Perşembe, Nisan 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayVekil Şahin: "Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet Denetleme Teşkilatı ve Sayıştay Mekanizmalarının İçi...

Vekil Şahin: “Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet Denetleme Teşkilatı ve Sayıştay Mekanizmalarının İçi Boşaltıldı”

Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Sayıştay bütçesi üzerinde TBMM Genel kurulunda yaptığı konuşmada, “Vatandaşın kamu giderlerini karşılamak üzere üstlendikleri vergilerin amacına uygun harcanıp harcanmadığının yine toplum adına denetlenmesi, modern demokrasilerin en belirleyici tarihsel özelliğidir” diye konuştu.

Sayıştay´ın kamu ve toplum adına denetim yapan bağımsız bir anayasal kuruluş özelliğine dikkat çeken ve Sayıştay gibi kurumların bağımsızlığının gözetilmesini talep eden CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Sayıştay´ın verimlilik ve etkinlik denetimi düzleminden, basit bir performans denetimine indirgenmiş olmasını eleştirdi. Sayıştay denetimi dışında tutulan işlemler, kurumlar kategorisinin giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Şahin, bunun hukuk devleti ilkesine ağır bir darbe indirdiğini vurguladı, denetimden muaf tutulan Varlık Fonu´nun bunun en büyük kanıtı olarak gösterdi.

Milletvekili Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet Denetleme Teşkilatı ve Sayıştay gibi tüm mekanizmaların içi boşaltılmıştır. İçerikler incelendiğinde, Anayasa ve 6085 sayılı Kanun´da belirtilen denetim yetkisinin fiilen ortadan kaldırıldığı görülmektedir. Bağımsız yargıdan ve bağımsız denetimden kaçış bir bütündür ve Anayasa´ya aykırılıktır, demokrasiden kaçıştır. Bugün denetçiler baskı altındadır. Bu durum düzenlilik, denetim raporlarında yapılan tespitlerin okuma komiteleri tarafından rapordan çıkartıldığında ve sansürlendiğinde bellidir. Şeffaflık olmadığı da, raporlarda kişi adlarının bulunmamasından ve eksik gelir tahsilatlarında rakam verilmemesinden bellidir. Ki bugün gelinen süreçte 83 milyonun içine düşürüldüğü ekonomik buhran ve Türkiye´nin itibarının yerlerde oluşu, AKP´nin israf ve yolsuzluğa dayalı rejiminin ülkeyi sürüklediği felaketlerin en büyüğü olmuştur.”

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER