Cumartesi, Mayıs 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaTanıtım YazısıTicari Gün Kaybı Nedir, Ticari Gün Kaybı Nasıl Alınır?

Ticari Gün Kaybı Nedir, Ticari Gün Kaybı Nasıl Alınır?

Ticari gün kaybı nedir, ticari gün kaybı hesaplama ve başvuru yapma gibi merak edilen konular net şekilde açıklandı. Bilgi almak için tıklayın.

Ticari gün kaybı nedir, ticari gün kaybı nasıl alınır sorusu günümüzde bir hayli merak edilen konular arasındadır. Hasar görmüş olan araçların onarım süreleri içerisinde kullanılamıyor olması ya da işletilemiyor olmasından ötürü meydana gelen zarar, (taksi, otobüs, servis, minibüs ya da diğer ticari araçlar) gibi ticari araçlarda Ticari Kazanç Kaybı Tazminat kapsamına dahil olmaktadır. Böyle anlarda ticari gün kaybı alınması gerekir.

Onarım süreleri devam ederken kullanımları mümkün olmayan araçlardan ötürü kaza durumlarında kusuru yer alan araç sahibi ve sürücü sorumlu olarak yer alır. Trafik kazasından ötürü meydana gelen kazanç kayıp trafik sigortası küvertürü haricinde kalır. Bu yüzden de araç kazalarının ardından karşı tarafa ilamsiz icra takibi alanlarında dikkatli olunmasında fayda olacaktır. Bu yüzden de ticari kazanç kaybı icra takibi alanları içerisinde destek almak gerekebilir. Bu sayede çözüm yolları da daha rahat takip edilebilir.

Ticari Gün Kaybı Nasıl Alınır?

Ticari gün kaybı nasıl alınır genel anlamda incelenecek olduğu zaman Borçlar hukukuna uygun bir şekilde bir şeyin kısmen hasar görmesinden ötürü ya da kullanılamıyor hale gelmesinden dolayı meydana gelebilecek zarar, bunlara neden olan kişilerden talep edilmesi şartı gerekiyor. Uygulama anında en sık kullanılmaya devam eden yol sorumlu olan kişilere icra takibi başlatılması olacaktır. Meydana gelen takip durumları karşısında genel olarak bir itiraz olmaz ve şirketlere karşı meydana gelen takipler zamanında ödeme ile sonuçlanır.

Araçlar daha çok trafik kazaları ardından zarar görmüş konumlarda yer alıyorsa onarım sürelerinde kullanılamayacak olmasından ötürü aracın kullanım amaçlarına uygun bir şekilde mahrumiyet zararının belirlenmesi gerekir. Bu zararların belirlenme durumları karşısında araçların hangi amaçlar ile kullanılıyor olmasından hangi güzergahlar arasında kullanılıyor olduğuna, araç hesaplama aşamaları sırasında yer alan yakıt, ÖGS/HGS gibi zorunlu giderlerin tamamının hesaba katılması gerekir. Ticari gün kaybı sırasında meydana gelen zarar için yeteri kadar delil yer almıyorsa, borçlar hukukundaki 50nci maddeye göre hakkaniyete uygun olan bir bedel belirlenir ve takdir edilmesi karşısına sonuna uygun karar verilir.

Ticari Gün Kaybı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Ticari gün kaybı başvurusu için ne gerekir sorusu genel anlamda incelenecek olduğu zaman kazanın meydana geldiği anda tutulan kaza tespit tutanaklarının yanı sıra;

  1. Hasar tespit tutanağı,
  2. Araçların kaza sonrası çekilen,
  3. Özellikle hasarı gösteren ve bu anlarda her açıdan çekilmiş fotoğrafları,
  4. Araç ruhsatı,
  5. Aracın ekspertiz raporu
  6. Aracın tamir işlemlerinin yapıldığı servislerden alınan fatura ve dökümlere gerekli olmaktadır.

Ticari Kazanç Kaybı Kimden Alınır?

Ticari kazanç kaybı kimden alınır sorusu da merak edilen konular arasında yer alır. Genel olarak kazada kusursuz olan taraflardaki araç değer kaybı, kazaya neden olan kişiler ya da o tarafların zorunlu olan trafik sigortaları tarafından karşılanır. Karşı tarafların sigortalarından ya da karşı tarafın kendisinden herhangi bir değer kaybının talep edilebiliyor olması için her şeyden önce kazanın meydana gelişinde yüzde yüz kusurlu olma şartı aranır.

Kusur oranları bu süreçlerde büyük bir öneme sahip olacaktır. Eğer kısmi bir kusur gibi durumlar söz konusu olursa kusurlu olmayan oranda bir taleplerin yapılması mümkün olacaktır. Kazaların meydana gelmesi sırasında kusursuz olarak yer alan taraf araçlarında meydana gelen değer kayıplarının karşılanabilmesi için ekspertiz raporunu alarak değer kaybının meydana gelmesine neden olan kişiye karşı dava açabilecek olduğu gibi bu hasarın karşılanması için sigorta tahkim komisyonuna gerekli başvuruları yapmaları gerekir.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER