Cuma, Mayıs 10, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayUyardık Dikkate Alımadılar

Uyardık Dikkate Alımadılar

Hatay İnşaat Mühendisleri Oda Başkanı İnal Büyükaşık HAMOK  tarafından gerçekleştirilen “  panelde yaptığı konuşmada oda olarak 2010 yılından bu yana kurultay, Çalıştay ve panel –konferanslarla Hatay’da yaşanacak deprem ile ilgili sayısız uyarılarda bulunduklarını ancak bu uyarıların ilgili ve yetkili birimler tarafından dikkate alınmadığını söyledi.

İnal; “Depremin yıkıcı etkisinin en fazla olduğu, özellikle Antakya, Defne, Samandağ, İskenderun ve Kırıkhan ilçelerinde, Bir yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen barınma, eğitim, sağlık, hijyen, içme suyu, gıdaya erişim, güvenlik gibi temel insani ihtiyaçlara yönelik problemler devam etmektedir. Bazen popülizm yapıp şehrimizi en kısa sürede ayağa kaldıracağımızı söyleyerek kendimizi avutup duruyoruz. 30 Eylül – 2 Ekim 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen bir çalıştayla deprem konusunda Antakya’nın Risk Haritası çıkarıldı.

7.5 büyüklüğünde bir deprem senaryosu hazırlandı. Senaryoya göre Antakya şehrinde gerçekleşebilecek 7.5 büyüklüğünde bir deprem göz önüne alındı. Daha sonra çalışmanın sonuçları ilgili idarelere sunuldu. Ancak dikkate alınmadı. Çalışma kapsamında titreşim testi yapılan binalardan, 5’i depremin merkez üssü Antakya olmamasına rağmen,06 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremde çöktü. Sağlık Bakanlığı’nın eski SGK hastanesi de ağır hasar aldı. Deprem felaketinden sonra, ihmaller, İMO Hatay Şubesi olarak bizlerin, TMMOB bileşeni diğer ilgili odaların ve bilim insanlarının uyarılarının dikkate alınmadığını gözler önüne serdi.” Dedi.

 

İnal Büyükaşık sunumunun son bölümünde “ Büyük bir olay yaşadığınızda tek bir sorumlu gösteremezsiniz. Hele ki bunun kadar büyük bir olay yaşadıysak, sorumlu hepimiziz. Bilim söyledi, biliyorduk. İnsanların evlerinin altında sıvılaşma olduğunu biliyorduk. Deprem bekleniyordu, biliyorduk. Kimse “Dur!” demedi, o evlerin temeli atıldı. Kimse “Dur!” demedi, o evlerin inşaatı bitti. Kimse “Dur!” demedi, kaçak yapıları ‘İmar Barışı’ adı altında görmezden gelip affettik. Hatalarımızı bir an önce görmeli ve mümkün olduğunca kısa sürede düzeltmeliyiz. Ancak yeni binalar yapılmaya başlamadan önce, Hatalarımızdan ders çıkartmamız hepimiz için hayati önem taşıyor. Zira belli ki hatalarımız ‘TEMELDEN’ geliyor” ifadelerine yer verdi. –

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER