Pazartesi, Nisan 29, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberVekil Şahin  Komisyondan çekilme nedenlerini anlattı:"Komisyon toplantısında İstanbul Sözleşmesi’ni karalama kampanyalarına destek...

Vekil Şahin  Komisyondan çekilme nedenlerini anlattı:”Komisyon toplantısında İstanbul Sözleşmesi’ni karalama kampanyalarına destek verenlere  söz verilerek, 42 milyon kadının  çığlıklarına itibar edilmemiştir.”

 

 

 

 

CHP Üyeleri TBMM’de kurulan ‘Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi’ Araştırılması Komisyonu’ndan çekildi. Geçen haftaki toplantıda komisyon üyesi CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’e komisyonda söz verilmemesi üzerine çıkan gerginlik sonrası CHP’li kadın milletvekilleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na durumu bildirerek komisyonun amacından saptırıldığını söyleyerek çekilme kararı aldı.

Vekil Şahin  Komisyondan çekilme nedenlerini anlattı:”Komisyon toplantısında İstanbul Sözleşmesi’ni karalama kampanyalarına destek verenlere  söz verilerek, 42 milyon kadının  çığlıklarına itibar edilmemiştir.”

 

Komisyondan çekilme kararı alan CHP Ankara milletvekili Gamze Taşcıer, CHP Hatay milletvekili Suzan Şahin ve CHP Samsun milletvekili Neslihan Hancıoğlu bugün bir basın toplantısı düzenleyerek komisyon toplantısında yaşananları anlattı

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin  basın toplantısında yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi.

“Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda bir sorumluluğu bulunan bu komisyonun, ülkemiz adına utanç olarak yazılan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının geri alınması yönünde irade koymak gibi tarihi bir görevi vardı. Bu konuda da üç maymunun oynandığı komisyonda, bu yönde bir irade beyanı olmadığı gibi tek kişinin keyfiyetinde hukuksuz çekilme kararının meşru zemini yaratılmaya çalışılmıştır.
Kadın haklarını ve kadınların yaşam hakkını savunmayı MIŞ gibi yapmayı adet edinen tavır sürdürülmüş, bu da yetmezmiş gibi İstanbul Sözleşmesi’ni karalama kampanyalarına destek veren, sözleşmeyi hedef gösterenlere söz verilerek, 42 milyon kadının yaşam çığlıklarına itibar edilmemiştir.

Kadını yok sayan bu tutum, “biz yaptık oldu” kolaycılığında vicdanları yaralayan bir duyarsızlığa dönüşmüş, uluslararası alandan gelen iyi niyetli çağrılara da kulaklarını tıkamıştır.

Almanya, ABD, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Çekya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kanada, Lüksemburg, Norveç, Yeni Zelanda ve Yunanistan Ankara Büyükelçileri tarafından tüm komisyon üyelerine yollanan “herkes için daha iyi bir gelecek için İstanbul Sözleşmesi” başlıklı mektupta;
Kadına yönelik şiddet komisyonunun önemli çalışmalar yaptıklarına olan inançla Türkiye tarafından ilk imzalanan ve önemli gelişmeler kaydeden İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptal etme umutlarını ifade etmişler ve bu konuda fikir teatisinde bulunmuşlardır. Ancak talepleri gündeme dahi alınmamıştır.

Ayrıca çekilme kararına ilişkin Sözleşmeden doğan 3 aylık süre Danıştay tarafından bilinmesine ve 1 Temmuz’a 7 gün kalmasına rağmen “yürütmeyi durdurma” istemli iptal başvuruları da maalesef henüz sonuçlandırılmamıştır. Yürütmeyi durdurma kararı, telafisi imkansız sonuçlar doğurmaması için öncelikle ve ivedilikle alınması gereken bir karardır.
Umarız ki 1 Temmuz’dan önce iptal davasında bir karar verilir, hiç olmazsa yürütmeyi durdurma taleplerimiz değerlendirilir.
Geç gelen adalet, adalet değildir hatırlatmasıyla, Danıştay’a da hukukun tesis edilmesi için neyi beklediğini sormak istiyoruz.
Ne yazık ki Cumhur ittifakı tarafından dile pelesenk edilen “kadına yönelik şiddete sıfır tolerans” söylemi, artık iyice dayanıksız kalmıştır.

Bir kez daha hatırlatıyoruz: Cumhuriyetin kurucu ilkelerinin dünyaya örnek olup kadını özgürleştiren geçmişi bir lütuf değil, kadınların mücadelesinin bir sonucudur.
Kadın mücadelesi yıllardır ilerleme kaydettiği halde ilk defa İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararı ile geri gitmiştir.
Tek bir adamın kararıyla kendinize adet edindiğiniz hukuksuzluklara, Anayasayı dahi yok sayan akıl ve mantık dışı tutumlarınıza karşı kadınlar yanıtını veriyor: Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi bizim, İstanbul Sözleşmesi yaşamak isteyen kadınların ve amasız, fakatsız uygulanana kadar mücadeleye devam edeceğiz.

Bugüne kadar haklarımızdan da, Atatürk ilke ve devrimlerinden kaynağını alan yaklaşımlardan da vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz ve bunu geleceğe taşıma mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğiz.
Bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Demokratik değerleri pusulamız bilecek, bu eksende yürüyeceğiz. Hukuk devleti ve adalet arayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz.
Biz bu anlamda samimi olduğumuzu her zaman ve zeminde göstermeye hazırız.

Şiddete sıfır tolerans diyerek samimiyetsiz davranan AKP ve saray yönetimine de biz Cumhuriyet Halk Partililer ve halkımız artık son sözünü söylüyor: Bu tutuma ve AKP’ye sıfır tolerans.

 

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER