Perşembe, Mayıs 16, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun Haber“Yargı Camiasının Çözüm Bekleyen Sorunları Hala Ortada Duruyor!”

“Yargı Camiasının Çözüm Bekleyen Sorunları Hala Ortada Duruyor!”

 

Yeni Adli yılın açılışı dolayısıyla Hatay Barosu Başkan Av. Ekrem Dönmez, yönetimi ve Avukatlar Antakya’da Atatürk Anıtı önünde bir araya geldi. Ataya saygı çelengi sunulan törende Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez yargının son zamanlardaki en sorunlu alanlarına işaret etti. Yeni Adli yılın açılışıyla ilgili bir açıklama yapan Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, bu adli yılın açılışına birçok tartışmayı beraber getirerek başladıklarının farkında olduklarını söyledi.

Öne çıkardıkları başlıkların 30 Mayıs 2019 tarihinde kamuoyuna açıklanan ‘Yargı reformu strateji belgesinde de yer aldığına dikkat çeken Av. Ekrem Dönmez “Yargı camiamızın çözüm bekleyen birçok sorunu, hala olduğu yerde durmaktadır. Siyaset ve medyanın adalet mekanizmasına yoğun bir şekilde etki ettiği bir ülkede; yargının unsurlarının söyleyeceği sözlere siyasetin kendini kapatması, demokratik hukuk devleti ve çoğulcu demokrasi anlayışıyla bağdaşmaz. Bizler de konuşmayan, konuşamayan yargı adına ses oluruz” dedi.

Ayağa dolanan taş misali her siyasi iktidar döneminde, ayağa değen o taşı ayıklamak için yapılan her girişimin, yargıyı daha da bağımlı ve daha da taraflı haline getirdiğini belirten Baro Başkanı Dönmez “Hem de son Anayasa reformunda, Anayasaya “tarafsız” ibaresi eklenmiş olsa bile, bu böyledir. Yargının işleyişine yönelik tüm düzenlemeler yasalarda mükemmel şekilde yer almış olsa bile, ‘yargımız bağımsız ve tarafsız mı, hâkim güvencesi var mı’ sorusuna verilecek yanıtlar, yargı camiamızın bütün uzun hayat hikâyesinin özetini çıkartır. Biz de soruyoruz. “yargımız bağımsız ve tarafsız mı, hâkim güvencesi var mı?” Yargı bağımsızlığı ve hâkim güvencesi, sadece yargıya ve hâkime tanınan bir imtiyaz değil; toplumun tüm kesimlerinin, demokratik düzenin ve giderek devletin güvencesidir ve yurttaşlarımız bu güvencelerin yokluğunun acısını çok çektiler” diye konuştu.

Toplumun tüm kesimleri Türkiye’nin demokratikleşmesini, yargının siyasallaşmaktan kaçınmasını istediğini vurguladığı açıklamasında Baro Başkanı Dönmez şöyle devam etti: “İşte bu sebeple bizler devletin yapılanmasında şeffaflık istiyoruz, devletin yapılanmasında liyakat istiyoruz, hayatımızda ve ülkemizde hukuk hâkim olsun istiyoruz. Anayasal kurumların göreceli değil, somut olarak işlevsel ve hukuka uygun davranmalarını bekliyoruz. Yargı ile diğer kurumlardaki cemaatleşmenin-tarikatlaşmanın önüne geçildiğinin somut örneklerini görmek istiyoruz. Artık kimin hâkim-savcı olacağına sadece liyakat karar versin istiyoruz.
Hâkim ve savcı alımlarındaki mülakatlarda, hâkim ve savcıların terfi ve tayinlerinde, yüksek yargıya üye seçiminde siyasi düşünce, mezhep ve hemşericilik yerine bilimsel ölçütler ve liyakat usulü getirilsin istiyoruz…”

Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi yerine, tarafsızlık ve bağımsızlığı doğrudan zedeleyecek, yargıyı yürütme emrinde bir organ, hiyerarşik yapıya dahil bir erk olarak çizilen görüntü, işlerin düzgün gitmediğine dair önemli bir gösterge olarak niteleyen Ekrem Dönmez “Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun siyasi iktidardan tamamen bağımsız şekilde oluşmasını ve karar vermesini sağlamak hepimiz için zorunluluk halini almıştır.
Yargıç teminatının bulunmadığı, yargının şeklen dahi bağımsız olmadığı, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun doğrudan yürütmenin etkisiyle yönetildiği bir ülkede sistem de bozuk gider, ekonomi de. Toplumsal hayata darbe vuran, kişisel özgürlükleri kısıtlayan, kadına şiddeti artıran, çocuğa istismarı kolay kılan, eğitimden sağlığa her alandaki adaletsiz, eşitliğe ve toplumsal devlet anlayışına aykırı düzenlemeler için hak arayanların ellerine kelepçe vurunca yurttaşlarımız adaleti yine yargıda arayacaktır” şeklinde konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER