Cuma, Nisan 26, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiVekil Sertel’in “İtfaiyeciliğin Meslek Olması” Kanun Teklifine AKP ve MHP’den Ret

Vekil Sertel’in “İtfaiyeciliğin Meslek Olması” Kanun Teklifine AKP ve MHP’den Ret

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertelin itfaiyeciliğin meslek olarak kabul edilmesine ilişkin kanun teklifi Meclis’ten AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedilerek geçmedi.

Vekil Sertel’in “İtfaiyeciliğin Meslek Olması” Kanun Teklifine AKP ve MHP’den Ret

Genel Kurul’da doğrudan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi TBMM İçtüzüğü’nün 37’nci maddesi gereğince görüşüldü.

İtfaiyecilerin Haklarını Teslim Etmeliyiz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, dünyada büyük önem gören itfaiyeciliğin Türkiye’de de meslek olarak kabul edilmesine yönelik kanun teklifi vermişti.

Vekil Sertel, “Bu partiler üstü bir durum. Yangın, deprem, sel, çığ demeden her türlü göreve fedakarca koşan itfaiyecilerimizin haklarını teslim etmeliyiz” ifadesinde bulundu.

İtfaiyecilik Kanunen Meslek Sayılmıyor

Vekil Sertel, bugün Türkiye’de yüksekokullarıyla, meslek liseleriyle itfaiyeciliğin tabela üzerinde meslek olarak kabul edildiğini ancak kanunen tanınmadığını ifade etti.

Sertel, “Her türlü felakette itfaiyeciler yanımızda. Trafik kazalarından yangına, göçükten sel felaketine, depreme kadar, suda boğulmalardan hayvan kurtarmaya kadar itfaiyeciler gerçekten zor ve meşakkatli bir iş yapıyorlar. Dünyanın her yerinde meslek olarak kabul edilen, Hollanda’da, Danimarka’da, Amerika’da en yüksek ücreti alan iş grubunda olan itfaiye teşkilatının ülkemizde de aynı statüde olması gerekiyor. İtfaiyeciliğin, bugün, Türkiye içerisindeki idari hizmetler sınıfından çıkarılarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36’ncı maddesine ekleme yapılarak ‘itfaiye hizmetleri sınıfı’ olarak, itfaiyeciliğin bir meslek olarak kabul edilmesi gerekiyor.” dedi.

Kanunen Şehit Sayılmıyorlar

Van’daki Çığ faciasında yaşamını yitiren itfaiyecileri anımsatan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, itfaiyeciliğin meslek olarak kabul edilmediği gibi görevi başında yaşamını yitirenlerin de kanunen şehit sayılmadığını anımsattı.

Vekil Sertel, “Geçtiğimiz 4-5 Şubat tarihlerinde Van’ın Bahçesaray ilçesinde çığ düştü. Orada Emrullah Ensariamirimizi kaybettik, Fevzi Sevinç’i kaybettik. Emrullah Ensari 3 çocuk babasıydı, tecrübeli bir itfaiyeciydi. 48 yaşındaki itfaiyeci Fevzi Sevinç ise evli ve 8 çocuk babasıydı. Bu insanlar şehit olarak tabuta konuldu ama şehitlik kendilerine verilmedi. Şu anda 1 kişi daha çığın altında. Yedi ay önce Van Büyükşehir Belediyesinde itfaiye eri olarak göreve başlayan Mehmetcan Taşdemir, ikinci çocuğunu kucağına aldıktan sonra doğum iznindeyken çağrıldığı görevine koştu ve çocuğunun henüz kırkı çıkmadan çığın altında kaldı ve hâlâ çığın altında.Can kurtarırlar ama meslek değiller, can verirler ama şehit değiller. Tüm itfaiye teşkilatı buradan çıkacak müjdeli haberi bekliyor. Gelin partiler üstü bu konuyu oylayalım ve itfaiyeci kardeşlerimize haklarını teslim edelim.” dedi.

AKP ve MHP’den İtfaiyeciliğin Meslek Olmasına Ret

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik öngören ve itfaiyeciliği ayrı bir meslek grubu olarak tanımlamayı içeren kanun teklifi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedilerek Meclis’ten geçemedi.

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER