Cuma, Mayıs 3, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunTÜED'den Milletvekillerine Mektup

TÜED’den Milletvekillerine Mektup

Tüm milletvekillerine, emekli maaşlarına zam yapılması talebiyle, genel merkezleri tarafından mektup gönderildiğini kaydeden TÜED İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde, mektupta emeklilerin yıl sonunu bekleyecek takati kalmadığının vurgulandığını ve en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çekilmesinin talep edildiğini kaydetti.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki tüm milletvekillerine emekli maaşlarına zam yapılması talebiyle mektup gönderdi.

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün imzasıyla gönderilen mektupta, yaklaşık 6 milyon emeklinin en düşük emekli aylığı olan 7 bin 500 lirayla geçinmek zorunda kaldığının altı çizildiğini kaydeden Göde, Genel Başkanları Kazım Ergün’ün konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde İskenderun kamuoyuyla paylaştı; “Toplu sözleşme ile kamu işçileri taban maaşı 21 bin lira olarak belirlenmiş, memur taban maaşı da 22 bin lira olmuştur. Halihazırda, çalışan ve emekli arasında ciddi bir maaş farkı varken ve bu durumun düzeltilmesi için ısrarla intibak beklentimiz masadayken, emeklilerimizin beklentileri de en az çalışanlar kadar zam almaktır. Aksi halde çalışan ve emekli arasında en az iki kat olan ücret adaletsizliği üç-dört katına çıkacaktır. Bu durum, yıllarca bu ülkeye hizmet etmiş emekli kesimi için hayal kırıklığı olacak ve toplumsal barış zedelenecektir. Altı ayda bir alınacak TÜFE zammı ile de fark daha hızlı artacak ve toplumda kapanması çok derin bir yara açacaktır.”

Temmuz ayındaki yüzde 25’lik zammın emeklileri hayal kırıklığına uğrattığını vurgulayan Göde, genel merkezleri tarafından tüm milletvekillerine emekli maaşlarına zam yapılması talebiyle gönderilen mektupta şu ifadelerin yer aldığını söyledi; “Zatıalinizden talebimiz, emeklilerimizin bir nebze olsun rahatlamasını sağlayacak iyileştirmenin yapılması, en düşük emekli aylığının hiç olmazsa asgari ücret seviyesine çekilmesi ve söz verildiği gibi 7 bin 500 lira üzerinde aylık alanlara da en az 8 bin lira seyyanen zam yapılması ve parlamentoda emeklilerimizin, dul ve yetimlerimizin sesi olmanızdır. Emeklilerimizin yıl sonunu veya 2024 bütçesini bekleyecek, sabrı da takati de kalmamıştır. Alım gücümüz, belki de bu yüzyılın en düşük seviyesine inmiştir. Eli nasırlı, ağzı dualı emekli topluluğumuz, geçmişte olduğu gibi bugün de kendisine atılacak adımları vakarına yaraşır bir olgunlukla karşılayacak ve bunu hakkıyla takdir edecektir.”

“Bu Düzenleme Taslağı Emekliyi Sükutu Hayale Uğratmıştır”

Genel Başkanları Kazım Ergün’ünü, çalışmayan emekliye ödeneceği açıklanan 5 Bin Lira hakkındaki açıklamalarını da paylaşan Göde; “18 Temmuz 2023 tarihinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızı ziyaretimizde kendilerinden bir söz almıştık. Bize, “Ekim ayını bekleyin, sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bir çalışma başlattık, emeklilerimize ilişkin iyileştirme çalışması Ekim ayında TBMM’nin açılışıyla parlamentoya sunulacak ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz” denilmişti.

Geçen zaman içerisinde gerek sayın Cumhurbaşkanımız, gerek sayın bakanımız ve gerekse de diğer bakan ve yetkililer benzer açıklamaları yapmış, iktidar ortağı partiler de emeklinin yaşadığı zor durumu ifade ederek, acil çözümler istemişlerdi.

Bugün gelinen noktada açıklanan 5 Bin TL rakamı vicdanları sızlatmış, emekliyi incitmiştir ve anayasamızın eşitlik ilkesine de aykırı bir düzenleme olacaktır. Üstelik, bir defaya mahsus olduğu belirtilen bu rakamın, sayıları 3 milyon 800 Bin’in üzerinde olan çalışan emeklilerimize verilmeyecek olması, ayrıca sayıları 4 Milyon 153 Bin’den fazla olan dul ve yetimlerimizin; 1.250 TL’den başlayan ve 3.750 TL arasında rakamlara bölünecek bu ödemeyi alacak olması yürekleri sızlatmıştır. Emekli, dul ve yetimlerimize yapılan bu muamele, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına yakışmamıştır. Emekli bu muameleyi hak etmemiştir.

Emekliler yaklaşık 3 aydır önüne getirilecek olan bakanlık çalışmasına odaklanmış, umutla yapılacak seyyanen düzenlemeye kilitlenmiştir. Ancak bu 3 ay sonunda önüne getirilen bu düzenleme taslağı emekliyi sükutu hayale uğratmıştır. Beklentilerimizi karşılamaktan çok uzak kalan bu uygulamanın, TBMM çatısı altında revize edilmesi ve sosyal devlete, demokrasiye yakışır bir şekilde, tarafların görüşleri de alınarak yeniden düzenlenmesi en büyük temennimizdir. Aylardır bizim de yapmış olduğumuz bilimsel çalışmalar ve araştırmalar ortaya koymuştur ki; zorlu kış şartlarına girilirken, emekli yakacak temin edemezken, en düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine çekilmeli, memurlara Temmuz ayında yapılan 8 Bin 77 TL’lik artış, emeklilerimize de uygulanmalıdır. Tek gerçek çözüm, budur…”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER