Pazartesi, Nisan 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberSES Hatay, Hemşire Sayısındaki Yetersizliğe Dikkat Çekti

SES Hatay, Hemşire Sayısındaki Yetersizliğe Dikkat Çekti

SES Hatay Şube yönetim kurulu adına açıklama yapan Zeynep Bolat, tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirüs ile mücadele sürecinde zorlu dönemden geçen hemşirelere dikkat çekti.
SES Hatay, Hemşire Sayısındaki Yetersizliğe Dikkat Çekti
Bolat, “Halkın sağlığının korunmasında ve hastalıkların tedavisinde daima bir güç olan hemşireler insanlığa hizmet ederler. Neoliberal politikaların ürünü olan ”Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla sağlık hizmetleri piyasalaştırılmış, sağlık çalışanları iş güvencesinden yoksun, esnek ve kuralsız çalışmaya zorlanmıştır. Hemşirelerin mesleki özerklikleri yok sayılmış ve sorunları daha da büyümüştür. Hekim odaklı çalışma sistemi ve meslek tanımlarımızın muğlaklaştırılması sonucunda hemşireler sağlık alanında verilen her görevi ve angaryayı yapmaya mecbur bırakılmışlardır.

Hemşire Sayısı İhtiyaca Cevap Verecek Düzeyde Değil

Sağlık Bakanlığınca hemşireliğin mesleki bir tanımı yapılmış olsa da geçmişten beri görev, yetki ve sorumluluk sınırlarının belirlenmemesi esnek, kuralsız, angarya işlerle daha fazla yüz yüze bırakılmamıza neden olmuştur. Bu nedenle sağlık hizmeti sunumunun bir ekip hizmeti olduğu ilkesiyle hemşirelik mesleğinin özerklik ilkesi derhal hayata geçirilmelidir. Hemşirelik mesleğinin sorunlarının başında ve en önemlisi de iş tanımı dışında ihtiyaç görüldüğü her alanda çalıştırılmasının yanı sıra yetersiz istihdama bağlı ağır iş yüküdür. Sağlık hizmeti sunumdaki artışın son 10 yıla oranla 3 kat artmasına rağmen hemşire sayısının ihtiyaca yanıt verecek düzeyde olmamasının yükü yine fazla çalışma ile hemşirelere yıkılmaktadır. Bu kölece çalışma koşullarının ortadan kaldırılması için hemşire eksikliği biran önce kadrolu ve güvenceli istihdamla tamamlanmalıdır.”
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER