Çarşamba, Mayıs 15, 2024
No menu items!
Ana SayfaAntakyaVekil Mullaoğlu Bakan Ersoy'a Sordu

Vekil Mullaoğlu Bakan Ersoy’a Sordu

CHP Hatay Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Servet MULLAOĞLU, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY’a; 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve zarar gören kültürel miras yapıları, arkeolojik alanlar ve dini yerlerin durumlarını sordu.
M.Ö. 300’lü yıllarda kurulmuş Helenistik bir şehir olan Antakya şehir merkezinin neredeyse tamamen yıkıldığını belirten Mullaoğlu, yıkılan ve zarar gören kültürel miraslarımız, arkeolojik alanlarımız, dini yerlerimiz ve ibadethanelerimizin bir listesini sunarak bu yapılara ilişkin Bakanlığın ne gibi çalışmalar yaptığı hakkında bilgi istedi.
Mullaoğlu, bu yapıların yeniden Antakya’ya kazandırılmasının önemine değinerek, Hatay Kültürel Mirasını Koruma Bilimsel Danışma Kurulunun bu yapılara ilişkin nasıl bir görüş belirttiğini, enkaz kaldırılma esnasında bu yapıların uzman kişilerce denetim ve gözetiminin yapılıp yapılmadığını ve bu yapıların onarım, restorasyon ve iyileştirme çalışmalarına ilişkin nasıl bir planlama yapıldığına yönelik sorular yöneltti.
Yıkılan ve zarar gören bu yapılardan kaçının kamuya, kaçının özel mülkiyete ait olduğunu ve özel mülkiyet olan kültür mirası yapıların yeniden kazandırılmasına ilişkin ne gibi kararlar alınacağını da soran Mullaoğlu, Antakya halkı için çok önemli bu yapılara ilişkin Bakanlıktan gelecek yanıta göre konunun takipçisi olacaklarını belirterek aşağıdaki sorularının yanıtlanmasını istedi.
Depremden etkilenen kültürel miras yapıları, arkeolojik alanlar ve dini yerler tespit edilebildiği kadarıyla aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
-Eski Antakya sokakları ve dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi olan Kurtuluş Caddesi tamamen yıkılmıştır.
-Antakya Sinagogu, 1853 depreminde de yıkılan ve yeniden yapılan Habib-i Neccar Camii ve St Peter ve Paul Ortodoks kilisesi yıkılmıştır.
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER