Pazar, Mayıs 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayVekil Kaşıkçı Hatay İçin İstedi!

Vekil Kaşıkçı Hatay İçin İstedi!

Hatay MHP Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, TBMM’de devam eden bütçe görüşmeleri sırasında bir konuşma yaptı. Kaşıkçı, yaptığı konuşmada, ülkemizin yeni bir yüzyıla girme arifesinde olduğunu ve kendilerinin de Türkiye Yüzyılı’na Hatay’dan destek vereceklerinin altını çizerek, Türkiye’nin birçok alanda yükünü omuzlamak ve Türkiye Yüzyılı inşasına katkı sunma adına, yeni yüzyılda Hatay’ın yeri ile ilgili şunları söyledi:

“Hatay, ülke ihracatında önemli bir yer tutmaktadır. Öyle ki, 2021 yılı rakamlarına göre Hatay, 4 Milyar Dolarlık ihracat kapasitesiyle 10. sırada bulunmaktadır. Sahip olduğumuz bu ekonomik büyüklük ve sıralama elbette çok önemli. Ancak biz Hataylıların gerçek potansiyeli, bunun çok üstündedir. Bu potansiyeli tam olarak ortaya çıkarabilmemiz için bazı kamu yatırımlarına ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri; Hassa ve Dörtyol ilçemiz arasında yapımı planlan tünel projesi, İskenderun-Antakya ilçeleri arasındaki otoban projesi ve hali hazırda yapımına devam edilen Reyhanlı Barajı inşaatının tamamlanmasıdır. Bu projelerin yanında, Suriye ile ilişkilerde yaşanacak olumlu gelişmelerin de ilimiz ekonomisine katkısı büyük olacaktır.

Yukarıda sıraladığım kamu projeleri tamamlanır tamamlanmaz, iddia ediyorum ki Hatay, 10 Milyar Dolar ihracat rakamına çok kısa bir sürede ulaşacaktır. Bu ihracat rakamlarıyla da Hatay, ilk beş il arasına rahatlıkla girecektir.

Hem ihracat rakamlarımızı hem de sıralamamızı, biz Hataylılar olarak yeterli bulmuyoruz. Çünkü sahip olduğumuz potansiyelin çok daha yukarıda olduğunu iyi biliyoruz.”

BAKAN’A ÇAĞRI

TBMM’de, bütçe üzerindeki görüşmeler sırasında konuşan Milletvekili Lütfi Kaşıkçı. Ulaştırma Bakanı Adil Karaosmanoğlu’na hitaben de şunları söyledi:

“Sayın Bakanım… Amanos Tünelimiz açılsın, otobanımız tamamlansın, biz de ihracatımızı 10 Milyar Dolara çıkartalım. Yapımına devam edilen Reyhanlı Barajımız bitirilsin, biz de ihracat sıralamasında kısa sürede nasıl ilk beşe yükseldiğimizi herkese gösterelim.”

HATAY YÜZYILI

Milletvekili Kaşıkçı, birleşime katılan milletvekillerine hitaben de şöyle konuştu:

“Değerli Milletvekilleri… Yeni yüzyıla biz Hataylıların da en iyi şekilde hazırlanması gerektiğini biliyoruz.

Bu bilinçle, Hatay’ın çevre ve şehircilikten spora, tarım ve hayvancılıktan kültür ve turizme ve daha birçok alanda, yeni yüzyılda nasıl konumlanması gerektiğini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Çevre ve şehircilikte Hatay Yüzyılı şu şekilde olmadır:

Çağın gerisinde kalmama adına, Hatay Yüzyılı’nda şehirlerimizi her türlü afet riskine karşı dirençli hale getirmemiz ve daha fazla yeşilin hakim olduğu, enerjisini yenilenebilir kaynaklardan karşılayan kentler inşa etmemiz gerekmektedir. Küresel iklim değişikliklerinin yansımalarını da göz önünde bulundurarak, özellikle Altınözü ve Yayladağı ilçelerimizin bulunduğu platonun yeni yerleşim bölgesi ilan edilmesi, olası deprem ve sel felaketlerine karşı daha korunaklı alanlarda yaşamız açısından son derece önemlidir. Yeni yaşam merkezleri inşa ederken, çevre hassasiyetini ön planda tutmak ve sahipsiz sokak hayvanlarını da yaşam merkezlerinin bir parçası olarak planlamak gerekmektedir.

Spor ve tesisleşmede Hatay Yüzyılı şu şekilde olmadır:

Amatör spor branşlarına daha fazla önem verilip, insanlarımızın günlük yaşamında ulaşım aracı olarak bisikleti daha fazla kullandığı bir alt yapıya sahip olmamız gerekmektedir. Tarihte ilk olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapan ilimizin bu potansiyelinin Hatay Yüzyılı’nda da ortaya çıkması için yeni ve büyük yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Tarihte ilk olimpiyat oyunlarının yapıldığı şehir olarak, bugün neden bu oyunlara veya uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapmayalım? Bu vizyonla, şehrimizi uluslararası müsabakaların yapıldığı bir şehir olarak hazırlamamız gerekmektedir.

Tarım ve hayvancılıkta Hatay Yüzyılı şu şekilde olmadır:

Yeni yüzyıl, hiç şüphesiz, dünyanın her tarafında daha fazla tarımın konuşulacağı ve gıda erişimine yönelik yeni politikaların belirleneceği bir dönem olacaktır. Bu manada, Hatay Yüzyılı’nda daha fazla tarım daha fazla hayvancılık üzerine durulması gerekmektedir. Bu çerçevede; Tarımsal sulama problemi çözülmüş, endüstriyel tarım ürünlerinin daha fazla ekildiği, tarımın ve teknolojinin tüm imkanlarından faydalanılarak yapıldığı, yetiştirilen ürünlerin işlendiği tesislerin kurulduğu bir Hatay’ın inşa edilmesi sürecine derhal girilmelidir. Bir diğer örtülü zenginliğimiz olan tıbbı ve aromatik bitkiler potansiyelimizi de ön plana çıkartacak yeni yatırımlarla, özellikle ilaç sanayide hak ettiğimiz noktaya ulaşmamız gerekmektedir.

Kültür ve turizmde Hatay Yüzyılı şu şekilde olmadır:

‘Şayet dünyanın bir mutfağı olsaydı, burası kesinlikle Hatay olurdu’ sözünün hakkını, gastronomi yatırımlarına daha fazla yer vererek, bu zenginliği sadece ülkemize değil, dünyanın birçok ülkesine taşıyarak devam ettirmemiz gerekmektedir. Turizmde ise Hatay Yüzyılı’nda -Hatay’ın Enlerini- daha fazla konuşmak ve tanıtmak için bütçe ayrılmalıdır.”

HATAY’IN GİRİŞİMCİLERİ VAR

MHP Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, konuşmasının son bölümünde de şöyle dedi:

“Bizler, Hatay olarak, ülkemizin sahip olduğu mevcut konumu daha fazla ileriye taşımak için mücadele vereceğiz. Şunu iyi biliyoruz ki, yakın coğrafyalarımızda istikrarın mühürlenmesinin yolu, ülkemizin güçlü olmasından geçmektedir. Bu bilinçle, Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında daha fazla üreten, ürettiği ile hem katma değer oluşturan hem de yeni istihdam alanları açan bir Hatay’ı göreceksiniz.

Yeni yatırımlarla desteklenmemiz halinde;

-Yaş Sebze ve Meyve İhracatımızı 484 Milyon Dolardan 750 Milyon Dolara,

-Zeytin ve Zeytinyağı İhracatımızı 30 Milyon Dolardan 100 Milyon Dolara,

-Mobilya İhracatımızı 78 Milyon Dolardan 300 Milyon Dolara,

-Tekstil İhracatımızı 81 Milyon Dolardan 300 Milyon Dolara,

-Su Ürünleri İhracatımızı 81 Milyon Dolardan 200 Milyon Dolara,

-Kimyevi Maddeler İhracatımızı 129 Milyon Dolardan 500 Milyon Dolara,

-Yağlı Tohumlar İhracatımızı 94 Milyon Dolardan 200 Milyon Dolara,

-Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatımızı Sıfırdan 25 Milyon Dolara…

Kısaca, ihracatımızı toplam 10 Milyar Dolara çıkartmaya hazırız. Türkiye Yüzyılı’na Hatay olarak bu katkıyı sunmak için heyecanımız var, girişimcilerimiz var, potansiyelimiz var.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER