Salı, Mayıs 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel“ÜRETTİĞİMİZ ÇÖPÜN İÇİNDE BOĞULMAYALIM!”

“ÜRETTİĞİMİZ ÇÖPÜN İÇİNDE BOĞULMAYALIM!”

Antakya Tarım Platformu Başkanı Hatipoğlu:

Samandağ’da kurulmak istenen çöp aktarma tesisinin, kuruluş yeri seçimi ile ilgili başlatılan tartışmaya Antakya Tarım Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu yaptığı değerlendirme ile farklı bir boyut kazandırdı. Başkan Hatipoğlu; “kontrolsüz tüketim o kadar büyüdü ki, ürettiğimiz çöplerin içinde boğulur duruma geldik. Samandağ’da çöp aktarma tesisi için yer seçimi bunun göstergesi. Yerleşim yerine yakın, kamunun kullanımında olan, denizle iç içe bir alanın seçilmesi bir akıl tutulmasıdır. Çöpü bertaraf ederken Samandağlıları da bertaraf etmeyi hedefler durumda” dedi.

Antakya Tarım Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu yaptığı değerlendirmede çöp aktarma ya da çöp işleme tesislerinin kurulumunda yer seçimi çok önemli olduğunu belirterek “evsel/sanayi atık suların kontrolsüz doğaya bırakılması toprak kirliliğini büyük boyutlara ulaştırıyor. Çevre ve sağlık sorunlarının oluşmasına/derinleşmesine neden olunuyor. Örneğin kentsel artıkların fosseptik yöntemiyle toprakta biriktirilmesi, kentsel atık suların sulama suyu olarak kullanılması sonucu yoğunlaşan kirlilik, toprağın daha derin tabakalarına sızarak yer altı sularını da kirletmektedir. Kirli atık sular; endüstriyel kimyasal maddeler, hastalık yapıcı virüs, bakteri ve parazitler, değişik cins ve miktardaki tuz ile ağır metaller gibi zararlı maddeler içerir. Ayrıca protozoa, bağırsak solucanı ve tenya gibi parazitlerin kendilerini veya yumurtalarını da taşır Bu parazitler tarım toprağından veya çiğ yenen sebzelerden hayvan ve insana geçerek çeşitli sindirim sistemi hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olmakta. Kısacası yaygın halk sağlığı sorunu da üretilir duruma geliniyor” değerlendirmesinde bulundu.

Antakya Tarım Platformu Başkanı Hatipoğlu açıklamasında, büyükşehir başkanının “bir hekim” olduğu vurgu yaparak “yanlış yapılmayacağını” inandığını belitti.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER