Pazar, Mayıs 5, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberÜlkemizde 70 bin kişi diyaliz tedavisi görüyor

Ülkemizde 70 bin kişi diyaliz tedavisi görüyor

 

Diyabetle Yaşam Derneği Hatay Şubesi Öncülüğünde, Defne Belediyesi İşbirliğinde hazırlanan ve hafta sonunda Defne Akdeniz Kültür Evinde yapılan ‘Ücretsiz diyabet bilinci eğitimi’ konferansının açılış konuşmasını yapan Diyabetle Yaşam Derneği Hatay Şubesi Başkanı Süleyman, bu tür etkinlikleri düzenlemeye devam edeceklerini söyledi.


“Diyabet cinsel hayatınızı etkilemesin” diyerek konuşmasına başlayan İskenderun Gelişim Hastanesi Üroloji ve Androloji Uzmanı Prof. Dr. Tahsin Turunç, diyabet hastası erkeklerin, cinsel sağlıklarını nasıl koruyabilecekleri konusunda katılımcılara önemli tavsiyelerde bulunarak bu konuda uyguladıkları tedavilerle ilgili ayrıntılı bilgiler paylaştı.
Turunç, “Diyabeti olan erkeklerin, yüzde 35 – 85’inde farklı düzeylerde ereksiyonda azalma vardır. Diyabeti olanların, olmayanlara göre ereksiyonda azalma riski, 3 kat daha fazladır. Diyabetin ilk belirtisi olarak, sertleşme sorunu görülebilir” dedi.
Prof. Dr. Turunç; insülin kullanan, 10 yıldan fazla diyabeti olan, kan şekeri kontrolsüz olan bireylerde cinsel sorunların daha sık yaşandığını belirtti.
Konuşmasında, cinsel sorunların tedavisi ile ilgili yapılması gereken koruyucu önlemler ile birlikte uygulanan ilaç tedavilerine değinen Prof. Dr. Tahsin Turunç, ayrıca halk dilinde mutluluk çubuğu olarak adlandırılan penil protez uygulaması hakkında da açıklayıcı bilgiler verdi.
MKÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesindeh Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Hilmi Turgut konuşmasında, Diyabetin Böbreklere verebileceği zararlardan sağlıklarını nasıl koruyabilecekleri konusunda katılımcılara önemli tavsiyelerde bulunarak bu konuda uyguladıkları tedavilerle ilgili ayrıntılı bilgiler paylaştı.
Turgut, “Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) dünyada ve Türkiye’de salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunudur. Türk Nefroloji Derneğinin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışması, Türkiye’de 9 milyon civarında farklı evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir. Böbrek hastalığına neden olan hastalıkların artmasına paralel olarak kronik böbrek hastalıklı hasta sayısı da giderek artmaktadır. Diyabet, hipertansiyon ve kronik nefritler kronik böbrek hastalığının önde gelen nedenleri arasındadır. Son yıllarda yaşam tarzımız ve diyet alışkanlıklarımız çok değişti. Artık daha az hareket edip daha çok tüketiyoruz. Çok fazla doğal olmayan fabrikasyon ürünler tüketiyoruz. Sonuçta çocukluk çağından başlayarak daha kilolu ve obez kişi sayısında ciddi artışlar olmuştur. Obezitenin getirdiği önemli bir sağlık sorunu diyabet (şeker hastalığı) gelişmesidir. Diyabet ülkemizde ve ilimizde böbrek hastalığının en sık nedenidir.
Ülkemizde diyabet sıklığı tüm dünyada olduğu gibi hızla artmaktadır. 2010 yılında ülkemizde yapılan bir çalışmada diyabet sıklığı %13.7 olarak bulunmuş olup daha önce 1998 yılında yapılan çalışma (bu çalışmada diyabet sıklığı %7 bulunmuştur) ile karşılaştırıldığında % 90 artış olduğu görülmüştür. Ülkemizde şu anda 70.000 civarında diyaliz tedavisine ihtiyaç duyan son dönem böbrek hastası bulunmaktadır. Aslında bu buz dağının görünen kısmıdır. Yani daha çok sayıda hasta kronik böbrek hastalığı ve böbrek yetmezliği ile yaşamını devam ettirmektedir. Ne acı ki birçok hasta son dönem böbrek hastalığı aşamasına bile gelmeden hayatını kaybetmektedir. Bu hastalarda en önemli ölüm nedeni kalpdamar hastalıklarıdır. Burada kalp damar hastalığı riskini çok arttıran sessiz katil diyabet karşımıza çıkmaktadır” dedi.
Konuşmaların sonunda katılımcılara teşekkür belgesi verildi.
Etkinliğe CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur da katıldı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER