Pazartesi, Haziran 3, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelTarımsal Destekleri Üreticiler Lehine Yeniden Planlayın

Tarımsal Destekleri Üreticiler Lehine Yeniden Planlayın

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, tarımsal destekleme ödemeleri hakkında Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Hükümetleriniz döneminde çiftçisi dünyadaki rakipleri ile eşit şartlarda rekabet etme olanağından gün geçtikçe uzaklaşmaktadır. Mazot, Gübre, İlaç, Tohum, sulama gibi üretim girdilerinde artan fiyatlar, nihai ürün satış bedellerinin çok üstüne çıkmıştır. Özellikle son yıllarda akaryakıt fiyatlarının sürekli artan bir seyir izlemesi neticesinde çiftçilerimiz geleceği planlayamaz duruma gelmiştir” dedi.

Topal Önergesinde şu sorulara yer verdi;

1. 1 Litre Mazotun Kasım 2002 yılında pompa satış fiyatı kaç Türk Lirasıydı? 2002 Kasımından itibaren 1 Litre mazotun yıllara sair pompa satış fiyatı kaç Türk Lirasıdır? Yanıt vereceğiniz ay itibari ile 1 Litre Mazotun pompa satış fiyatı kaç Türk lirasıdır?

2. Tarımsal faaliyetlerde kullanılan mazottan alınan bazı vergi kalemlerinin düşürülerek çiftçilerimizin nefes almalarını sağlayacak bir çalışma yapılması için ilgili bakanlara herhangi bir talimatınız olmuş mudur? Uygulamadaki mevcut mazot desteğini, üreticiler lehine yeniden düzenlemeye yönelik bir çalışma bulunmakta mıdır?

3. 2005 yılında itibaren 2017 yıllı dahil olmak üzere Hatay’da tarımsal üretim yapan çiftçilerimize toplam ne kadar gübre desteği yapılmıştır? Bu ödemelerden kaç çiftçimiz yararlanmıştır?

4. Yine 2005 yılından 2017 yılına kadar Hatay’da toplam kaç çiftçi, kaç lira toprak analiz desteği almıştır?

5. 2017 yılı sonu itibari ile Hatay’da toplam kaç üreticiye sertifikalı tohum kullanım desteği ve yine kaç çiftçiye sertifikalı tohum üretim desteği verilmiştir? Miktarları yıllara göre ne kadardır?

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER