Çarşamba, Mayıs 8, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelVergili Bakanlığı Göreve Çağırdı: “Marzinc’ler Kapatılmalı”

Vergili Bakanlığı Göreve Çağırdı: “Marzinc’ler Kapatılmalı”

BİR BAŞKANIN CEVRE FERYADI

HATAY ÖZELLİKLEDE İSKENDERUN PAYAS VE DÖRTYOL BELEDİYE BAŞKANLARI UMARIZ DERS ALIRLAR

Karabük’le birlikte Kayseri, Payas ve İzmir Aliağa’da aynı tehlike ile karşı karşıya

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili: “Öne kapatılsın sonra Avrupa Standartlarına uyun hale getirilerek hizmetine devam etsin” dedi.

Kardemir’in 2018 yılı sonuna kadar çevre ile ilgili yatırımlarını bitireceğini, Marzinc’in ise verdikleri sözlerinin tatmin edici olmadığını ifade eden Başkan Vergili; “2018 yılı sonunda Kardemir’in hiçbir ünitesinden çevre ile ilgili bir sorunun yaşanmayacağı taahhüdünü aldık’’ dedi.

Vergili; “Kardemir, bir dosya halinde rapor hazırlayarak yapacağı çalışmaları bana aktardı. Benim açıklamalarımdan sonra Kardemir Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Zeki Yolbulan bey ve Genel Müdür Ercüment Ünal bey yapılacak çalışmaları tek tek anlattılar.
2018 yılı sonuna kadar çevre ile ilgili tüm yatırımlarını bitireceklerini söylediler. Ben bir kez daha kendilerine teşekkür ediyorum.

Kardemir böyle bir çalışma yaparken, Marzinc yönetimi de beni ziyaret etti. Üç cümle ile nasıl bir çalışma yapacaklarını anlattılar.
Bir yıl içinde gerekli yatırımları tamamlayacaklarını söylediler. Bu açıklamaları hiçbir şeklide tatmin edici değildi.

Bu işleri takip etmek Belediye’nin görevi değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görevidir. Marzinc firması hala aynı şartlarda çalışmaya devam ediyor.
Hala TÜBİTAK’tan rapor bekleniyor. TÜBİTAK’ın 2014 yılında bu konu ile ilgili yaptığı analiz raporunda her şeyi açıkça belirtilmiş. Ona rağmen Marzinc herhangi bir çalışma yapmamış.

Karabük’le birlikte Kayseri, Payas ve İzmir Aliağa’da aynı tehlike ile karşı karşıya.Bu firmalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED raporu almak için sundukları yazılarda, atık maddeyi yol malzemesi olarak, çimento hammaddesi olarak değerlendireceklerini yazmışlar.
Bu tür işletmelerden çıkan atıklar tehlikeli (zehirli) atıklardır. Bu atıklardan ne çimento olur, ne yol malzemesi olur. Bu atıklardan yol malzemesi yapıp yola dökerseniz, insanları zehirlersiniz. Bunları kamyonlara doldurup bertaraf edemezsiniz. Bertaraf tesislerinde bertaraf edilecek atıklar değiller. Bu atıkların çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanması gerekir. Kısacası böyle yumuşak geçişlerle bu işler olmaz. Sürecin hızlandırılması gerekir.

Marzinc gibi fabrikaların Türkiye ekonomisine büyük faydası var ama bu tür işletmelerin belirlenen mevzuat çerçevesinde çalışması gerekir.

Bu işletme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hiç konu uzatılmadan, en kısa sürede kapatılmalıdır. Tüm düzenlemelerini yapsın, önlemlerini alsın mevzuata uygun duruma gelsin o zaman çalışmasına izin verilsin” dedi.

“Marzinc’ KİMDİR
MARZİNC BİR ALMAN FİRMASI
KATI ATIKLARI DEĞERLENDİREN BİR FIRMA
HATAY DA MARZİNC SANAYİ TESİSLERDEN CIKAN TEHLİKELİ ATIKLARIN DEPOLANMASI VE AYRIŞTIRILMASI İŞİNİ KILICLAR HURDACILIK AŞ YE TAŞERE EDİYOR
BAŞKAN VERGİLİNİN FERYADINDA BİZ YANI BÖLGEMİZİN ADI BU YÜZDEN VAR
İDDİA COK BÜYÜK
GÖREVLİ TÜM KURULULARI GÖREVE DAVET EDİYORUZ

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER