Cuma, Nisan 26, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunTosyalı Ormanlarımızdan Elini Çek!

Tosyalı Ormanlarımızdan Elini Çek!

İskenderun Karayılan Mahallesindeki 136.000 m2 lik  Orman Alanı imara açılamasına yönelik karara itiraz edildi

Tosyalı Demir Çelik A.Ş.tahsis edilen alanla ilgili olarak Mimar Ercüment Kimyon Tarafından  iptal davası acıldı.

Mimar yaptığı açıklamada konu ile ilgili olarak “Ormanlarımızdan elini çek.Ormanlarımıza dokunma. Ormanlarımızı sonuna kadar savunacağız.”dedi

Kimyon itiraz  dilekçesinde şu hususları kaydetti.

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HATAY İL MÜDÜRLÜĞÜNE

KONU : Hatay ili İskenderun İlçesi Karayılan Mahallesi 1291 nolu Parselin bir kısmına ait 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Plan Değişikliğine itiraz.
İLANTARİHİ : 29.06.2022

Hatay ili İskenderun İlçesi Karayılan Mahallesi 1291 nolu Parselin bir kısmına ait 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Plan Değişikliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekânsal Planlar Genel Müdürlüğünce onaylanmıştır.

İş bu Plan Hatay İli İskenderun İlçesi Karayılan Mahallesi 1291 nolu Parselin bir kısmına ait UİP-31155997 PİN numaralı 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği (İskenderun İlçesi, Karayılan Mahallesi, 1291 parselde Liman Alanı (Liman Geri Hizmet Alanı) Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği) 29.06.2022 tarihinde Hatay İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne ait web sayfasında askıya çıkartılmıştır.
Aşağıdaki gerekçelerle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlık Makamınca onaylanan Hatay ili İskenderun ilçesi Karayılan Mahallesi 1291Nolu Parselin bir kısmına ait 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Plan değişikliğine itiraz ediyorum.

Hatay ili İskenderun ilçesi Karayılan Mahallesi 1291Nolu Parselin bir kısmına ait 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Plan değişikliğinin dayanağı olan 1. No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 102. maddesi ve 97. maddesinin (h) bendi uyarınca 17.02.2022 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlık Makamınca onaylanan; Hatay ili İskenderun İlçesi Karayılan Mahallesi 1291 nolu Parselin bir kısmının Orman Alanından Kentsel Servis alanına dönüştüren 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Plan Değişikliğinin İPTALİ için Hatay 2. İdare Mahkemesinin 2022/787 Esas sayılı Dosyasında Dava açılmış olup, Dava derdesttir.

Yine Tarım ve Orman İşleri Bakanlığı Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’nce 14.07.2021 tarih ve 1652526 sayılı olur ile Hatay İli İskenderun İlçesi Karayılan Mahallesi 1291 Nolu Parsel den 135.942,66 m2 lik Alanda Tosyalı Demir Çelik A.Ş. Lehine verilen 24 ay süreyle 14/07/2021 ve 14/07/2023 tarihleri arasında geçerli olan ÖN İZİN İşlemin İPTALİ için Hatay 1. İdare Mahkemesinin 2022/799 Esas sayılı Dosyasında Dava açılmış olup, Dava derdesttir.

Hatay ili İskenderun ilçesi Karayılan Mahallesi 1291Nolu Parselin bir kısmına ait 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Plan değişikliğinin Açıklama Raporunda İskenderun İlçesinin Konumunu gösterir Harita-1 de Hatay İskenderun İlçesinin Kuzeyinde sınırdaş olan PAYAS İlçesi ile Güneyde sınırdaş olan İlçesi ARSUZ Turizm İlçeleri yanında Hatay’ın 15. İlçesi Defne İlçesinin varlığı görülmediği gibi, Plan Açıklama Raporunda imar mevzuatı gereği alınan Kurum görüşlerine uyulmadığı görülmektedir.

Yine Plan Açıklama Raporunun Gerekçe bölümünde ifade edilen 13.6 Hektar Alanda 20 Milyon Ton Demir Çelik A.Ş. nin Üretimin Depolanması gibi bir gerekçe gerçeklerle uyuşmamaktadır. Türkiye İstatistikler incelendiğinde Tüm Türkiye’nin 2021 yılı Demir Çelik Üretiminin 40.4 milyon Ton olduğu bilinmektedir. İskenderun Demir –Çelik A.Ş. dahi yıllık Üretimi 5. Milyon Ton iken Tosyalı Demir Çelik A.Ş. nin kapasitesinin 20 milyon Ton olarak gösterilmesi doğru değildir.

Her ne kadar Plan Açıklama Raporunda 1291 Nolu Parsel için Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünden 6831 sayılı Orman Kanunun 17/3 Maddesi kapsamında ÖN İZİN TAAHÜD SENEDİ alınmış olsa da Ön İzin Belgesi “ Liman Geri Hizmet Alanı” şeklinde düzenlenmiş olup, Liman Geri Hizmet alanı olarak verilen 135.941,66 m2 Alanın Kıyıdan 3.000 metre geride bir alan olması nedeniyle bu amaç için kullanılması imkansızdır.

Hatay ili İskenderun ilçesi Karayılan Mahallesi içinde kalan Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait 1291 Nolu Orman Alanı içindeki 135.941,66 m2 lik Alanının Nazım İmar Planındaki Orman Alanından çıkartılarak bir özel sektöre kuruluşuna tahsis edilecek ve /veya satılacak şekilde Kentsel Servis Alanı (Liman Geri Hizmet Alanı-Depolama Alanı) haline getirilmesi Anayasanın 169. Maddesi ile 6831 sayılı Orman Kanununa açıkça aykırıdır. Plan değişikliğinde Kamu Yararı yoktur.
Madde 169 – Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz. Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz.
Şeklinde olup Anayasanın bu Hükümlerine aykırı işlem tesis edilemez. Bu İşlem Suç Niteliğindedir.
Ayrıca yine Sağlıklı bir çevre de yaşamak Anayasamıza göre ülkede yaşayan Vatandaşların ve devletin görevi olarak kabul edilmiş olup;
Madde 56 – Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.
Şeklinde olup, Orman Alanlarının korunması sağlıklı bir yaşam içinde gerekli ve zorunlu olup yapılan Plan değişikliği bu hükümlere açıkça aykırıdır.
Plan değişikliğine ait Açıklama Raporunda açıklanan hiçbir gerekçe Orman alanının yok edilmesine sebep olamayacağı gibi ve planın değişikliği için gerekçe olarak kabul edilemez.
Plan değişikliğine ait Açıklama Raporunda açıklanan 1291 nolu Parsel İskenderun 2. OSB Alanı dışında kalan bir Orman Alanıdır. İSDEMİR Ormanı olarak tanımlanan yer İSDEMİR de çalışan yaklaşık 15.000 Kişinin yaşadığı bir Konut Yerleşkesinin Yakın çevresindeki Yeşil Alan Kullanımındaki bir Alan niteliğindedir. Kısacası Sağlıklı bir Yaşam için gerekli olan Orman Alanının yok edilmesi düşünülemez.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekânsal Planlar Genel Müdürlüğünce onaylanan Hatay ili İskenderun ilçesi 1291Nolu Parseldeki Orman Alanın yok edecek olan Hatay ili İskenderun İlçesi Karayılan Mahallesi 1291 nolu Parselin bir kısmına ait 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 33. Maddesi kapsamında İptal edilmesini talep ediyorum. Saygılarımla

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER