Cuma, Mayıs 3, 2024
No menu items!
Ana SayfaDefneTOKİ İçin Acele Kamulaştırma Kararı!

TOKİ İçin Acele Kamulaştırma Kararı!

Depremin vurduğu Hatay Defne‘ye bağlı Ballıözü ve Orhanlı’da, içinde tarım arazilerinin de olduğu bölgeler, değerinin altında fiyat verilerek TOKİ için acele kamulaştırıldı. Karar OHAL kapsamında alındığı için depremzedelerin dava açma hakkı da yok.

 

6 Şubat depremleri sonrası enkaza dönen Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Orhanlı ve Ballıöz mahalleri için 4 Mayıs’ta acele kamulaştırma kararı alındığı ortaya çıktı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kararı sadece muhtarlıklara tebliğ etti. Depremzedelere ise herhangi bir tebligat ulaştırılmadı.

kamucccc.jpg

Artı Gerçek’e konuşan ve ismini vermek istemeyen Defne ilçesindeki yetkililer, Ballıözü mahallesinde yaklaşık 53 dönümlük bir alanın kamulaştırıldığını ve bu alanların çoğunun da imara kapalı tarım arazileri olduğu bilgisini verdi. Antakya ilçesi Orhanlı mahallesinde depremzedelere dönüm başına 43 bin TL verildiği bilgisini paylaşan yetkililer, bir dönümün piyasa değerinin 1 milyon TL’nin üzerinde olduğunu söyledi. Depremzedeye sadece bir dönümün ederinin 25’te birinin verilmesine tepki gösteren yetkililer, “Kime sordular, değeri neye göre belirlediler bilmiyoruz” dedi.

‘İNSANLAR MAĞDURKEN NEYE GÖRE EV YAPACAKLAR?’

Yetkililer, acele kamulaştırma kararının depremden önceye dayandığı iddiasında bulunarak, “İnsanlar daha mağdurken, hâlâ depremler olurken neye göre ev yapacaklar, anlaşılır gibi değil” ifadesini kullandı. Henüz kepçelerin girmediği Ballıözü mahallesinde herhangi bir yıkımın yapılmasda mevzuata uymuyor. Yetkililer ise mevzuatların uygulanıp uygulanmayacağından ise şüpheli. Şüphelerini, depremzedelerin eşyalarını bile almalarına izin verilmemesine dayandırıyorlar.

aaaaaaa.jpg

İTİRAZ HAKKININ ÖNÜ KAPATILDI

Acele kamulaştırmanın bir diğer adresi de Orhanlı mahallesi… Orhanlı’da da durum farklı değil. Kamulaştırılan yaklaşık bin dönüm arazinin içerisinde ise 25 ayrı mülk ve 98 dönümlük tarım arazisi bulunuyor. Yetkililer, kamulaştırmalara itiraz hakkının da önünün kapatıldığına dikkat çekti. Orhanlı sınırları içerisinde bulunan yüksek gerilim hattından söz eden yetkililer, bu alanlara yakın yerlerin de kamulaştırıldığını ve TOKİ yapılacağını söyledi. Deprem bölgesinde halen kaldırılmayan enkazı hatırlatan yetkililer, enkazın kaldırılmasının yıllarca sürebileceğini belirtti.

bbbb.jpg

‘VATANDAŞIN DAVA AÇMA HAKKI YOK’

Ballıözü ve Orhanlı’da yaşayan depremzedelerde ise korku hakim. Arazileri elden gidecek olan depremzedeler, bir yanda depremin yarattığı yıkım ile bir yandan da acele kamulaştırma ile baş başa bırakıldı.

Kadim Antakya Dostları Platformu’ndan (KADOP) Avukat Nurhak Kar da acele kamulaştırma ile tapuların TOKİ’ye geçeceğine dikkat çekti. Kamulaştırma işleminin 126 sayılı OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesine göre yapıldığını belirten Kar, “OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesine (KHK) karşı vatandaşın dava açma hakkı yok. Ancak siyasi partiler bu KHK kanunlaştığında dava açabilirler. O yüzden kamulaştırma işlemine karşı dava açılamaz. Burada sadece verilen paraya itiraz edilebilir” ifadelerini kullandı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER