmak üzere, Şeb-i Arus kapsamında gerçekleştirilen diğer törenler, farklı illerden gelen ziyaretçiler ile 70 binin üzerinde kişinin ziyaret ettiği, dev bir tören haline dönüşüyor. 13 Aralıkta ve Şeb-i Arus gecesi olan 17 aralık tarihinde düzenlenecek olan törenler, Mevlana Kültür Merkezi ve Konya Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.

Şeb-i Arus Ne Demektir?

Kelime anlamı olarak Şeb-i Arus, ‘düğün gecesi’ anlamına geliyor. Mevlana, ölüm gününü ‘yaratana kavuşma’ olarak saymıştır. Buna ilişkin olarak meşhur bir sözü de bulunuyor, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” şeklindeki sözü ile bu durumun önemini vurgulamıştır. Mevlana için ölüm, kişinin özüne dönüşü ve kaynağının ilahi bir cevherden meydana gelmiş olması sebebiyle “Allah’a dönüş” olarak yorumlamıştır. Törenlerin ismi de buradan gelmektedir.

Şeb-i Arus Törenleri ve Eşsiz Gezilecek Yerleri İle Konya

Şeb-i Arus Törenleri Turları 2019

Mevlana’nın ölüm günü veya kendi öğretisine göre ‘vuslat günü’ olan 17 Aralık tarihi, Mevlana’yı anmak amacı ile her yıl Konya’da düzenlenen ve farklı illerde de çeşitli etkinliklerin yapıldığı bir törendir. Her yıl, 17 Aralık tarihinde ikindi vaktinden sonra Kur’an-ı Kerim okutularak ve toplu olarak gerçekleştirilen Sema töreni ile anma töreni gerçekleştirilmektedir.

Konya için büyük önem arz eden bu törenler için, törenin düzenlendiği tarihlere özel olarak oluşturulan tur programları da bulunuyor. Dilerseniz, bu turlar ile Konya’yı ziyaret ederek, hem bu eşsiz ve bir o kadar da önemli töreni görebilir ve aynı zamanda da Konya iline ait birçok türbeyi, müzeyi ve tarihi eseri de tur programı içerisinde ziyaret etme imkanınız da bulunuyor. Turlar süre olarak değişiklik gösterebildiği gibi genellikle 2-3 günden oluşuyor.

Şeb-i Arus Törenleri ve Eşsiz Gezilecek Yerleri İle Konya

Konya’ya Ulaşım/Konya’ya Nasıl Gidilir?

“Konya’ya nasıl gidilir?” sorusunun cevabı; havalimanının şehrin merkezi bölümünde yer alıyor olması sebebiyle, en uygun cevap hava yolu ile olacaktır. Konya gezilecek yerler konusunda öne çıkan üç ilçe olan; Karatay, Selçuklu ve Meram ilçeleri merkezde yer alıyor. Şehir merkezi ile havalimanı arasında mesafe yaklaşık 20 dakika. Uçuş süresinden bahsetmek gerekirse, İstanbul – Konya arası havayolu ile 50 dakika sürmekte. Ayrıca İstanbul üzerinden her gün uçuşların düzenlendiğini de belirtelim. Konya’ya tren ile ulaşım imkanı da bulunuyor. Ankara – Konya arasında hizmet veren trenler ile yaklaşık 1 saat 15 dakikalık bir yolculuğun ardından bu şehre ulaşabiliyorsunuz. Tren garı da, havalimanı gibi şehrin merkezinde bulunuyor.

Şeb-i Arus Törenleri ve Eşsiz Gezilecek Yerleri İle Konya

Konya’daki Eğlence ve Alışveriş Mekanları

Konya gezilecek yerler konusunda mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında; Mevlana Kültür Merkezi geliyor. 100.000 metrekarelik alana kurulan bu merkez, her akşam düzenli olarak sergilenen sema gösterilerinin yapıldığı bir merkez. Cumartesi günleri ise bu gösterilerin ücretsiz yapıldığını da belirtelim. Alışveriş konusunda ise Konya’da bulunan AVM’leri ziyaret edebileceğiniz gibi mutlaka Tarihi Bedesten Çarşısını ziyaret etmeden dönmeyin. 2,618 dükkanın yer aldığı bu tarihi mekan mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında. Bunun yanı sıra şehir merkezlerinde bulunan kafeleri de mutlaka ziyaret edin. Şehrin kendine has dokusunu en iyi şekilde yansıtan bu kafelerde çay, kahve sohbetleri yaparak, dinlenebilirsiniz.

Konya Mutfağı/Konya’da Ne Yenir?

Konya gezilecek yerler ziyaretinizde Konya mutfağına ait birbirinden lezzetli yemekleri denemeden dönmek olmaz. Et ağırlıklı bir mutfağa sahip olan Konya, aynı zamanda da hamur işi konusunda lezzetli alternatiflere sahip. Yöreye özgü lezzetlerin başında; etli ekmek, fırın kebabı, bıçak arası, yoğurt çorbası ve bamya çorbası gelmekte. Tatlı bakımından ise Zerde tatlısı, mutlaka denenmesi gereken tatlılardan. Şehirde yer alan restoranların birçoğunda, yöre mutfağına ait bu lezzetlerin en başarılı hallerini tadabilirsiniz.

Şeb-i Arus Törenleri ve Eşsiz Gezilecek Yerleri İle Konya

Konya’da Gezilecek Yerler

Oldukça geniş bir yüz ölçümüne sahip olması nedeniyle Konya gezilecek yerler geziniz için en az iki ve veya üç gün ayırmalısınız. Ancak eğer mümkünse, bir haftalık bir ziyaret sonucunda bu eşsiz güzelliklere sahip olan şehrin tüm unsurlarını görebilirsiniz.

Konya Mevlana Türbesi (Mevlana Müzesi)

Mevlana’nın dergahı olarak inşa edilen yapı, 1926 yılından bu yana müze olarak faaliyet göstermekte.

Konya Mevlana Türbesi (Mevlana Müzesi)

Karatay Medresesi

Selçuklu döneminde 1251 yılında inşa edilmiştir.

Konya Alaaddin Tepesi

Konya’nın tam merkezinde bulunan bu yer, Karatay ilçesine bağlı olan bu tepe, 20 metre yüksekliğindedir ve höyük olarak adlandırılan, protohistorik yerleşim yerlerinden birisi olma özelliğine sahip. İnsan eli ile yapılması ve MÖ 3000’li yıllara dayanan bir geçmişse sahip olması, bu noktayı eşsiz kılıyor.

İnce Minare Medresesi

Selçuklu döneminde, Vezir Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından inşa etrilen bu yapı, hadis ilmini öğretmek üzere yapılmıştır.

Çatalhöyük

Çatalhöyük Antik Kenti 9 bin yıl önce yerleşim yeri olarak kullanılan bu bölge, Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeri olma özelliğine sahip.

Çatalhöyük

Nasreddin Hoca Türbesi

Nasreddin Hoca’nın mezarının bulunduğu yapıdır. 1284 yılında vefat eden Nasreddin Hoca’nın mezar çevresi daha sonra türbe haline getirilmiştir.

Konya Arkeoloji Müzesi

1901’de kurulmuş. Ülkemizdeki en eski ikinci arkeoloji müzesi olma özelliğine sahip. Eski çağlara ait birçok önemli eser, burada sergileniyor.

Kilistra Antik Kenti

”Kral Yolu” üzerinde yer alan ve MÖ 3. yyda yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanmış.

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

2015 yılında açılışı yapılan bu yapı, Selçuklu ilçesinde yer alıyor. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi mutlaka görülmeye değer bir kelebek evi olma özelliğini taşıyor.

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Meram Bağları ve Tavus Baba Türbesi

Meram ilçesi, eşsiz nitelikteki Meram Bağları’na ev sahipliği yaptığı gibi aynı zamanda da mütevaziliği ile bilinen Tavus Baba Türbesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Konya tarihi için önemli olan bu yeri de mutlaka görmeniz gerek.

Sitemizdeki diğer tatil ve seyahat haberleri için;Tatil Seyahat Haberleri

Kaynak;https://www.ankaragezginleri.com/seb-i-arus-torenleri-ve-essiz-gezilecek-yerleri-ile-konya/

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER