Pazartesi, Haziran 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelÜlkeye yabancı yatırımcıları çekmek için de OHAL biran önce kalkmalı

Ülkeye yabancı yatırımcıları çekmek için de OHAL biran önce kalkmalı

Hatay ekonomik gelişim programı konulu panelde konuşan Emekli Büyükelçi Mithat Rende, Katar krizinin suni olduğunu, Türkiye’nin bu konuda yerini alması, ülkeye yabancı yatırımcıları çekmek için de OHAL’in biran önce kalkması gerektiğini savundu.

İskenderun Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde ‘Hatay ekonomik Gelişim Programı ‘konulu panele emekli Büyükelçi Mithat Rende, Ekonomist Mert Yıldız konuşmacı olarak katıldı.
İskenderun Kaymakam vekili Hakan Kılınçkaya, CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Hatay Büyükşehir belediye Başkanı Lütfü Savaş, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, oda üyeleri işadamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri panele ilgi gösterdi.

Panelin açılış konuşmasını yapan İTSO İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz da Hatay’ın stratejik önemine değinerek, kentin dördüncü yatırım teşvik bölgesinden beşinci yatırım teşvik bölgesine alınmasını desteklediklerinin altını çizdi.

YUMUŞAK GÜÇ…
Son günlerde Arap yarımadasında baş gösteren Katar krizine değinen Emekli Büyükelçi Mithat Rende, “Katar krizi ile yatıp kalkıyoruz, kriz çok suni bir kriz. Bu krizin geçmişi 1995’e kadar dayanır böyle birden patlamadı. Avrupa ile ilişkilerimizi mutlaka iyileştirmek durumundayız. Biz Avrupa birliği ülkeleri ile ne kadar entegre olabilirsek bizim ülkemizde o kadar yatırım yapacaklarını her zaman söylüyorlar. Yani Avrupa ile ilişkilerimiz Ortadoğu ile ilişkilerimizin alternatifi değil veya Asya ile ilişkilerimizin alternatifi de değil. Biz doğusuyla, batısıyla Afrika’sıyla herkesle iyi ilişkiler geliştirmek zorundayız. Yumuşak güç konumumuzu çok iyi kullanmak durumundayız. Bütün dünya ve bölgenin İŞİD ile mücadeleye odaklanmışken Katar krizi suni olarak çıkarıldı. Bu bölgede hepsi birbirleri ile akrabalar. Bölgede çok ciddi bir duygusallık var. Duygularıyla hareket eden, ideolojik saplantıları ile hareket eden çok ciddi oyuncular var. Bunlar sadece devletler değil, devlet dışı oyuncular. Biz tarafsız olarak iyi bir oyuncu olduğumuzu, sorunun değil Türkiye çözümün bir parçasıdır. Buna bütün kamuoylarını inandırmamız gerekir” şeklinde konuştu.

YÜZDE 3 BÜYÜME YETMEZ
İkinci dünya savaşıyla birlikte, Birleşmiş Milletlere, daimi üyelere dayalı bir siyasi düzenin dünyada hakim olduğunu, ancak bu siyasi düzenin yeterli olmadığına dikkat çeken Rende şöyle konuştu: “Ekonomik düzende de yeni arayışlar var. Dolayısıyla biz bunun neresinde olacağız o çok önemli. G-20 oluştu, biz gelişmiş ülkeler içinde yerimizi aldık. Bu yeni uluslararası siyasi düzende çok önemli bir yerimizin olduğunu da gösteriyor. Türkiye’nin hedefine ulaşabilmesi için % 3 büyüme yeterli olmayacaktır, % 5 ve üstü büyümeliyiz. Sadece altyapı, inşaatla bu ülke belirli yerlere gelmesi mümkün değil. Baktığınızda Nano teknoloji, biyo teknoloji, bilişimde robot teknolojisinde öyle muazzam gelişmeler oluyor ki bu hıza yetişmemiz için çok kaliteli eğitim sistemine dönmemiz lazım”

OHAL KALKMALI
Türkiye’nin beklentisi dış yatırımcı için gelirken bir siyasi istikrar iki hukuk, demokrasi ve özgürlüklerin önemli olduğunu belirten Rende OHAL’in kaldırılması dahil bunlar olmadan bazı yatırımcıları Türkiye’ye çekmemin zorluğunu vurguladı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER