Perşembe, Mayıs 2, 2024
No menu items!
Ana SayfaDünyadan Haberler"Vakit, tatil vakti değildir. TBMM Göreve!"

“Vakit, tatil vakti değildir. TBMM Göreve!”

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye İşçi Partili Milletvekilleri; Ahmet Şık, Saliha Sera Kadıgil Sütlü ve Barış Atay Mengüllüoğlu, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yaşanan orman yangınlarıyla ilgili olarak, “Vakit, tatil vakti değildir! TBMM’nin göreve başlaması için acil çağrı yapıyoruz” dedi. 

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye İşçi Partili Milletvekilleri; Ahmet Şık, Saliha Sera Kadıgil Sütlü ve Barış Atay Mengüllüoğlu ile Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Ege ve Akdeniz’de çıkan yangınların hala devam ettiğini belirterek iktidarın, Türkiye’nin yaşadığı her krizi kendisi için fırsata çevirme girişimlerinin acı bir örneği ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Yangınlara karşı canla başla mücadele eden tüm yurttaşlara, itfaiye ekiplerine ve belediyelere minnettar olduklarını ifade eden Erkan Baş, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Merkez Yürütme Kurulumuz ve Milletvekillerimiz, İstanbul ve Ankara’da eş zamanlı toplanıp bir durum değerlendirmesi yapmıştır. İçinden geçtiğimiz günler, normal günler değildir ve hiçbirimizin hayatını olağan biçimde sürdürmeye hakkı yoktur.
Savaş koşullarında kurulmuş TBMM ve halkın oylarıyla seçilmiş milletvekilleri, yaşadığımız bu olağanüstü durum karşısında sorumluluklarını yerine getirmelidir. Ülkemizin ve halkımızın kaderi, bir kişinin iki dudağı arasına terk edilemez. Bir metrekare dahi toprağımızın yanmaması, tek bir canlının dahi hayatını kaybetmemesi ve gereken yasal, idari tedbirlerin alınması için TBMM bir gün daha kaybetmeden harekete geçmelidir. Vakit, tatil vakti değildir, TBMM’nin göreve başlaması için acil çağrı yapıyoruz. Vicdan sahibi tüm Milletvekillerinin bu çağrıya kulak vereceğine inanıyoruz.”

TİP Genel Başkanı ve Türkiye İşçi Partili Milletvekilleri, devam eden orman yangınları karşısında hemen önlem alınması, orman yangınları karşısında derhal adım atılması gereken başlıklara yönelik önerileri şu şekilde sıraladı:

–Sorumlu Bakanlıklar, Genel Kurul’da ve akabinde yargı önünde hesap vermelidir.

–Orman alanlarındaki tüm maden ruhsatları iptal edilmelidir.

-Tüm turizm ruhsatları, yapılaşma, imar planları iptal edilmelidir.

– Yangın söndürme işleri, uçakları, helikopterlerinin özelleştirilmesi ya da orman yangınlarına ilişkin asli ve alt işlerin özel sektöre devri yasaklanmalıdır.

-Hava araçları dahil, yangın söndürme envanteri için gerekli bütçe ayrılmalıdır.
-Ülkemizde ve tüm dünyada yaşanan yangınların baş sorumlusu olan İklim Krizi ile mücadele için fosil yakıta dayalı enerji politikalarından derhal vazgeçilmeli, Paris İklim Anlaşması onaylanmalıdır.

-Yangınlarla mücadele eden emekçiler için yapılan altı boş “hakkınızı ödeyemeyiz” söylemine son verilmeli, günlerdir canla başla mücadele eden emekçilerin hakları derhal yasal düzenlemelerle teslim edilmelidir. Orman işçilerinin hakları verilmeli, itfaiyeciler ayrı meslek grubunda tanımlanmalı, 3600 ek gösterge hakları verilmelidir.

Emekçilere kadro, lojman gibi iyileştirici düzenlemeler getirilmelidir.

– İtfaiye emekçilerinin yıllardır talep ettiği gibi yangın müdahalesi sırasında hayatlarını kaybetmeleri halinde şehit, yaralanmaları halinde gazi sayılmalıdır.

-Meclis Dışişleri Komisyonu ve dostluk grupları dış yardımlar için katkı sağlamalı, uluslar arası dayanışma saray rejiminin kibrine ve ırkçı yaklaşımlarına kurban edilmemelidir.

Açıklamanın sonunda ise  şu mesaja yer verildi:

“Memleketin geleceğine dair sorumluluk hisseden tüm siyasi partilere, sendikalara, meslek örgütlerine, demokratik kitle örgütlerine ve yurttaşlarımıza, birlikte mücadele çağrısı yapıyoruz. Sorumluluk, hepimizindir. Parti Vekillerimiz ve Merkez Yöneticilerimiz, yangın ve sellerden zarar gören Antalya, Muğla, Van başta olmak üzere, pek çok kentte varlıklarını sürdürecek, kurtarma ve destek faaliyetlerine belediyelerle eşgüdümlü şekilde dahil olmaya devam edecektir. Yaşadığımız bu felaket karşısında yurttaşlarımızı yalnız ve çaresiz bırakmamak için, bu yaşadıklarımızın hesabını sormak için elimizden gelen her şeyi yapacağımızı ilan ediyor, halkımızı bu seferberliğe katılmaya çağırıyoruz.” 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER