Salı, Nisan 23, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberVekil Topal, Türkiye'de Artan İşsizlik Oranını Gündeme Taşıdı

Vekil Topal, Türkiye’de Artan İşsizlik Oranını Gündeme Taşıdı

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Türkiye‘de artan işsizlik oranına dikkat çekerek bir grup milletvekili ile TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Son 18 yılda Türkiye’nin ekonomik olarak büyüdüğünü anımsatan Topal, refah seviyesi yerine işsizliğin arttığının altını çizdi.

Vekil Topal

2019 yılının son ayında işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 92 bin kişi artarak 4 milyon 394 bin kişi olduğunu belirtildi. Milletvekili Topal, “İşsizlik oranı 0,2 puanlık artış ile yüzde 13,7 seviyesine tarım dışı işsizlik oranı ise 0,2 puanlık artış ile yüzde 15,8’e yükselmiştir. İstihdam oranı ise 0,7 puanlık azalış ile yüzde 44,7 olarak gerçekleşmiştir.

Genç Nüfusta İşsizlik Oranı Yüzde 25 Arttı

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,5 puan artışla, yüzde 25, istihdam oranı ise 0,5 azalarak yüzde 31,9 olmuş ve aynı dönemde işgücüne katılma oranı 0,5 puanlık azalışla yüzde 42,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,5 puanlık artışla yüzde 25,4 seviyesine yükselmiştir.

15-64 yaş grubunda işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,3 puan artışla yüzde 14, tarım dışı işsizlik oranı ise 0,2 puanlık artışla yüzde 15,9 olurken bu yaş grubunda istihdam oranı 0,6 puanlık azalışla %49,3, işgücüne katılma oranı ise 0,5 puanlık azalışla %57,3 olmuştur.
Ekonomik faaliyete göre mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam, tarım sektöründe 96 bin kişi, sanayi sektöründe 59 bin kişi, hizmet sektöründe 6 bin kişi azalmıştır.

İşgücü Piyasasındaki Kötüleşme Derinleşerek Artmakta

Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0,4 puan azalarak % 52,4 olmuştur. Asgari ücretin açlık sınırının altında 2 bin 324 lira olarak belirlendiği bir Türkiye’de vatandaşlarımızın insanca yaşama hakları görmezden gelinmektedir. İşgücü piyasasındaki kötüleşme derinleşerek artmakta, mevsim etkisinden arındırılmış temel işgücü göstergelerinde bozulma görülmektedir. Türkiye’nin ekonomik açıdan büyüdüğüne dair son 18 yılda açıklamalar yapılmasına karşın, refah seviyesi yerine işsizlik rakamları artmaktadır. İşsiz yurttaşların başvuru kuyrukları uzayıp gitmektedir.
İşsizlik, ekonomik kriz toplumda derin travmalara sebep olmuş, geçim darlığı yaşayan, geçinemeyen ve açlık ile mücadele ettiğini söyleyerek kendini yakmaya çalışan vatandaş sayısındaki artış toplumda infial yaratmaktadır.

Türkiye’de artan işsizliğin önüne geçilerek etkili ve somut politikaların belirlenmesi ve ivedi uygulanması amacıyla Meclis Araştırması açılmalı.” ifadelerinde bulundu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER