Perşembe, Mayıs 2, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel“TÜM KAMU ÇALIŞANLARININ VERGİ ORANI %15’E SABİTLENMELİ”

“TÜM KAMU ÇALIŞANLARININ VERGİ ORANI %15’E SABİTLENMELİ”


Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık Sen İl Başkanı Hayrettin Şahin, 2019 yılı için uygulanacak gelir vergisi dilimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ülkenin vergi yükünü çalışanların çektiğini hatırlatan Şahin, “Asgari ücretlilerde olduğu gibi tüm kamu çalışanlarının gelir vergisi oranı %15’e sabitlenmeli” dedi.
Şahin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“2019 yılına ilişkin olarak gelir vergisi dilimleri açıklanmış bulunuyor. Bu yıl %15’lik vergi dilimine giren toplam kazanç tutarının üst limiti 14 bin 800 liradan 18 bin liraya yükseltildi. Her ne kadar bu artış, geçtiğimiz yıllara oranla daha makul olsa da sözleşmeli çalışanlar başta olmak üzere kamu görevlilerinin bir üst vergi dilimine geçmesini önleyecek ve vergide adaleti sağlayacak bir rakam olmaktan oldukça uzak bir seviyede bulunuyor.
Hepimizin bildiği gibi ülkede gelir dağılımını düzenleyen politikaların başında vergi düzenlemeleri gelmektedir. Bu düzenlemelerin temel amacı çok kazanandan çok, az kanandan az vergi almaktır. Bu yolla daha çok kazanandan toplanan vergiler kamu hizmetleri ve sosyal yardımlar yoluyla düşük gelirli kesimlere kaynak olarak aktarılır ve gelir dağılımında adalet sağlanır.
Ne yazık ki ülkemizde ağırlıklı olarak dolaylı vergilendirme uygulanmakta, kaynağından kolay tahsilat sağlandığı için ücretlilerden alınan gelir vergisi, toplam vergi gelirleri içinde yüksek bir paya sahip olmaktadır.
Memur bordro üzerinden her ay gelir vergisini peşin öderken, çeşitli kesimlere sürekli vergi affı sağlanmakta ve bu kesimler devlete vergi ödeme noktasında avantajlı konumda olmaktadır.
Çalışanlar kısa sürede en alt vergi oranı olan %15’lik limiti aşmakta ve büyük oranda %20-%27 oranında gelir vergisi ödemektedir. Hal böyle olunca ödedikleri vergi miktarı yükseldiği için yıl ortasında çalışanların geliri düşmekte ve büyük bir mağduriyet ortaya çıkmaktadır.
Türkiye Kamu-Sen olarak yıllardır bu sorunun giderilmesi için çeşitli çözüm yolları öneriyoruz. Bugüne kadar çalışanların gelir vergisi mağduriyetine yönelik herhangi bir adım atılmaması düşündürücüdür.
Zaten artan enflasyon karşısında hedef enflasyonun bile altında maaş zammı alacak olan kamu görevlileri, 2019 yılında bir darbe de gelir vergisi nedeniyle yiyecektir. Bu nedenle çalışanlarımız üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi zorunlu hale gelmiştir.
Vergi adaletsizliğinin giderilmesi için böyle bir uygulama, bütün çalışanlar için de hayata geçirilmeli ve bütün kamu görevlilerinin gelir vergisi oranı %15 olarak belirlenmelidir.
Türkiye Kamu-Sen olarak yıllardır çalışanların üzerinde ağır bir yük olan gelir vergisi sorununun bir an önce çözülmesini istiyor ve bu konuda ülkemizi idare edenlerin futbol kulüplerinden tutun KOBİ’lere ve esnafa kadar her kesime vergi ve yapılandırma adı altında müjdeler verirken, memuru da unutmamaları gerektiğini hatırlatıyoruz.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER