Pazar, Mayıs 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberSuriyeden Gelen Zeytinyağına Siyasetçilerden Tepki Yağıyor!

Suriyeden Gelen Zeytinyağına Siyasetçilerden Tepki Yağıyor!

Suriye’nin Afrin kentinden ‘İhraç Kaydıyla’ Hatay’a getirilen zeytinyağına siyasi parti temsilcilerinden, sivil toplum kuruluşları temsilcilerine, üreticiden vatandaşa kadar her kesimden tepki yağıyor. Yerli üreticiler Afrin’den yağ getirilmesine izin veren yetkililere ateş püskürüyor.

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 50 milyon dolarlık zeytinyağının getirildiği Afrin’de bu yıl rakamın 70 milyon doları aşması bekleniyor. Yerli üreticiler Afrin zeytinyağının Hatay zeytinyağını kilogramda 5 liraya kadar düşürdüğünü belirterek yerli üreticinin mağdur edildiğini savundu.

Afrinli üreticilere sağlanan bu imkânların Hataylı çiftçilere sağlanması halinde Hatay’ın bu alanda dünyada dahi bir numara haline geleceğini kaydeden çiftçiler, hükümete seslerini duymadığı, muhalefet partilerine ise bu soruna yeterli tepkiyi gösteremediği için sert eleştiriler getirdiler.

MAĞDURİYET YIKICI BOYUTLARDA

Zeytinyağı üreticileri konuya ilişkin yaptıkları açıklamada: “Belki denetim eksikliğinden, belki göz yumulduğu için bu zeytinyağlarının önemli bir kısmı iç piyasaya sürüldü. Neticede yerli zeytinyağı fiyatı litre başına 4-5 TL düştü. Zeytinyağı üreticilerimiz maliyetine dahi zeytinyağı satamaz duruma geldi. Üretici ve tüccarlar ciddi zarar ettiler. Bu durum toplumun önemli bir kesimini etkiledi. Burada açıklanması istenen yasalara uygun olarak ticaret yapanlara ait bilgiler değil, kanunları çiğneyenlere, vatandaşı mağdur edenlere yönelik verilerdir.

ŞAHİN’DEN YERLİ ÜRETİCİYE DESTEK

Bu arada CHP Hatay Milletvekillerinden Suzan Şahin ise Afrin’de ki üreticilerden alınan zeytinyağı konusunda 600 bin ton sınırının çoktan aşıldığını ifade etti.

Şahin Hükümete seslenerek “Afrin’den zeytinyağı getirilmesi kararı ne kadar süre daha devam edecektir? Yerli üreticileri ve firmaları korumak için herhangi bir planınız var mı?” diye de sordu.

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER