Salı, Nisan 23, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelTÜRGEV´e arsa tahsisinde yürütmeyi durdurmamaya itiraz

TÜRGEV´e arsa tahsisinde yürütmeyi durdurmamaya itiraz

İskenderun Belediyesinin, kentin Sakarya mahallesinde 49 yıl süreyle bedelsiz olarak TÜRGEV´e verdiği tahsis ettiği 5.3 dönümlük arsaya karşı İskenderun Belediye Meclisinin CHP grubu tarafından açılan yürütmeyi durdurmalı davada, mahkeme yürütmeyi durdurmayı reddetti. İskenderun Belediye Meclisi Grubu Başkanvekili Gazanfer Dik, Hatay mahkemesinin kararına karşı Adana Bölge İdare Mahkemesinde itiraz etti. Dik, itiraz dilekçesinde yürütmeyi durdurma kararının iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etti.

Dik, red kararına karşı itiraz yaptı
İskenderun Belediye Meclisi Grubu Başkanvekili Gazanfer Dik, yaptığı itiraza ilişkin sosyal medya paylaşımında şunlara yer verdi: “İskenderun Belediye Meclisi 06.02.2018 tarihinde AKP meclis üyelerinin oylarıyla Iskenderun Belediyesinin tapulu mülkü olan ve üzerinde binalar olan 5.353,05 metrekarelik 6683 nolu çok kıymetli parseli 49 yıllığına bedelsiz olarak TÜRGEV´e verilmesine (doğrusu peşkeş çekilmesine) karar verdiğini kamuoyu ile paylaşmıştık. Söz konusu karara karşı CHP meclis gurubu adına Hatay 1. İdare Mahkemesinde 2018/693 esas sayı ile iptal davası açtığımı kamuoyu ile paylaşmıştım. Açmış olduğumuz iptal davasında yürütmenin durdurulması talebinde de bulunduk. Maalesef Hatay 1. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulması talebimizi red etti. Bunun üzerine anılan red kararına Adana Bölge İdare Mahkemesinde itiraz etmiş bulunmaktayız. Söz konusu iptal davasını en değerli kent kaynaklarından biri olan taşınmazın imtiyazlı bir vakfa peşkeş çekilmek suretiyle heba edilmemesi için açmış bulunuyoruz. Bu sürece halkımız ile birlikte kent dinamiklerinin, baskı guruplarının, siyasi partilerin en yüksek seviyedeki enerjileri ile destek ve katkıda bulunmasını dilemekteyiz.”

“Meclis kararı açıkça hukuka aykırı”
Yürütmenin durdurulması isteminin reddine karşı Adana Bölge İdare Mahkemesine başvuruda bulunan Gazanfer Dik, çok kıymetli bir taşınmazın 49 yıl süreyle bedelsiz verildiğini ifade ettiği başvuru dilekçesinde şunlara yer verdi: “Belediye Meclisinin söz konusu tahsis kararı sadece TÜRGEV´in belediyeye vermiş olduğu talep dilekçesine dayanmaktadır. Oysa davalı belediye kent halkının yararını en üst düzeyde oluşturmak için gerekli özeni ve çalışmayı yapmak zorunluluğunda olan bir idaredir. Bu anlamda belediye bütçesi ile taşınmazın değerlendirilmesi mümkün iken bundan sarfınazar ile İskenderun belediye Meclisinin bir vaka imtiyaz tanıyarak bedelsiz olarak 49 yıllığına tahsis kararı vermesi idari tasarruf ve işlemlerde kurucu unsur olan kamu yararınının azami derecede oluşması için gerekli özenin gösterilmediğini açıkça ortaya koymaktadır. Ayrıca kentte eğitim amacı güden meslek kuruluşlarından, vakflardan, derneklerden görüş almadan, teklif almadan söz konusu faaliyetin icrası ile iglili olarak fizibilite çalışması yapmadan salt ´TÜRGEV´in müracatına değer vermek suretiyle kentin en değerli mevkiinde yer alan belediye mülkü olan taşınmazın üzerinde binalarla birlikte bedelsiz olarak 49 yıllığına tahsis edilmesi açıkça hukuka aykırıdır. Hatay İdare Mahkemesinin 2577 sayılı yasanın 27. maddesinde öngörülen şartların birlikte gerçekleşmemiş olduğundan bahisle yürütmenin durdurulması talebimizi red etmiştir. Oysa iptalini talep ettiğimiz İskenderun Belediye Meclisi kararı açıkça hukuka aykırı bulunmaktadır. Meclis kararının uygulanması halinde ise İskenderun Belediyesi ve pek tabi olarak kent halkı telafisi mümkün olmayan zarar görecektir. Bu bakımdan Hatay İdare Mahkemesinin 05.07.2018 tarihli 2018/693 e sayılı ´yürütülmenin durdurulması isleminin reddi´ kararı yasanın ruhuna aykırı bulunmaktadır.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER