Cuma, Mayıs 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiVekil Tokdemir Esnafların  Yaşamış Olduğu Sıkıntıları TBMM  Gündemine Taşıdı

Vekil Tokdemir Esnafların  Yaşamış Olduğu Sıkıntıları TBMM  Gündemine Taşıdı

 

CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir Hazine Ve Maliye Bakanı nın yanıtlamasını istediği bir soru önergesini TBMM Başkanlığına verdi

Vekil Tokdemir Önergesinde şu hususları sorguladı:

 

Dünya genelinde ve ülkemizde artarak etkisini gösteren koronavirüsün vatandaşlarımıza sadece sağlık anlamında değil ekonomik anlamda da ciddi sıkıntılar yaşatmakta olduğu görülmektedir. Esnaf ve sanatkârlarımız bu salgın sebebiyle;

– Ciddi ekonomik buhran içerisinde olup evinin rızkını götürebilmek için salgın riskine karşı dükkânını açmakta, ancak siftah bile yapamadan günü kapatmaktadır.

– Çek ve senetlerini ödeyemeyen esnaflarımız sicillerinin bozulma riskiyle karşı karşıyadır.

– Bankaya borcu olan ve ödemelerinde sıkıntı yaşayarak gecikmiş

taksitleri olan esnaf ve sanatkarlarımız ticari kredi limitlerinden faydalanmamakta olup kamu veya özel bankalar tarafından geçmiş borçların kapatılması istenmektedir.

– Sosyal güvenlik prim ödemeleri dahi yapılamamaktadır.

– Geçici süre ile kapatılmasına karar verilen berber, kuaför, kıraathane, kafeterya vb. mesleklerin şu an hiçbir geliri bulunmamaktadır.

– Nakliye, taksi, servis şoförleri iş yapamamaktadır.

 

Salgından bir an önce ülke olarak kurtulmayı ümit etmekteyiz. Ancak yaşanan bu salgın nedeniyle alınan tedbirler bir kaç ay daha devam edecek olursa esnaf ve sanatkârlarımız için ekonomik ve psikolojik olarak tamiri mümkün olmayan yaralar açacaktır.

 

Bu bağlamda;

 

1- Koronavirüs tedbirleri nedeniyle açıklanan destek paketlerinin genişletilerek tüm esnafımızın yaralarını saracak yeni önlemlerin alınması gibi bir çalışmanız var mıdır? Varsa acilen devreye sokulması gerekmektedir!

2- Esnafımıza sağlanan hazine destekli kredi imkanlarının yelpazesi genişletilip, mücbir sebep kapsamı dışında kalan esnaflarımızın da bu imkandan yararlanabilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?

3- Esnafımızın Bağkur primlerinin ertelenmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

4- Esnaflarımızdan yapılandırma borcu bulunan ve taksitlerini düzenli ödemesini yapan ancak mücbir sebep kapsamına alınmayan işletmelerin SGK ve Vergi borçları yapılandırma taksitleri için bir çalışma söz konusu mudur?

5- Esnafımızın yaralarının sarılabilmesi için başlıca ek önlem politikaları ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?

6- İşyeri kapanan esnaflarımıza kira yardımı noktasında bir çalışmanız var mıdır?

7- Berber ve kuaför esnaflarımıza esnek çalışma imkanı sağlama hakkında bir çalışmanız var mıdır?

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER