Pazartesi, Mayıs 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelYAMAN: KÜLTÜR, TOPLUMLARIN AYNASIDIR

YAMAN: KÜLTÜR, TOPLUMLARIN AYNASIDIR

Defne Belediyesi ile Edebiyatçılar Derneği Hatay İl Temsilciliği’nin ortaklaşa düzenlediği 4. Burhan Günel Anma ve Sempozyumu Defne Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Göreve geldiklerinden bu yana kültür ve sanata özel önem verdiklerini ifade eden Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman, halkların birbirleriyle uyum içerisinde yaşamalarının kültür ile mümkün olabileceğine dikkat çekerek, “Kültür, bir toplumun can damarı ve aynasıdır. Hatay’a gönülden bağlı kültür insanlarına sahip çıktıkça, aramızdan nice nice Burhan Günel’ler çıkacaktır” dedi.
Sistemin sanata ve kültüre dayattığı baskılardan yakınan Defne Belediye Başkanı Yaman, “Tüm dayatmalara rağmen, duygularımızı ve ifadelerimizi hiç kimse değiştiremez. Kültürümüzü sahiplendikçe çok güzel sanat ve edebiyat eserlerine sahip olacağız. Tarihte bu tür baskıların olduğu dönemlerde bile, çok anlamlı eserler elde edilmiştir. Yerel yöneticiler olarak bizler, bu tür kültürel etkinliklere daha çok destek vereceğiz. Edebiyatçılar başta olmak üzere Burhan Günel’i akademik çalışmalarıyla değerlendiren akademisyenlerimize emeklerden dolayı teşekkür ediyorum. Bizler, Burhan Günel gibi kültür insanlarına sahip çıktıkça, bu toplumun içinden daha nice nice Burhan Güneller, aşkın ve ateşin sözcüleri çıkacak” ifadesini kullandı.
Hataylı Yazar Burhan Günel’in hayatı ve eserlerinin ele alındığı sempozyuma; Burhan Günel’in kardeşi Hilmi Günel, kızkardeşi Ümran Kocabaş, CHP İl Başkan vekili Hüseyin Ata Kaşgöz, Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman, CHP Antakya İlçe Başkanı H. Ramiz Parlar, Belediye Meclis üyeleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Açış konuşmasını yapan Edebiyatçılar Derneği Hatay İl Temsilcisi Nebih Nafile, 21 Aralık 2012 tarihinde aramızdan ayrılan Burhan Günel’in sevdaya tutulduğu Hatay’a ve ülkemizin kültür dünyasına kazandırdığı eserleri hakkında bilgi vererek, Burhan Günel’den aldıkları ışığı gelecek kuşaklara anlatıp aktarmayı görev bildiklerini söyledi.
AŞKIN VE ATEŞİN SÖZCÜSÜ BURHAN GÜNEL
Aşkın ve Ateşin Sözcüsü olarak nitelendirilen Hataylı yazar Burhan Günel’in anma töreni ve sempozyumu HSMMM Odası konferans salonunda yapıldı. İki oturumla yapılan sempozyumun ilk bölümünde oturum başkanlığı yapan Ali Türetken, bu ülkeyi en çok sevenlerin, bu ülkeye en güzel çocukları yetiştirenlerin olduğunu ifade etti. Sempozyumun ilk sunumunu yapan Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Doç. Dr. Fatih Sakallı,”Bazen hayatınıza güzel insanlar girer ve onları unutamazsınız. Bunlardan biri, benim tez konum Burhan Günel” diyerek, Burhan Günel’in hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdi.
‘Burhan Günel’in Hayatı ve Eserleri’ sunumunu yapan Sakallı, “Hatay’ın yetiştirdiği en önemli yazarlardan biridir. 7 Nisan 1947 yılında Antakya’da doğdu. Beş çocuklu ailenin en büyüğü. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Binbaşı rütbesi iken ordudan ayrıldı. 41 yıllık sanat hayatında 55 eser verdi. Bunların içerisinde roman, öykü, çocuk oyunları, şiirler de yer aldı. Bu eserlerle edebiyatın çok önemli 11 ödülün de sahibidir” dedi.
‘Burhan Günel’in Hakkında Bir Bibliyografya Denemesi’ sunumunda 65 yıllık bir yaşamın 41 yılını sanata adayan, 55 sanat eserini de kültür dünyasına kazandıran Hatay’ın önemli yazarlarından Burhan Günel’in sanat eleştirileri de yazdığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Nesrin Canbek Mengi ise, Burhan Günel’in resim sanatıyla da ilgilendiğini söyledi.
‘Burhan Günel’in İlk Dönem Romanlarında Göç Olgusu’nu aktaran Pelin Görgülü, 1972 yılında yayınlanan ‘Ökse’ romanında yer alan roman kahramanları ile işlenen temayı da anlattı.
Sempozyumun ikinci oturumunu ADD Hatay Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kezban Kuran yönetti. İçimizde bulunduğumuz zor dönemde, sanatın ve edebiyatın bağımlılık yapmasını dileyerek sunumunu başlatan Doç. Dr. Ayfer Yılmaz ise, ‘Burhan Günel’in Başka Bir Yaz Adlı Eserindeki Öykülere Tematik Bir Yaklaşım’ konulu sunum yaptı.
Yılmaz, “İnsanları düşünmeye sevk eden edebiyatla ilgilenmeyi, okumaya ve düşünmeye devam edelim. Bunlardan hiç kimseye zarar gelmez. Burhan Günel’in ‘Bir Başka Yaz’ romanı toplumsal bir bakış açısına sahip. Onun romantik tavrı ve kendi öz yaşamından kaynaklanan eserler sunmuştur” dedi.
Kültür ve sanata destek veren Defne Belediyesi’ne teşekkür ederek, ‘Burhan Günel’in kendini Anlattığı İki Hikaye; Uzun Yol Sürücüsü, Küstüm Çiçeği’ sunumunu gerçekleştiren Hataylı Doç. Dr. Hasan Yürek de, “Yazar, İki Yol Sürücüsü ve Küstüm Çiçeği öykülerinde, kendini anlatır. Birinci öyküde karamsar bir Burhan Günel, ikinci öyküde ise nasıl yaşadığına ilişkin bir Burhan Günel var. Tüketildim derken, yorulmuş, yalnız, yorgun bir yazarı anlatır. Ardından, toplumdaki arsızları, hırsızları sorgular” diyerek, Burhan Günel’in hayata ve yazarlara dair yönünün öykülerde yer aldığını belirtti.
Sempozyumun en duygulu sunumu olan ‘İnsan: Burhan Günel’i anlatan Yazar Necati Güngör ise, yaşadıklarının içindeki kırgınlıklar ve üzüntülerden kesitler sunarak, son yıllarda omuzlarında taşıdığı yorgunlukların onu daha fazla yaşatmadığını ifade etti.
Onur ve Ozan’ın babaları Burhan Günel’le ilgili son hatıralarına yer veren Güngör; “Ölümünden önceki son ayda zayıflamasını olumlu düşünen, üşüyen birisiydi. Ankara’nın bunaltıcı havasından kurtulmak için İstanbul’a yerleşmişti. Çocuklarını çok severdi. Onuru ve dik duruşu ile ayakta durmaya çalışan birisiydi. İlk yayınladığı öykünün telif hakkıyla çocuğuna oyuncak almanın sevincini yaşayan birisiydi. Bir tür nefsi müdafaa gibi Ankara’da matbaa ve yayınevi kurdu. Sürekli ihanete uğradı. Bir gün yorgun bedenine mağlup oldu” diye anılara yer verdi.
‘Burhan Günel’in Hafızasındaki Şehir; Hatay’ı aktaran Fatih Aydoğan, şehir mekan, şehir bellek, şehir nostalji ve şehir mekan üzerinden Burhan Günel’i değerlendirerek, Burhan Günel’in özlem duyduğu şehirlerin bozulmasından duyduğu hüzne yer verdi.
İlgiyle izlenen sempozyum, Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman’ın belge ve hediye takdimi ile son buldu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER