Cuma, Mayıs 10, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunTMMOB Üyeleri Deprem Bölgesinde

TMMOB Üyeleri Deprem Bölgesinde

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve bağlı odalarımızın başkan ve yöneticileri deprem bölgesindeki illerde başlattıkları inceleme gezisi kapsamında ilk olarak 9 Mart 2023 tarihinde TMMOB İskenderun İçe Koordinasyon Kurulu ile bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu. İskenderun İlçe Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Murat Durukan bölgede yaşanan deprem konusunda TMMOB Heyetine bilgi verdi.
Murat Durukan
Bu depremde tüm kesimler gibi bizlerde meslektaşlarımızı, ailelerimizi, arkadaşlarımızı kaybettik. Acımız çok büyük.
Ne yazık ki karşılaştığımız en büyük gerçek, yönetenlerin daha önce yaşadığımız hiç bir felaketten ders çıkarmamış olmasıydı. Deprem sonrası yardımların geç ulaşması, arama kurtarma çalışmalarının günler sonra başlaması, yurttaşlarımızın enkaz altındaki yakınlarının sesini duyup çaresizce bekleyişlerine tanık olduk. Yardımların gelmeye başlaması ile düzgün yapılandırılmamış ve hiçbir mühendisliğe sığmayan rantsal bir mantıkla devam ettirilmemiş Belen geçidi nedeniyle, İskenderun’a kadar gelen yardımlar Hatay’ın diğer ilçelerine günler sonra ulaştırılabilmiştir.
Bu geç kalmışlıklar nedeniyle ulusal medyada bile Hatay’da yıkımın bu denli büyük olduğu 3. Günden itibaren anlaşılabildi.
Hatay, medeniyetler şehri, kadim kent, tarihteki 8. Yıkımı yaşadı. Burada yıkımın bu denli büyük olmasının nedenleri iyice araştırılmalıdır. Hatay’da yeni yapılan hastaneler ve kamu binaları bile yıkıldı. Bu da gösteriyor ki doğru yapılandırılmamış bir deprem yönetmeliği, yapı denetimlerinin kamu yararına çalışan kurumlardan alınıp, özelleştirilmesi birer etken olmuştur. Bu nedenle bu binaların ihalelerinin, yapı denetimlerinin ve izinlerinin araştırılması elzemdir. Daha öncede ısrarla belirttiğimiz gibi gözünü kâr bürümüş yandaş müteahhitlere göz yumulması, bilimsel bir yapılaşma olmaması yıkımın boyutunu arttırmıştır. Buna göz yuman, rant için sağlıksız imar planlarına izin veren ve yıkıma ortak olan hükümet, ilgili bakanlıklar, belediyeler hesap vermelidir. Bu konuları irdelemeye devam edecek ve tek bir yurttaşımızın burnu kanamayacak bilimsel bir yapılaşma olana kadar TMMOB tüm bileşenleri ile mücadelesini verecektir.
Depremin ilk anından beri TMMOB İskenderun İKK olarak yereldeki sivil toplum örgütleri ve derneklerle bir arada çalışmaya başladık. Ayrıca TMMOB merkezinde oluşturulan afet koordinasyon kurulu ve sonrasında, felaketin geniş bir coğrafyada olması nedeniyle TMMOB bünyesinde Adana Bölge Afet Koordinasyon kurulu kurularak, Adana Hatay Osmaniye bölge koordinasyon kurulu içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölgenin tüm ihtiyaçları bu koordinasyon merkezi ile iletişim kurularak sağlanmaya çalışılıyor.
Bu felaketin hemen ardından, bizlerde enkazda arama-kurtarma, dayanışma ve yardımlaşma faaliyetlerinin içinde olduk. Bu çalışmalarımıza TMMOB bünyesinden gelen tüm mühendis arkadaşlarımızı ve gönüllüleri de kattık. Dayanışma faaliyetlerimiz, herhangi bir beklenti içerisine girmeden, amasız ve fakatsız olarak, gıda-kıyafet-hijyenik ürünlerin dağıtımlarının, kurduğumuz depodan, kayda alınarak yapılmasını sağlıyoruz. Depoya gelemeyen depremzedelere ise kendi adreslerine teslimini, kurduğumuz gönüllü ağı ile gerçekleştiriyoruz. Dayanışma ve gönüllülük temelinde yaptığımız bu çalışmalar halkımızın yararına olmuş ve bu ülkede bir umut ışığı yakmıştır.
Deprem bölgelerinde kalıcı barınma yerleri inşa edilene kadar en önemli sorunlardan biri, geçici barınma yerleri ile yurttaşlarımıza bir çözüm sunulmasıdır. Ne yazık ki Depremin 30. gününde hala bu problem çözülememiş durumdadır. Geçici barınma alanları toplu yaşamdan kaynaklı temizlik, hijyen ve salgın hastalık gibi dezavantajları barındırır. Bu alanlar düzenlenirken, TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın hazırladığı rehberden yararlanılması toplumun yararına olacaktır.
Geçici barınma sorunun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla TMMOB İskenderun İKK ve gönüllü arkadaşlarımızla 50 ye yakın çadırı, İskenderun ve Arsuz’a hizmet edebilecek şekilde bir çadır kent için arazi tahsis edilmesini sağlayıp, elektrik, su ve kanalizasyon şebekesinin tesis edilmesini sağladık. İnsanların temizlik ihtiyaçlarının giderilmesi için, seyyar duş ve tuvalet getirterek bunların bağlantısını gerçekleştirdik. Yaşam koşullarının iyileştirilmesi, çocuklar için oyun alanların hazırlanması için çalışmalarımız devam ediyor.
TMMOB Heyeti Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven ile görüşerek ilçedki durum ve sorunlar hakkında
Fikir alışverişinde bulundular. TMMOB heyeti sırasıyla İskenderun ve Arsuz’daki durumu incelemek için enkaz alanlarını, İskenderun Cem Evi’ni, ve TMMOB İskenderun İKK olarak ve gönüllü arkadaşlar ile kurdukları çadır kenti (Duş,tuvalet,yemek dağıtım merkezi,çamaşırhanesi 300 yurttaşımızın kaldığı) bulunan ziyaret ettiler. Ayrıca Gönüllü arkadaşlar ile Odalarımızın katkısıyla kurulumu devam eden tuvalet,duş,su arıtma sistemi ve çok amaçlıihtiyaç çadırı hakkında bilği aldılar
Son TMMOB Heyeti, TMMOB İskenderun İlçe Koordinasyon kurulunca oluşturulan yardım malzemeleri depolama ve dağıtım merkezine geçerek koordinasyon kurulunun çalışmaları hakkında bilgi aldılar.
Burada TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz yaptığı konuşmada:
“Hepimizin başı sağ olsun, hepimize geçmiş olsun.
Çok büyük bir felaket yaşadık. 6 Şubat’ta kısa bir arayla yaşanan depremler sonucu 15 milyondan fazla kişinin yaşadığı 11 ilimizde çok büyük bir yıkım yaşandı.
Hepimiz tarifi imkansız bir acı yaşıyoruz.
Resmi rakamlara göre hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bini aştı. Kayıpların toplam sayısı henüz tespit edilebilmiş değil.
Aralarında çok sayıda meslektaşımızın ve üyemizin de olduğu hayatını kaybeden herkesin yakınlarına, sevenlerine sabır diliyorum.
1 aydır gecesini gündüzüne katarak halkın yaralarına merhem olmaya çalışan tüm TMMOB camiasına, tüm meslektaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum.
Değerli Arkadaşlar,
Birlik olarak çok uzun yıllardır ülkemizin depreme hazırlık konusunda yapması gereken hazırlıkları yapmadığını, binalarımızı ve şehirlerimizi depreme hazırlamak konusunda adımlar atmadığını, sağlıklı bir afet yönetimi politikasının oluşturulmadığını her defasında dile getiriyoruz.
Bu sözlerimiz ne yazık ki hem siyasal iktidar, hem yerel yönetimler hem de daha acısı toplum tarafından sürekli göz ardı ediliyordu.
Yaşadığımız bu afet, maalesef uyarılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi.
Değerli Arkadaşlar,
Afetle mücadele konusunda büyük bir başarısızlık yaşayan, bu başarısızlığı nedeniyle binlerce kişinin hayatını yitirmesine neden olan Tek adam rejimi, her zaman olduğu gibi, ilk günden itibaren toplumsal algıyı yönetimi ile sorumluluğu üzerinden atmak için elinden gelen her şeyi yaptı.
Depremin ilk günlerinde yaşanan yıkımın büyüklüğünü toplumdan saklamaya, her şeyin kontrol altında olduğu imajını yaratmaya çalıştı.
Bu tutmayınca, afete müdahale konusunda devlet güçlerinin eksiklik ve yanlışları ortaya çıkınca da “asrın felaketi” sloganıyla felaketin baş edilmesi mümkün olmayan boyutlarda olduğu algısını yerleştirmeye yaratmaya çalıştı.
Her kriz döneminde olduğu gibi bir kez daha toplumsal bölünmüşlüğü kendilerine siper ederek belirli kesimleri hedef gösterdiler.
Birliğimiz de iktidar yandaşlarının mesnetsiz suçlamalarının hedeflerinden birisi oldu.
Suçunu bastırmaya çalışanların telaşıyla gerçekle ilgisi olmayan pek çok iftira atıldı.
Hatırlayacaksınız ilk söyledikleri yalan binaların yapı denetim ve kontrollerinden TMMOB ve ilgili odaların sorumluluğu olduğu, çürük binaların yapımına sessiz kaldığımız iddiasını yaygınlaştırdılar.
TMMOB’nin denetim yetkilerini ortadan kaldırmak için defalarca kanun değişikliği yaptıklarını yüzlerine vurunca bu yalanı sürdüremediler.
Hemen sonrasında, çok daha büyük bir gürültüyle TMMOB’nin kentsel dönüşüm projelerine engel olduğu için kentlerin depreme dayanıklı hale getirilemediği yalanını söylediler.
Tüm gazetelerde, bizzat benim fotoğraflarımı da kullanarak karşı çıktığımız projeleri listelediler.
Aslında bunun da büyük bir yalan olduğunu kendileri de biliyorlar. Bizler yapmış olduğumuz tüm açıklamalarda ve raporlarımızda eğer amacına uygun olarak kullanılırsa kentsel dönüşümün afetlerle mücadele konusunda en etkili araçlardan biri olduğunun sürekli altını çiziyoruz.
Sevgili Arkadaşlar,
Yandaş gazetelerin kentsel dönüşüm konusundaki iştahlı haberlerini nedeni kısa sürede ortaya çıktı.
Daha enkazlar bile kaldırılmadan Erdoğan yıkılan kentlerin yenilenmesi için projelerin imzalandığını açıkladı.
Meğer daha insanlar sevdiklerinin cenazelerini enkazdan alamadan hangi şehrin hangi firma tarafından yapılacağı bile belirlenmiş. Kentler şirketlere parsel parsel satılmış.
TMMOB olarak bu sürecin de takipçisi olacağız.
Biz yıllardır toplumun ortak çıkarını savunmayı, bilimsel-teknik doğruların ışığında ilerlemeyi kendimize ilke edinmiş bir örgütüz, bundan sonra da bu doğrultuda yürümeye devam edeceğiz.
Değerli arkadaşlar,
Bildiğiniz gibi TMMOB olarak yıllardan beri seçim dönemlerinde seçim bildirgesi hazırlayarak ülkemizin temel meseleler hakkındaki görüşlerimizi dile getiririz.
Bu seçimlerde de benzer bir çalışma yaptık.
Deprem pek çok şeyi değiştirdiği için o çalışmada bazı güncellemeler yapma ihtiyacımız oluştu.
O güncellemeleri yaparak seçim tarihi belli olur olmaz görüşlerimizi üyelerimizle ve kamuoyuyla paylaşacağız. Ama bizim sorumluluğumuz bununla sınırlı değil. Bu seçimler aynı zamanda milletvekili genel seçimleri. Hangi partiden olursa olsun illerdeki milletvekili adayları ile bu görüşlerimizi paylaşmamız, bizim yaklaşımlarımızı anlatmamız gerekiyor. Bu süreçlerin takipçisi olduğumuzu hissettirmemiz gerekiyor. Ve elbette her seçim döneminde olduğu gibi bu seçimde de seçim ve sandık güvenliğinin sağlanması konusunda üyelerimizi sorumluluk almaya davet etmemiz gerekiyor.
Cumhuriyetin yüzüncü yılında Cumhuriyet tarihimizin en önemli seçimlerinden birini yaşayacağız. Bu öneme uygun bir sorumluluk almamız, tüm üyelerimizi seferber etmemiz gerekiyor. Bu ülke aydınlığa çıkacaksa, bu bizim çabalarımızla olacak. Bunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayalım. Hepinizi en dostane duygularımla selamlıyorum.”dedi.
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER