Cuma, Mart 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberVekil Tokdemir, THY Envanterindeki “Boeing 737 Max”ı Sordu

Vekil Tokdemir, THY Envanterindeki “Boeing 737 Max”ı Sordu

Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği Türk Hava Yolları’nın (THY) envanterinde bulunan Boeing 737 Max uçak modeline ilişkin soru önergesi verdi.

Vekil Tokdemir, THY Envanterindeki “Boeing 737 Max”ı Sordu

Vekil Tokdemir, “Bilindiği gibi Türkiye’nin en değerli varlıklarından birisi olan Türk Hava Yolları’nın bir Amerikan şirketi olan Boeing şirketinden sipariş ettiği Boeing 737 Max 8 modeli uçaklarla ilgili dünya çapında sorunlar ortaya çıkmıştır.

189 Kişi Boeing 737 Max 8 Uçağının Kazasında Öldü

2018’in Ekim ayında Endonezya’nın LionAir Havayolları’na ait Boeing 737 Max 8 model uçak Cakarta’da havalandıktan kısa bir süre sonra düşmüş ve uçaktaki 189 kişi hayatını kaybetmişti.

Aylar sonra Etiyopya Hava Yolları’na ait bir başka Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı 10 Mart 2019’da AddisAbaba’dan Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmiştir. Etiyopya’daki kazanın ardından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya’nın da bulunduğu birçok ülke, “Boeing 737 Max” tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçakların uçuşuna kapatmıştır.

AnadoluJet’in Envanterinde Kaç Tane Boeing 737 Max Bulunuyor?

Basına yansıyan bilgilere, uluslararası havacılık otoritelerince bu uçakların uçurulmasına bir daha izin verilmemesi ihtimali çok ciddi bir senaryo olarak önümüzde durmaktadır. Bu senaryoda THY’nin, THY hissedarlarının ve devletimizin çok ciddi bir zarara uğraması gündeme gelecektir.

Bu bilgiler ışığında;

  1. Türk Hava Yolları’nın ve bağlı ortaklığı AnadoluJet’in envanterinde kaç tane Boeing 737 Max grubu uçak bulunmaktadır?
  2. Şimdiye kadar teslim alınmamış Boeing 737 Max grubu uçaklardan sipariş edilen kaç uçak vardır, bu uçakların bedeli ne kadardır ve bu bedel ödenmiş midir?
  3. Söz konusu havacılık otoritelerince bu uçakların uçmasına izin verilmezse THY’nin elinde bulundurduğu veya sipariş ettiği uçaklardan doğacak zarar nasıl tazmin edilecektir?
  4. Bu uçaklarla ilgili sözleşmeler yapılırken bu riskler dikkate alınmış ve THY’nin menfaatlerini gözetecek şekilde gereken hukuki tedbirler alınmış mıdır?
  5. Bu uçakların siparişinde ticari saiklerden ziyade siyasi saiklerin ön planda olduğuna dair yaygın bir kamuoyu algısı vardır. Bu siparişler gerçekleştirilirken başka firmaların uçak modelleri ile ilgili herhangi bir teklif alınıp-verilmiş midir?
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER