Pazar, Nisan 28, 2024
No menu items!
Ana SayfaEğitimTabiatın Çığlığı Antakya'da Yankılandı

Tabiatın Çığlığı Antakya’da Yankılandı

 Son on yılda dünyanın birçok yerinde ekolojik talana, iklim krizine karşı mücadele ederken öldürülen binden fazla çevreciye ithaf edilen “Tabiatın Çığlığı” adlı Karma Fotoğraf Sergisi Antakyada acıldı.

Serginin Açılış  konuşmasını yapan fotoğraf sanatçısı Servet Üstün Akbaba, sözü Caretta Caretta Sanat Galerisi adına Fotoğraf sanatçısı Tülin Şahin Okay‘a verdi.

Okay, konuşmasında şunları söyledi: “Ekosistemin dünyada ve ülkemizde insan eliyle bozulması, devletin ve siyasi iktidarların kâr daha çok kâr için doğayı yağmalayan özel şirketlere göz yumması sonucu yaşam alanlarımız daralıyor. Özellikle son çeyrek yüzyılda dünyada ve ülkemizde yöneticiler, ekolojik ve sosyal talana karşı timsah gözyaşları dökmekte ve sözde çözüm aramaktadır. Küresel tükeniş doğal bir süreç olarak gösterilmekte, bir kaç günah keçisi bulunup suçun büyük kısmı onların üzerine atılmaktadır. ‘Çevre suçu’ işleyen şirketler değil, onları teşhir eden çevreciler yargılanmaktadır. Bugün neoliberal politikaların hızlandırdığı yıkım; ‘her yıl yok olan binlerce canlı türüyle, atmosfere karışan 22 milyar ton karbon gazıyla, atmosferin ısınması sonucu dünya nüfusunun yüzde 30’unun karşı karşıya kaldığı yaşam tehlikesi ile, su rezervlerinin yüzde 67 azalmış olması ile, her yıl yok olan 10-15 milyon hektar orman alanı ile, her yıl çölleşen milyonlarca hektar toprak ile ifade edilmektedir. Duyarlı insanlar, sanatçılar, bilim insanları bu yıkıma karşı ses çıkarmalıdır. Burada sorun sadece sokağa, denize, sahile çöp atan insanlar değildir, o da önemli bir tahribat yaratmakla beraber onların verdiği zararın katlarcasını zehirli atıklarını, çöplerini denizlere, göllere, nehirlere döken, toprağa gömen fabrikalar, troller, yük gemileri, HES’ler, JES’ler, denetimsiz maden arama faaliyetleri ve nükleer santraller gerçekleştirmektedir. Bu tahribatta silah denemelerinin ve savaşların da rolü büyüktür. Talanı frenleme önemli olmakla beraber, daha radikal sistem değişikliğini, üretim, tüketim, bölüşüm biçimini yeniden düşünmek, sorgulamak gerekmektedir. 16 fotoğrafçı bu sergi ile sizleri bu konuda düşünmeye ve harekete geçmeye davet ediyoruz.”

Hatay Tabipler Odası’nda açılan sergide Adil Okay, Ali Osman Abalı, Ali Ziya Çamur, Derya Narlı, Fevziye Yürek, Ful Uğurhan, Hakan Ottaş, Hatice Ataç, Abidin Yağmur, Köksal Şahin, Özcan Yaman, Özgecan Aşlamacı, Servet Üstün Akbaba, Tülin Şahin Okay, Yasemin Arslantaş, Yılmaz Kilim’in fotoğrafları yer aldı.

Ayrıca yazar ve Fotoğraf Sanatçısı Adil Okay, “Bakınız Amazonlar, Sibirya, Türkiye yanıyor, kapitalist yağma sadece bizim ülkemizde değil. Sorun ‘milli-yerli’ değil. Sermayenin dini, dili, ırkı, rengi ülkesi önemli değil. Türk, Yunan, Kanadalı, ABD’li, Fransız, Alman kapitalist fark etmez. Hepsi siyasi iktidarların desteğiyle yağmada, çapulda, alçaklıkta birleşiyor. Örneğin Kaz Dağları’nı Kanadalı bir şirket yağmalarken, Burkina Faso’da MSN GOLD adlı Türk şirketi siyanürle altın arayıp zehir saçıyor.

Kromsanın zehirli varilleri Mersin’i tehdit ediyor. ‘Yerli milli’ talancılar, tabiat düşmanları da az değil demek istediğim. Yani kıyım, katliam evrensel. O halde bizim de evrensel mücadeleye katkı sunmamız gerek. Kaz Dağlarına, İzmir’e, Munzur Dağları’na, Hasankeyf’e ağıt yakarken, duyarlı davranıp buralardaki vahşete dikkat çekmek istiyoruz” dedi.

Okay, herkesi doğa için yürütülen mücadeleye destek vermek amacıyla sergiye davet etti. Katılımcılara teşekkür edilirken Hatay Tabipler Odası’na katkılarından dolayı yeniden teşekkür edildi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER